Prancūziška dvasia alsavo ne tik atidarymo filmas, bet ir festivalio svečiai. Į šventę atvyko atlikėjas Justinas Jarutis, aktoriai Aistė Diržiūtė, Eimutis Kvoščiauskas, Emilija Latėnaitė, Gabija Jaraminaitė, talentų agentūros „Personal“ įkūrėja Kristina Kulbušauskaitė ir kiti ryškiausi meno, kultūros ir verslo sričių atstovai, rašoma pranešime spaudai.

„Šiemet „Kinas po žvaigždėmis“ sako „Geram kinui reikia kolekcininko“. Norėjome akcentuoti filmo ir žiūrovo santykį. Filmas, kaip kino kūrinys, gali būti nepriekaištingas, tačiau mes, žiūrovai, kuriame jo vertę, leidžiame jam išlikti arba būti užmirštam. Atsirinkdami, grupuodami filmus pagal tam tikrus kriterijus, režisierių, žanrą, o galbūt žiūrėjimo būdą – kolekcionuojame juos kaip patirtis, leidžiame jiems turėti vietą mūsų gyvenimuose,“ – atidarymo šventėje sakė festivalio vadovė Andrė Balžekienė.

Festivalio atidarymo filmą pristatė „LRT Klasika“ vadovas Julijus Grickevičius.

„Godardas nėra tik ikonoklastas“, – 1968 m. pareiškė modernizmo pranašė Susan Sontag, – jis yra sąmoningas kino „naikintojas“. Drauge Naujoji banga nebuvo tik meno judėjimas, jis turėjo ir politinį poveikį, ir prisidėjo prie tuometinės visuomenės transformacijos. Nepaprastos ir filmo sukūrimo aplinkybės, režisieriaus darbo metodai, tarp kurių tikslingas chaosas buvo galimybė atradimams, operatoriaus darbas, šokinėjantis montažas. Ir tais atradimais tebesinaudoja ištisos kūrėjų kartos.” J.Grickevičių žiūrovai matys kas vakarą: jis pasirinktas festivalio vedėju ir pristatys visus festivalio filmus.

Šių metų festivalio filmų programa, sudėliota kaip pavyzdinė kino mylėtojo kolekcija, žiūrovams liepos 31 – rugpjūčio 11 d. pristatys ryškiausius kino judėjimus ir juos reprezentuojančius kūrinius. Programoje nuo postmodernistinio kino estetikos pavyzdžio „Kovos klubas“ (rež. Davidas Fincheris) iki Naująjį Amerikos kiną reprezentuojančio filmo „Boni ir Klaidas“ (rež. Arthuras Pennas), nuo autorinio kino manifesto „Paukščiai“ (rež. Alfredas Hitchcockas) iki iš „No wave cinema” tradicijos išaugusios kino mozaikos „Kava ir cigaretės“ (rež. Jimas Jarmuschas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją