Ar šis netikėtas Johno Woo sugrįžimas prie karjeros ištakų yra vertas žiūrovų dėmesio, pinigų ir laiko? Sunkus klausimas, bet pasistengsiu į jį atsakyti kuo įmanoma aiškiau.

Apie ką mes čia…

Per 2021 metų Kalėdas dėl žiauraus nusikaltėlių išpuolio praradęs viską, ką mylėjo labiausiai – sūnų, o pats patyręs rimtą traumą ir po jos negalintis kalbėti, elektrikas Brajanas Godlokas nusprendžia nubausti visus, kurie buvo atsakingi už jo vaiko mirtį. Savo ilgai planuotam kerštui jis pasirenka simbolišką laikotarpį – Kalėdas. Bet ar jo keršto troškimas numalšins jaučiamą sielvartą? Nežinia, bet kad Brajanas tuo įsitikintų, jis privalo įvykdyti savo planą kuo įmanoma žiauriau.

Kūrinio turinys

Jeigu šis filmas būtų pasirodęs prieš kokius dešimt metų, sakyčiau, kad mes gavome visai kietą, brutalumu perpildytą ir iš dalies originaliais veiksmo elementais perpildytą reginį. Bet, deja, gyvename jau 2023 metais ir mes jau matėme „Džoną Viką“, „Ekvalaizerį“, „Reidą“, „Nieką“ ir „Negailestingą naktį“, kurie savo stiliumi ne tik yra giminingi šiam projektui, bet ir jų veiksmo pateikimas yra žymiai geriau išdirbtas.

Todėl šis filmas ne tik, kad neatrodo ypatingai, bet ir nusileidžia visiems mano paminėtiems veiksmo žanrui priklausantiems projektams. Liūdna šiek tiek, nes iš Johno Woo, kurio filmai, beje, ir tapo „Džono Viko“ serijos įkvėpėjais, tikėjausi žymiai didesnio efekto.

Aišku, banali ir jau milijonus kartų matyta istorija, kuri kažkodėl man be galo primena 2004 metų „Baudėją“, susižiūri neblogai ir nenuobodžiai, o tai, mano nuomone, tikrai tampa visai geru pagalbiniu ratu visumai, kuri nespinduliuoja originaliais siužetiniais aspektais ar, kaip jau minėjau, veiksmo epizodais. Beprotiškų gaudynių ir susišaudymų filme yra, snukiadaužio irgi netrūksta, todėl bent jau veiksmo ištroškę žmonės neturėtų nuobodžiauti seanso metu. Tačiau tikėtis iškilaus ar tiesiog įsimintino savo veiksmo scenomis reginio nereikia.

Man visai patiko pagrindinis filmo personažas, kuris prarado balsą, bet, kartu, žiūrint filmą man atrodė, kad scenaristai tiesiog taip bandė kompensuoti savo kūrybinę impotenciją ir taip sumažino dialogus.

Juokinga tik tiek, jog ne vien Brajanas filme tyli, bet ir daugelis kitų veikėjų, nors jie ir gali naudotis kalbos dovana. Bet, bala nematė. Blogiukai parodyti iš labai paprastos ir klišinės pozicijos, kas neleidžia nei vienam išsiskirti iš minios kitų, nes jie elementariai tampa susidorojimo objektais, kurių ganėtinai greitai nelieka siužete.

Tad, apibendrinus, nes nemanau, kad verta čia kažką daugiau sakyti, ne tokio Johno Woo sugrįžimo aš tikėjausi. Tai žiūrimas, bet visiškai neypatingas projektas apie kerštą, kuris primena daugelį kitų šios temos filmų, kurie su savo užduotimi buvo susidoroję žymiai geriau.

Techninė juostos pusė

Ką ir galėčiau pagirti šiame filme, tai jo pakankamai tvarkingus ir įtampą sukeliančius techninius sprendimus. Pirmiausia žinoma išskirčiau operatoriaus darbą, kuris tikrai leido iš gana atviros pozicijos stebėti keršto valdomą pagrindinį veikėją ir jo susidorojimus su priešais. Muzika juostoje sukuria neblogą senos mokyklos veiksmo filmams būdingą atmosferą, o vaizdo montažas žvaliai įtraukia į visumą. Dar meninis apipavidalinimas neblogas, todėl grimas ir kiti juostos išorę puošiantys aspektai kaip dekoracijos su kostiumais susižiūri įtikinamai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filme pagrindinis vaidmuo atiteko mano mėgstamam švedų aktoriui Joeliui Kinnamanui, kuris jau gerą dešimtmetį bazuojasi Holivude, vaidindamas visokiausio plauko projektuose. Čia jam kalbėti daug nereikėjo, todėl viskas buvo sutelkta į emocijas ir pašėlusias nuo keršto troškimo akis. Ir taip, tokio pobūdžio vaidmenyje jis buvo tikrai kietas.

Iš žymesnių veidų įvardyti dar galima Kidą Cudį su Haroldu Torresu ir Catalina Sandino Moreno. Bet niekas iš jų pernelyg nespinduliavo nei charizma, nei kažkokiais draminiais sugebėjimais.

Verdiktas

„Tyli naktis“ – šabloninis keršto temą gvildenantis veiksmo trileris, kuris turėjo tapti savotišku įvykiu dėl legendinio Johno Woo sugrįžimo į Holivudą, o gavosi tiesiog eilinis ir niekuo neypatingas žanro atstovas. Bent jau veiksmo ir įtampos juostoje pakankamai daug, dėl ko nuobodžiauti jos peržiūros metu kaip ir nereikia, o tai jau šioks toks pliusas.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją