„Mano filmas kalba apie šlovę ir didvyriškumą. Apie tai, ką šlovė padaro su žmonėmis. Pagrindinis veikėjas Dovbušas norėjo gyventi paprastą ir ramų gyvenimą, bet buvo priverstas ginti savo šalį. Jis netroško tapti didvyriu, bet neturėjo kito pasirinkimo ir paėmė į rankas ginklą. Šiandien Ukrainoje tą patį daro menininkai, mokytojai, gydytojai, žurnalistai“, – pranešime spaudai teigia filmo režisierius Olesis Saninas.

Įtempto siužeto nuotykių drama nukelia į 18 a. Svetimšalių valdžia Karpatų huculams pranašauja tamsius laikus. Broliai Dovbušai pasitraukia į kalnus – garsas apie jų išpuolius stingdo ponų kraują. Tačiau tarp brolių taip pat nenumaldomai auga įtampa – vienam rūpi tik pinigai, kitam – kova už savo žmones. Karpatuose kyla vis didesnė sukilimų banga. Diduomenė rikiuoja karius ir žvangina ginklais. Jų tikslas – pašalinti iš kelio Dovbušą ir nugramzdinti į užmarštį apie jį sklandančią legendą. Negalėdami įveikti sumanaus priešo, didikai nusitaiko į jo silpniausią vietą – vaikystės mylimąją Maričką.

Istorikas Alfredas Bumblauskas: kiekviena tauta turi savąjį Tadą Blindą

„18 a. istorikų vienbalsiai vadinamas vienu tamsiausių amžių Ukrainos istorijoje, bet kiekviena tauta, susidūrusi su priespauda, jaučia nenumaldomą laisvės troškimą ir atranda savąjį Tadą Blindą, Robiną Hudą, kapitoną Tenkešą arba Oleksą Dovbušą. Legendos apie jų drąsą puoselėja pasididžiavimo savo istorija jausmą ir palaiko kovoje dėl išlikimo“, – atkreipia dėmesį istorikas Alfredas Bumblauskas.

Istoriko žodžius patvirtina milžiniška filmo sėkmė Ukrainoje, Lenkijoje ir Vokietijoje – Ukrainoje per pirmą savaitę buvo parduota daugiau kaip 60 tūkst. bilietų, o seansai iki šiol renka pilnas sales. Legendinio sukilėlių vado vardu kariaujančioje Ukrainoje pavadintas bepilotis orlaivis „Dovbuš“ ir 68-oji jėgerių brigada „Oleksa Dovbuš“.

Brangiausias visų laikų ukrainietiškas filmas

120 mln. Ukrainos grivinų biudžetas, kurio pusę skyrė Ukrainos valstybinė kino agentūra, įspūdingos kovinės scenos ir istorinį laikmetį atkuriantis rekvizitas, pagyros pagrindinių aktorių darbui – 2018 m. pradėta filmuoti juosta, kurią užbaigti numatytu laiku sutrukdė pandemija ir prasidėjęs karas, jau turi būrį gerbėjų tarp žiūrovų ir kino kritikų.

Filmo gamybą vykdė 3 000 kino profesionalų, juostai buvo sukurta per 1 000 kostiumų, didžiausioje scenoje vaidina 500 statistų, ją filmuojant tiek pat žmonių įtemptai dirbo aikštelėje. Filmavimo darbai vyko 20 skirtingų vietų, o 200 darbuotojų dailės skyrius nuo pagrindų sukūrė kvapą gniaužiančius scenovaizdžius.

Kritikai negaili pagyrų ne tik pagrindinio vaidmens atlikėjui Serhijui Strelnikovui, bet ir jo brolį Ivaną įkūnijusiam Oleksijui Hnatovskiui. Dovbušo mylimosios Maričkos vaidmenį sukūrusi Darija Plachti sulaukė įvertinimų už aktorinį gylį ir įvairiapusiškumą.

Vaidybinis filmas „Dovbušas“ (rež. Oles Sanin) – kinuose nuo rugsėjo 15 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją