Tik, aišku, naujasis filmas buvo suplanuotas taip, kad ir šių dienų publika galėtų pasimėgauti juo, ir taip dienos šviesą išvydo visai šeimai skirtas fantastinis nuotykių filmas „Vaiduoklių medžiotojai: iš anapus“.

Juosta buvo labai šiltai priimta tiek senų, tiek naujų žiūrovų, o, kas svarbiausia, tapo neblogu finansiniu hitu. Žinoma, tai paskatino „Sony“ studiją imtis tęsinio, kurį režisuoti buvo patikėta „Namo monstro“, „Žarijos miesto“ ir „Poltergeisto“ kūrėjui Gilui Kenanui.

Na, o kaip Gilui Kenanui, kurio darbą kuravo į prodiuserio kėdę šįkart atsisėdęs Jasonas Reitmanas, pasisekė pratęsti išties kokybišką 2021 metais pristatytą istoriją, netrukus atsakysiu.

Apie ką mes čia…

Vasaros įkarštyje Naujame Džersyje vieną dieną staiga nukrenta temperatūra ir viskas užšąla. Tačiau čia joks atsitiktinumas, nes už šio incidento slepiasi senovinis blogis, kurį išlaisvino paslaptingas artefaktas. Apie tai sužinoję naujai atgimę „Vaiduoklių medžiotojai“ su legendiniais Piteriu, Vinstonu ir Rėjumi priešaky nusprendžia išsiaiškinti to blogio ištakas ir taip užkirsti kelią didesnei globalinei katastrofai.

Kūrinio turinys

Nors ir ką kas sakytų, bet manau, kad naujai pradėta „Vaiduoklių medžiotojų“ serija išėjo visiems į naudą ir mes gavome ne tik nostalgija alsuojantį reginį, bet ir pagal šių dienų kino tendencijas tvarkingai išvystytą pasakojimą, kuris sugebėjo pritraukti prie ekranų ne tik vyresnius žmones, bet ir jaunimą. O tai yra išties nuostabu, nes sudominti šiuolaikinį jauną žiūrovą ne komiksiniais projektais yra pakankamai sunki misija, kuri, kaip matome, šiuo atveju buvo sėkmingai įvykdyta.

Antrasis filmas, tiesa, neturi jau to šviežumo jausmo ir tokios pat nostalgijos kaip „Vaiduoklių medžiotojai: iš anapus“, bet tai vis dar toks pat nuotaikingas, žvalus, įtraukiantis ir, kas svarbiausia, nenuobodus reginys, kuris puikiausiu būdu leidžia mėgautis kino salėje rodomu veiksmu. Žiūrėdamas šią juostą kino salėje gavau visai kokybišką pramogą vien dėl to, kad pati juosta turėjo ką pasiūlyti.

Taip, pati istorija atrodo šiek tiek naiviai ir kartais banaliai, bet prisiminkime ir pirmus du 80-aisiais pasirodžiusius serijos filmus, kurie irgi buvo tokie patys. Ir tas banalumas suveikia kuo puikiausiai, nes pačios situacijos filme buvo pristatytos iš ganėtinai įdomios perspektyvos. O kur dar neblogas humoras, taip vadinamos „įsimintino frazės“ (angl. „one liner“), veikėjų charizma ir, aišku, visos šios istorijos intriga. Taip, intriga filme yra, kas negali nedžiuginti žiūrint šią juostą pirmą kartą.

Kalbant apie veikėjus, turime čia vėl tuos pačius jaunus personažus iš pirmojo filmo – Trevorą, Fibę, Lakę ir Garį, bei serijos senbuvius – Rėjų, Vinstoną ir Piterį, kurie, nors ir keista, turi ką parodyti, nes visi šie veikėjai vienu ar kitu būdu keičiasi kaip asmenybės. Bent jau man toks siužetinis sprendimas patiko, nes ekrane mes matėme gyvus žmones, o ne kažkokius robotizuotus statistus, kurie eina iš vieno filmo į kitą ir galiausiai išlieka tokiais pačiais personažais be jokios ryškesnės metamorfozės.

Iš veiksmo pusės viskas puikiai. Ir netgi yra keletas staigmenų, bet apie jas nenoriu nieko pasakoti, nes kam gadinti įspūdžius. Trumpai kalbant, filmas susižiūri be galo smagiai ir žvaliai, o to visiškai pakanka, kad nepajustum nuobodulio. Ko jums ir linkiu!

Techninė juostos pusė

Vizuali filmo pusė taip pat turi savų privalumų. Pavyzdžiui, nauji vaiduokliai ir jų dizainas, CGI ir, žinoma, aplinka, kurioje vyksta pagrindinis veiksmas. Ji iš dalies net nustebina kūrėjų kūrybiškumu. Tad produkcijos dizainas ir meninis apipavidalinimas, mano nuomone, atrodo pagirtinai. Energingas garso takelis su legendine serijos melodija priešaky, staigiais manevrais galintis pasigirti kameros darbas, geras vaizdo montažas irgi prisidėjo prie kokybiško šios juostos techninės pusės pavidalo.

Aktorių kolektyvinis darbas

Pernelyg daugžodžiauti apie aktorius, manau, net nereikia, nes visi jie atliko lygiai tokį pat gerą darbą, kaip ir 2021 metų filme. Tačiau juostoje pasirodo ir naujokų. Na, o labiausiai iš minios išsiskyrė Paulas Ruddas, Finnas Wolfhardas, Mckenna Grace, Carrie Coon, Celeste O‘Connor ir legendiniai Billas Murray‘us, Danas Aykroydas ir Ernie‘is Hudsonas. Užtat naujokai Pattonas Oswaltas su Kumailu Nanjaniu atrodė šiek tiek blankiai, palyginti su senbuviais, bet tuo pačiu nenuvylė savo pasirodymais.

Verdiktas

„Vaiduoklių medžiotojai: sustingę iš baimės“ – dar vienas neblogas ir smagią pramogą dovanosiantis legendinės 80-ųjų kino serijos pratęsimas, kuris paperka savo techniniais sprendimais, visiems žinomais veidais ir, aišku, žvaliai papasakota istorija. Istorija, kuri gal ir nepranoksta 2021 metų juostoje pristatyto nostalgija alsuojančio pasakojimo, bet joje žanro ir temos gerbėjai turėtų rasti nemažai privalumų.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją