2002 m., ruošiantis filmavimui, Kinijoje iškrito lietus su kruša, kokį galima pamatyti ir filme. Krito kiaušinio dydžio ledo krituliai, kurie sužeidė daugybę žmonių, o 25 užmušė. Po kelių mėnesių kai kurias Europos šalis, tarp jų ir gražiąją Čekijos sostinę Prahą, nualino neregėti potvyniai, pavadinti amžiaus potvyniais. Beveik 3 savaites pylęs lietus užtvindė Londono metro sistemą, Italijos vynuogynų ir alyvuogių laukus, privertė slėptis prie Juodosios jūros atostogaujančius turistus. Mažiausiai 108 žmonės žuvo, o tūkstančiai buvo evakuoti.

Lapkritį, praėjus vos 3 dienoms nuo filmavimo darbų pradžios Monrealyje, Amerikoje kilo vienas didžiausių tornadų. Per vieną dieną praūžė net 75 tornadai, kurie užmušė 36 žmonės, o valstijai pridarė milžiniškų nuostolių. Pasiruošimas filmavimui nukentėjo ir Monrealyje, kur aktorius ir filmavimo grupę užklupo šalčiausia kada nors šiame regione užfiksuota žiema, kai temperatūra nukrito iki –25 laipsnių Celsijaus.

2002 m. kovą Antarktidoje atskilo ir į jūrą nukrito Larsen B pavadintas ledo iškyšulys. Visa tai įvyko praėjus vos 2 savaitėms nuo to, kai režisierius R. Emmerichas parašė juostoje parodytą ledynų irimo sceną. “Tuo metu juokavome, kad reikia kuo greičiau pradėti filmuoti, nes kitaip sukursime dokumentinį filmą” – atsimena režisierius.

Po tokių realių įvykių, kurie įvyko rengiantis “Dienos po rytojaus” filmavimui, režisierius ir prodiuseriai nusprendė, kad filmas turi moksliškai atsipindėti dabar vykstančius klimato pasikeitimus. “Norėjome sukurti filmą, kuris tiktų ne tik pramogai, bet ir priverstų žiūrovą susimąstyti” – teigia režisierius. Tikras atsitiktinumas, kad likus 3 mėnesiams iki pasaulinės juostos premjeros, 2004 m. vasarį Pentagonas išleido ataskaitą apie nacionaliniam saugumui gręsiančius pavojus, kuriuos sukelia pasaulinis klimato atšilimas. Joje rimtai kalbama apie netikėtų ir katastrofiškų klimato pasikeitimų galimybes, kurias sukelia pasaulinis atšilimas. Taigi “Dienos po rytojaus” istorija nėra visiškas prasimanymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją