Bet su laiku šis filmas įgavo kultinio statusą ir dabar yra laikomas vienu iš svarbiausių JAV išliekamąją vertę turinčių filmų, kuris 2014 metais buvo įtrauktas į „Nacionalinį filmų registrą“.

Filmas visgi buvo nuostolingas, dėl to apie šią Roaldo Dahlio knygą vaikams kino pramonėje buvo užmiršta daugiau nei tris dešimtmečius, kol galiausiai vizionierius Timas Burtonas 2004 metais pristatė savo šio pasakojimo versiją su Johnny‘iu Deppu priešaky. Filmas netikėtai tapo dideliu hitu, taip pat sulaukė puikių žiūrovų ir kino kritikų įvertinimų.

Ir dabar, praėjus beveik dviems dešimtmečiams nuo mano paminėtos juostos pasirodymo, studija „Warner Bros“ kartu su puikių dviejų „Padingtono“ filmų režisieriumi Paulu Kingu nusprendė pristatyti „Čarlio ir šokolado fabriko“ priešistorę filme „Vonka“.

Apie ką mes čia…

Vieną dieną Europoje atsidūręs svajotojas, praktikuojantis magas, išradėjas ir šokoladininkas Vilis Vonka turi vieną tikslą – atidaryti šokolado parduotuvę, apie kurią kalbės visi. Tačiau Vilis nepagalvojo, jog savo netikėtu pasirodymu rinkoje jis įgys nemažai priešų, kurie visais įmanomais būdais norės pašalinti tokį konkurentą.

Kūrinio turinys

Manau, kad daug kas yra žiūrėjęs 2004 metų Timo Burtono surežisuotą juostą ir tikriausiai bandys lyginti šį naują filmą su ja. Bet nuoširdžiai patarčiau to nedaryti, nes tai pakankamai skirtingi filmai. Jeigu Timas Burtonas parodė kažkiek niūrią ir išties makabriškų elementų prifarširuotą pasaką, tai ši Paulo Kingo juosta siūlo labai pozityviai nuteikiančią ir spalvingą kelionę į Vilio Vonkos karjeros pradžią. Ir dar ne bet kokią, o miuziklo bruožus turinčią kelionę.

Sužinoti apie Vilio Vonkos karjeros pradžią irgi smagu, nes kituose anksčiau pasirodžiusiose filmuose apie tai buvo vangiai užsiminta, o čia mes turime galimybę pasinerti į tą jo gyvenimo etapą, kada jis buvo pilnas entuziazmo ir idėjų, kurios galiausiai ateityje pavirs į šokoladinius šedevrus ir pavergs milijonus žmonių visame pasaulyje. Psichologinis šio personažo portretas kaip niekad atviras ir sugebantis suteikti atsakymus į seniai kamavusius klausimus.

Be įdomios ir įtraukiančios Vilio Vonkos priešistorės, filme parodomas puikus humoro jausmas. Jeigu esate žiūrėję „Padingtoną“, tai čia situacija identiška. Matome naivius, bet puikiai įterptus į visumą juokelius, kuriozines ir netgi originalias situacijas bei daug išskirtinių dialogų, leidžiančių iš itin lengvos perspektyvos suvokti kiekvieną filme pateiktą personažą. Susitapatinti su kai kuriais iš jų tikrai neturėtų būti sunku.

Jei reikėtų apibendrinti ir trumpai pasakyti, ar ši juosta verta dėmesio, laiko ir pinigų, manau, kad taip.

Techninė juostos pusė

Labiausiai šiame filme sužavėjo produkcijos dizainas, kuris nebuvo toks gotikinis ir šiek tiek kraupus kaip Timo Burtono versijoje, o kaip tik atvirkščiai, spinduliavo įvairiomis spalvomis. Dekoracijos, grimas, šukuosenos, kostiumai – be priekaištų, bendras vaizdas tiesiog džiugino. Taip pat manau, kad garso takelis filme irgi turi nemažai išskirtinių momentų, dėl to daugelis dainų ir tiesiog muzikinių kompozicijų čia leido sukurti ypatingai jaukią bei netgi „įdomią“ atmosferą. Operatoriui jokių priekaištų neturiu, o vaizdo montažas tvarkingas ir neleidžiantis nuobodžiauti, nes visos scenos pateiktos žvaliai ir neužtęstai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Auganti lyg ant mielių Timothee Chalameto žvaigždė čia šviečia taip ryškiai, kaip ir savo laikais Johnny‘io Deppo 2004 metų filme. Aktorius tobulai tiko šiam vaidmeniui, dėl to neįmanoma juo nesižavėti ir tikėti, jog būtent jis ir yra Vilis Vonka. Retas derinys, kai charizma ir talentas eina lygiagrečiai ir nepasiklysta jau tiek metų iš eilės.

Žinoma, be Timothee filme yra dar keli žymūs aktoriai, tokie kaip Hughas Grantas, Olivia Colman, Mattas Lucasas, Keeganas-Michaelis Key‘us ir Jimas Carteris, kurie vien savo šmėžavimu ekrane papuošė šį filmą.

Verdiktas

„Vonka“ – pasakiškai šiltas ir be galo įtraukiantis režisieriaus Paulo Kingo filmas, kuriame žiūrovams suteikiama galimybė ne tik susipažinti su jaunu Viliu Vonka bei jo svajonėms apie nuosavą šokolado parduotuvę, kuri galiausiai pavirsta į fabriką, bet ir pasimėgauti tiesiog itin kalėdišku filmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją