Apie ką mes čia…

Dirbdamas itin slaptą darbą JAV vyriausybėje, Trevisas Blokas vieną dieną nusprendžia išeiti į pensiją ir daugiau dėmesio skirti savo dukrai su anūke. Bet jo praeitis taip lengvai neleidžia jam pradėti naujo gyvenimo etapo mylimų žmonių apsuptyje. Nenorėdamas, kad jo artimieji nukentėtų, jis privalo susitvarkyti su praeitimi ir nubausti tuos, kurie kėsinsis į jo naują gyvenimą.

Kūrinio turinys

Ką gi, manau iš karto ir atsakysiu į klausimą, ar tai dar vienas identiškai atrodantis filmas su Liamu Neesonu? Taip, ši juosta yra būtent tokia, todėl daugžodžiauti apie ją tikrai nesiruošiu, nes tokio tipo filmai visuomet turi tą patį pamatą, tik juose keičiasi lokacijos ir veikėjų rūbai, bet esmė išlieka tokia pati.

Pats filmas yra iki negalėjimo primityvus ir kas blogiausia – nuspėjamas, todėl jau po pirmų dešimties minučių galima suvokti, kas yra kas. Tad filme nėra visiškai jokios intrigos, kas yra pagrindinis blogis šioje istorijoje, nes kūrėjams matyt buvo nusispjauti į tai. Na, o pati priežastis, dėl kurios pagrindinis veikėjas privalo sustabdyti nusikaltėlį tokia juokingai banali, jog ją 90-aisiais eskalavo kas tik netingėjo, bet ir tai darė žymiai patrauklesniu būdu.

Pagrindinis veikėjas Trevisas Blokas su savo motyvacija irgi niekuo neišsiskiria nuo oponento, nes ta motyvacija buvo pristatyta šimtuose panašaus pobūdžio filmų. Bet blogiausia, kad jo sprendimai čia ganėtinai kvaili ir neturintys jokio loginio pagrindo. Jau aš nekalbu apie situacijas, iš kurių jam tenka kapstytis, ar antraplanius veikėjus, kurie bando savo buvimu ekrane paryškinti Treviso kietumą ir jo teisingą kovą dėl aukštesnio tikslo. Bet asmeniškai buvo sunku tiesiog patikėti tuo, kas vyko ekrane. Ir čia mano nuomone yra blogiausias šios juostos momentas, kuris neleidžia tiesiog pasimėgauti veiksmu, kuris, beje, atrodo pakankamai neblogai.

Gaudynių filme yra, susišaudymų irgi, tik muštynės atrodo pernelyg dirbtinai, nes žiūrėti į senyvo amžiaus vyro judesius be šypsenos tiesiog neįmanoma. Todėl dėka veiksmo epizodų filmas susižiūri žvaliai ir nenuobodžiai, kas ir tampa jo svarbiausiu koziriu. Bet geriausia, žinoma, jį būtų žiūrėti namie, o ne kino salėje, kurioje galima pamatyti žymiai vertingesnius projektus.

Techninė juostos pusė

Kaip nekeista, bet techniniai šios juostos sprendimai man pasirodė visai pakenčiami. Ypatingai tai liečia šiek tiek dinamiško efekto filmui suteikusį kameros darbą, kuris labiausiai ir atsiskleidė veiksmo scenose. Muzika labai jau standartinė tokio pobūdžio kinui, bet irgi kartais priversdavo jausti šiokią tokią įtampą, nors ir ekrane vyko visiškas chaosas.

Vaizdo montažas šiek tiek priartintas prie televizinio formato, o garso montažas geras. Jeigu kalbėsime apie produkcijos dizainą ir meninį apipavidalinimą, tai čia nieko ypatingo nepamatome, ko nebūtume matę bent jau penkiuose paskutiniuose Liamo Neesono veiksmo trileriuose.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kai 2008 metais „Oskarui“ už „Šindlerio sąrašą“ nominuotas aktorius Liamas Neesonas pavirto į veiksmo filmų žvaigždę dėka hitu tapusio „Pagrobimo“, net ir praėjus keturiolikai metų jis nežada išeiti atostogų. Todėl metai iš metų mes gauname vienodai vaidinantį Liamą Neesoną, kuris keičia striukes bei lokacijas. Ir jeigu prieš dešimt metų viskas atrodė sąlyginai neblogai, tai paskutiniai jo filmai priverčia kažkiek net jausti jam gailestį dėl senyvo amžiaus. Tą puikiai patvirtina jo judesiai ir scenos šiame filme, kuriose jis bando kovoti, bet vietoje efektingo renginio, viskas atrodo tiesiog graudžiai.

Filme turime neryškius, neįdomius ir aišku jokios charizmos neturinčius antraplanius aktorius kaip Aidanas Quinnas, Tayloras Johnas Smithas, Emmy Raver-Lampman, Claire van der Boom bei dar kelis epizodiškai pasirodžiusius veidus.

Verdiktas

„Šešėlių žaidimas“ – dar vienas nuspėjamas ir neturintis jokios įdomios idėjos projektas, kuriame Liamas Neesonas vaidina Liamą Neesoną kino žanre apibūdinamą kaip Liamas Neesonas. Tad neryškiai atrodantis veiksmas, neištęsta istorija ir pakankamai tvarkinga techninė dalis – vieninteliai pliusai, kurie ir gelbėja šį filmą nuo visiško fiasko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją