Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai galės išvysti ir naujausią šio režisieriaus juostą, ir susipažinti su ankstesne, ne mažiau vertinama A. Kechiche’o filmografija.

„Siekiame pristatyti kino festivaliuose pasižymėjusias naujienas. Vis dėlto kartu norime ir nuosekliai supažindinti su autorine kūryba, platesniu jos kontekstu. Nors populiarumo viršūnę režisierius A. Kechiche’as pasiekė šiemet, jo kūrybinį kelią žymi daugiau aktualių, savitą stilių bei autoriaus talentą įrodančių filmų. Juos visus pristatysime Tarptautinio Kauno kino festivalio metu“, – sako festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

Nicoje, pietų Prancūzijoje, gyvenančio tunisiečių kilmės A. Kechiche’o kelias iki kino režisūros buvo ilgas. Jo karjera prasidėjo teatre: Antibų konservatoriją baigęs aktorius vaidino teatre, 1978 m. jis pastatė savo pirmą spektaklį, o 1984 m. debiutavo kine. Tiesa, kaip aktorius. Kino režisūros debiutas užtruko dar 16 metų.

Nuo 2000-ųjų kine kuriančio autoriaus kino biografijoje – penki filmai. Iš jų Lietuvoje kol kas buvo rodyti tik du – Auksiniam liūtui nominuota „Juodoji venera“ (pranc. „Vénus noire“, 2010) ir „Grūdo paslaptis“ (pranc. „La graine et le mulet“, 2007), Venecijoje įvertinta Didžiuoju žiuri prizu, o Prancūzijoje – „Cezariu“ už geriausią filmą, režisūrą ir scenarijų. Pirmoji drama pasakoja tragišką Sardži Bartman, jaunos afrikietės, XIX a. pradžioje Europoje išgarsintos kaip hutentotų Venera, barbariškai eksponuotos ir išnaudotos europiečių, istoriją. „Grūdo paslaptis“ rodo nepaprastą paprastų žmonių gyvenimą. Arabų emigranto bandymas atidaryti savo restoraną žiūrovų nepalieka abejingų.

Be minėtų filmų, retrospektyvoje taip pat suksis Venecijos festivalyje apdovanota debiutinė A. Kechiche’o juosta „Voltero kaltė“ (pranc. „La faute á Voltaire“, 2000). Joje vaizduojama nepagražinta istorija apie orumą ir žmonių bendrystę, o jos herojus Džalelas, kaip ir Voltaire'o Kandidas, svajoja apie Eldoradą, tik Prancūzijoje. Vėliau sekęs „Išsisukinėjimas“ (pranc. „L’esquive“, 2003) buvo įvertintas „Cezariais“ už geriausią filmą, režisierių, aktorę (Sara Forestier) bei scenarijų. Romantinės istorijos herojus – penkiolikmetis Krimo – rezga planus suvaidinti spektaklyje, kad priartėtų prie žavingos pagrindinės aktorės, kurią jis myli.

Naujausias režisieriaus filmas „Adelės gyvenimas“ buvo įkvėptas prancūzų rašytojos Julie Maroh komikso „Žydra spalva – šilčiausia“ (pranc. „Le Bleu est une couleur chaude“, 2010). Juostoje pasakojama apie jauną merginą Adelę. Ji brandina svajonę tapti mokytoja ir tik pradeda atrasti tikruosius gyvenimo malonumus. Universali meilės istorija betarpiškai vaizduoja santykius, džiaugsmą, nusivylimą, savęs ieškojimo ir atradimo svarbą. „Auksine palmės šakele“ apdovanotas ne tik juostos režisierius, bet ir abi filmo aktorės – Adèle Exarchopoulos ir Léa Seydoux. Dramai garbingą prizą skyrė ir Tarptautinė kino kritikų asociacija FIPRESCI.

Septintasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks 2013 m. rugsėjo 25 – spalio 6 d. Kaune. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 2–13 d., Panevėžyje – spalio 11-13 d., Klaipėdoje spalio 17-20 d., Šiauliuose – spalio 18-20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją