Žinutėje, skirtoje filmo režisieriui Asgharui Farhadi, kurią paskelbė naujienų agentūra „Mehr“, šalies kultūros viceministras Javadas Shamaqdari teigė: „Sveikinu A. Farhadi, kino visuomenę ir Irano žmones su šia sėkme.“

Anot jo, filmo įvertinimas „Auksiniu gaubliu“ geriausios juostos užsienio kalba kategorijoje rodo Irano kino ir kultūros kokybę.

Tačiau ten neužsiminta apie tai, kad 2010 metais valdžia nurodė sustabdyti „Išsiskyrimo“ filmavimo darbus, nes A. Farhadi išreiškė paramą kolegoms kino kūrėjams, kuriuos vyriausybė pripažino „esančiais prieš režimą“.

Keli kino kūrėjai buvo sulaikyti. Vienas žymiausių Irano kino režisierių Jafaras Panahi įkalintas, jam uždrausta 20 metų kurti filmus už tai, kad bandė sukurti dokumentinį filmą apie neramumus po rinkimų.

Juostos kūrimas atnaujintas tuomet, kai režisierius atsiprašė. Tačiau Irano kino pramonę varžo vis griežtesni vyriausybės apribojimai, įvesti po ginčytinų 2009 metų prezidento rinkimų, kai šalies vadovu perrinktas Mahmoudas Ahmadinejadas.

Šį mėnesį kultūros ministerija nurodė išardyti pagrindinę šalies kino pramonės gildiją, vadinamą „Kino namais“, kai kasmetinio jos festivalio metu kai kurie kino kūrėjai sukritikavo režimą. Ministerija teigia, kad gildija pakeitė savo steigiamuosius įstatus nepasikonsultavusi su valdžia.

A. Farhadi išreiškė paramą kolegoms gildijoje, kurie stengiasi atšaukti nurodymą gildiją išardyti.

Jo filmas, pasakojantis apie susvetimėjusią porą, įsivėlusią į melus ir bjaurų teisinį ginčą su namų darbininku, įvairiuose festivaliuose susižėrė ne vieną apdovanojimą.

Juosta laikoma viena favoričių vasario 26 dieną varžantis dėl „Oskaro“ už geriausią užsienio filmą. Filmo nominaciją šiam apdovanojimui remia ir Irano valdžia.