Bostono kino kritikų draugija, Los Andželo kino kritikų asociacija ir Niujorko kino kritikų organizacija "New York Film Critics Online" paskelbė savo geriausius 2011 metų filmus ir jų kūrėjus, taip pradėdami svarbią Holivudui savaitę, kai bus paskelbti ir "Auksinių gaublių" bei Kino aktorių gildijos nominantai.

Los Andžele įsikūręs Amerikos kino institutas (AFI) sekmadienį taip pat paskelbė savo 10-ies geriausių filmų sąrašą.

Bostono kritikai geriausiu metų filmu pripažino "Artistą", kuris jau nuskynė laurus ne viename kino festivalyje.

Ši juosta nepateko į AFI dešimtuką, bet tik dėl to, kad nėra sukurta Amerikoje. Tačiau AFI "Menininkui" ir filmams apie Harį Poterį skyrė savo specialiuosius apdovanojimus.

AFI tarp 10-ies geriausių filmų mini "Paveldėtojus" su George'u Clooney, M.Scorsese "Hugo", Woody Alleno "Vidurnaktį Paryžiuje" (Midnight in Paris), Steveno Spielbergo "Karo žirgą" (War Horse) ir, kaip nebūtų keista komediją "Sunokusios pamergės" (Bridesmaids).

Geriausiu aktoriumi Bostono kritikai paskelbė B.Pittą, suvaidinusį juostoje "Žmogus, pakeitęs viską" (Moneyball), o geriausia aktore - Michelle Williams, kuri filme "Mano savaitė su Marilyn" (My Week With Marilyn) suvaidino ekrano legendą Marilyn Monroe.

B.Pittas jau yra pelnęs Niujorko kino kritikų apdovanojimą, o M.Williams už savo išgirtą vaidmenį sekmadienį gavo vieną pirmųjų svarbių apdovanojimų.

Lenktynės dėl Oskarų

Gruodžio 14 dieną savo nominacijas paskelbs Kino aktorių gildija, o gruodžio 15-ąją - Holivudo užsienio spaudos asociacija.

Ankstyvieji apdovanojimai ir nominacijos padeda sumažinti filmų, jų kūrėjų ir žvaigždžių, kurie varžysis dėl "Oskarų", skaičių.

Garbingiausi JAV kino pramonės apdovanojimai bus išdalyti vasario 26 dieną Holivude, o tuo tarpu šį sekmadienį čia Los Andželo kritikai savo geriausių aktorių apdovanojimus skyrė Michaelui Fassbenderiui ir korėjietei Yun Jung-hee.

M.Fassbenderis tokį pripažinimą pelnė vaidmenimis keturiuose filmuose: "Gėdoje" (Shame) apie pamišimą dėl sekso, dramoje apie psichoterapiją "Pavojingas metodas" (A Dangerous Method), juostoje "Džeinė Eir" (Jane Eyre) ir veiksmo filme "Iksmenai: pirma klasė" (X-Men: First Class). Yun Jung-hee apdovanojimą gavo už darbą Pietų Korėjos filme "Poezija" (Poetry).

M.Scorsese už "Hugo", pasakojanti apie našlaitį, gyvenantį praeito amžiaus 4-o dešimtmečio Paryžiaus geležinkelio stotyje, gavo Bostono kritikų geriausio režisieriaus apdovanojimą. Tuo tarpu Los Andželo kritikai išsirinko T.Malicką - už jo mistinę dramą "Gyvenimo medis" (The Tree of Life).

Geriausiais antrojo plano aktoriais Los Andželo kritikai paskelbė Christopherį Plummerį  ir Jessicą Chastain. Ch.Plummeris vaidina komedijoje apie gėjus "Naujokai" (Beginners), o J.Chastain - šešiuose filmuose, tarp kurių yra drama apie kovą už pilietines teises "Tarnaitė" (The Help) ir juosta apie katastrofos nuojautą "Slėpkitės" (Take Shelter).

Bostono kritikų geriausių antrojo plano aktorių apdovanojimai atiteko Albertui Brooksui iš "Važiuok" (Drive) ir Melissai McCarthy iš "Sunokusių pamergių". Už geriausią aktorių kolektyvą buvo apdovanotas filmas "Skerdynės" (Carnage).

"New York Film Critics Online" geriausiu metų filmu taip pat išrinko "Menininką", o geriausių aktorių apdovanojimus skyrė Meryl Streep, suvaidinusiai britų ministrę pirmininkę Margaret Thatcher  juostoje "Geležinė ledi" (The Iron Lady), ir Michaelui Shannonui iš "Slėpkitės".

"Artisto" kūrėjas Michelas Hazanavicius buvo pripažintas geriausiu režisieriumi, o už geriausią aktorių kolektyvą buvo pagerbtos "Sunokusios pamergės".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją