33 metų H.Berry į "Oskarų" istoriją pateko į favorites iškilusi vos prieš dvi savaites, kai geriausia aktore ją pripažino Kino aktorių gildija, teikusi savo apdovanojimus.

  • Visų "Oskarų" laimėtojų sąrašas

    H.Berry įkūnyta širdgėlos ir įniršio apimta moteris, taip pat plačiai aptarinėta sekso scena laikoma geriausiu aktorės pasirodymu nuo 1991 metų, kai ji sulaukė pirmosios profesinės sėkmės už vaidmenį Spike'o Lee (Spaiko Li) "Džiunglių karštyje" (Jungle Fever).

    Geriausio aktoriaus "Oskarą" sekmadienį gavo Denzelas Washingtonas, "Apmokymų dienoje" (Training Day) suvaidinęs papirktą policininką.

    JAV kino apdovanojimų istorijoje D.Washingtonas yra antrasis juodaodis, laimėjęs "Oskarą" geriausio aktoriaus kategorijoje. Pirmasis buvo Sidney Poitieris, kuris savo "Oskarą" gavo už 1963-ųjų "Lauko lelijas" (Lilies of the Field).

    D.Washingtonui šiemet visi jautė simpatiją, nes prieš dvejus metus jis negavo "Oskaro" už vaidmenį "Uragane" (The Hurricane), tačiau jam teko varžytis su itin stipriais varžovais - Tomu Wilkinsonu, vaidinusiu "Miegamajame" (In the Bedroom), Willu Smithu iš "Alio" (Ali), Seanu Pennu iš "Aš esu Semas" (I Am Sam) ir praėjusių metų "Oskarų" laureatu Russellu Crowe, kuris šiemet buvo nominuotas už vaidmenį "Nuostabiame prote" (A Beautiful Mind).

    Filmas "Nuostabus protas" ("A Beautiful Mind"), pasakojantis apie genijų ir psichinį ligonį viename asmenyje, sekmadienį gavo "Oskarą" geriausio filmo kategorijoje. "Nuostabaus proto" pagrindinio veikėjo, matematikos profesoriaus ir Nobelio premijos laureato Džono Nešo (John Nash) vaidmenį atliko Raselas Krou (Russel Crowe).

    Filmo režisierius Ronas Havardas (Ron Howard) per sekmadienį Los Andžele įvykusią ceremoniją laimėjo "Oskarą" už geriausią režisūrą.

    Bosnių "Niekieno žemė" ("No Man's Land"), tragikomedijos stiliumi sukurtas filmas apie Bosnijos karą, sekmadienį skelbiant "Oskarų" premijas, buvo išrinktas geriausiu užsienio filmu.

    Daniso Tanovičiaus (Danis Tanovic) sukurtas ir režisuotas filmas pasakoja apie tris kareivius - du bosnius ir serbą, kurie Bosnijos kare atsidūrė užspęsti apkasuose. Vienas jų guli ant minos, kuri sprogs, kai tik jis pajudės.

    Situacija ir komiška, ir žiauri, be to, filmas baigiasi galinga nevilties gaida. Kiek anksčiau šiais metais šis filmas pelnė dar vieną prizą - "Auksinį gaublį" už geriausią užsienio filmą.

    Režisierius D. Tanovičius, kadaise tvarkęs Bosnijos kariuomenės filmų archyvą, suteikė filmui dramatišką formą - svarbiausias veiksmas visą laiką vyksta vienuose apkasuose, iš kurių matyti karo zoną supančios žalios kalvos ir mėlyna dangus - kaip atsvara karo baisumams.

    "Vadinu tai bosnių minimalizmu", - aiškino D.Tanovičius. - Kartą prisiminiau romėnų komedijas, kur viskas vyksta vienoje aikštėje". Įtikinęs prodiuserius, jog parodys karą už minimalų biudžetą, filmuodamas jis pasinaudojo tik vienu tanku ir vienu sraigtasparniu.

    Visų "Oskarų" laimėtojų sąrašas:

    Geriausias kino filmas: "Nuostabus protas" ("A Beautiful Mind"), prodiuseriai Ronas Havardas (Ron Howard) ir Brajenas Greizeris (Brian Grazer).

    Geriausias režisierius: Ronas Havardas (Ron Howard) už filmą "Nuostabus protas".

    Geriausias pagrindinio vyro vaidmens atlikėjas: Denzelis Vašingtonas (Denzel Washington) už vaidmenį juostoje "Apmokymo diena" ("Training Day").

    Geriausia pagrindinio moters vaidmens atlikėja: Helė Beri (Halle Berry) už vaidmenį "Monstro balius" (Monster's Ball").

    Geriausias antraeilio vaidmens atlikėjas: Džimas Brodbentas (Jim Broadbent) už vaidmenį filme "Airisė" ("Iris").

    Geriausia antraeilio vaidmens atlikėja: Dženifer Koneli (Jennifer Connelly) už vaidmenį filme "Nuostabus protas".

    Geriausias pilnametražis animacinis filmas: "Šrekas" (Shrek).

    Geriausias filmas ne anglų kalba: "Niekieno žemė" ("No Man's Land"), režisierius Denisas Tanovičius iš Bosnijos ir Hercegovinos.

    Geriausias adaptuotas scenarijus: Akivos Goldsmano (Akiva Goldsman) "Nuostabaus proto" scenarijus.

    Geriausias originalus scenarijus: Džuliano Feloveso (Julian Fellowes) "Gosfordo parko" ("Gosford Park") scenarijus.

    Geriausias montažas: "Juodojo vanago žūtis" ("Black Hawk Down"), Pietras Skalija (Pietro Scalia).

    Geriausias grimas: "Žiedų valdovas" ("Lord of the Rings"), Piteris Ouvenas (Peter Owen) ir Ričardas Teiloras (Richard Taylor).

    Geriausi kostiumai: "Mulen Ružas" ("Moulin Rouge"), Katerina Martin (Catherine Martin) ir Angusas Stratis (Angus Strathie).

    Geriausios dekoracijos: "Mulen Ružas", Katerina Martina (Catherine Martin) ir Bridžita Broch (Brigitte Broch).

    Geriausias operatorius: "Žiedų valdovas", Endrius Lesnis (Andrew Lesnie).

    Geriausi specialūs efektai: "Žiedų valdovas", Džimas Ridžielis (Jim Rygiel), Rendalas Viljamas Kukas (Randall William Cook), Ričardas Teiloras (Richard Taylor) ir Markas Stetsonas (Mark Stetson).

    Geriausia muzika: "Juodojo vanago žūtis", Maiklas Minkleris (Michael Minkler), Mairon Netinga (Myron Nettinga) ir Krisas Munro (Chris Munro).

    Geriausi garso efektai: "Perl Harboras" ("Pearl Harbor"), Džordžas Votersas II (George Watters II) ir Kristoferis Bojesas (Christopher Boyes).

    Geriausia originali muzika kino filmui: "Žiedų valdovas", Havardas Šo (Howard Shore).

    Geriausia originali daina: Rendžio Niumano (Randy Newman) "If I Didn't Have You", iš kino filmo "Monstrų biuras" ("Monsters, Inc.").

    Geriausias trumpametražis filmas: "Buhalteris" ("The Accountant"), Rėjus Makinonas (Ray McKinnon) ir Liza Blaunt (Lisa Blount).

    Geriausias trumpametražis animacinis filmas: "Paukščiams" ("For the Birds"), Ralfas Eglstonas (Ralph Eggleston).

    Geriausias dokumentinis filmas: "Žmogžudystė sekmadienio rytą" ("Murder on a Sunday Morning"), Žanas Ksaveras de Lestradas (Jean Xavier de Lestrade) ir Denis Ponsė (Denis Poncet).

    Geriausias trumpametražis dokumentinis filmas: "Totas" ("Thoth"), Sara Kernočan (Sarah Kernochan) ir Lin Apel (Lynn Appelle).

    Garbės "Oskaras" už viso gyvenimo kūrybą: Robertas Redfordas (Robert Redford).

    "Irvingo Dž.Talbergo" apdovanojimas už viso gyvenimo kūrybą: Sidnis Puatjė (Sidney Poitier).

    Žano Heršolto humanistinis apdovanojimas: Arturui Hileriui (Arthur Hiller).

    „Juoda yra nuostabu“ - Oskarų įteikimo ceremonijos šūkis

  • Šaltinis
    Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
    BNS
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją