Filmų siela ir vykdantysis prodiuseris Tomas Cruise‘as su režisieriumi Christopheriu McQuarrie‘iu nusprendė pratęsti bendradarbiavimą ir sukurti ne vieną, o iš karto du filmus, kurie turėjo pranokti 2018 metų hitą. Taip į kino ekranus po penkerių metų laukimo atkeliavo filmas „Neįmanoma misija: Mirtinas atpildas. Pirma dalis“. Ar šiai juostai pavyko pakelti serijos kartelę į dar aukštesnį lygį?

Apie ką mes čia…

Po ilgų metų šnipinėjimų ir įnirtingų kovų dėl pasaulio gerovės, „Specialiųjų misijų“ padalinio agentas Itanas Hantas vis negali atrasti laiko sau, nes horizonte visuomet pasirodo kokia nors rimta grėsmė, kurią reikia nedelsiant eliminuoti. Ir kai jau atrodė, kad su pačiu pavojingiausiu savo priešininku jis susidorojo, atsiranda dar pavojingesnis. Šįkart Itanui teks susidurti su globalinę katastrofą galinčiu sukelti ginklu, kuris patekęs į netinkamas rankas, gali sunaikinti visą žmoniją.

Kūrinio turinys

Nemanau, ar verta daugžodžiauti apie šio naujo filmo siužetą, nes kiekviena „Neįmanomos misijos“ juosta dovanoja beveik tą patį siužetinį reginį – yra mirtina grėsmė, yra sunkiai įgyvendinama misija, yra komanda, kuri bando visais įmanomas būdais veikti slaptai ir yra keli netikėti siužetiniai vingiai, kurie pagyvina peržiūrą. Taip trumpai galima būtų apibūdinti kiekvieną šiai jau beveik tris dešimtmečius populiariai šnipų temos serijai priklausantį filmą.

Žmonės myli šiuos filmus ne dėl elementarios šnipinėjimo istorijos, o dėl įtemptao veiksmo, nutrūktgalviškų ir tikroviškai įgyvendintų triukų. Šiame filme tokių kaskadinių triukų ne tik, kad yra žymiai daugiau nei bet kuriame kitame „Neįmanomos misijos“ projekte, bet jie pristatyti žiūrovams taip ekstremaliai, jog jį uos žiūrint kartais net sustingsta kraujas.

Nejuokauju – vien ko vertas šuolis su motociklu bei muštynės ant įsibėgėjusio traukinio stogo. Ir tai tik labai maža dalis viso to, ką mums yra paruošę kūrėjai.

Juostoje nemažai ne tik senų, bet ir naujų veikėjų, kurie puikiausiu būdu yra įterpiami į bendrą istoriją ir tuo pačiu negadina savo buvimu jau seniai suformuoto siužetinio Itano Hanto bei jo komandos pamato. Kiekvienas iš naujų personažų atsiskleidžia savotiškai, o kai kurių atskleistos paslaptys palaipsniui įgauna dar ir tam tikrą netikėtumo faktorių, dėl ko dramaturgija filme nešlubuoja ir pradžiugina išties gerai filmo kūrėjų apgalvotais siužetiniais sprendimai.

Ties čia ir sustosiu, nes manau, kad apie tokius filmu nereikia daug skaityti, o tiesiog eiti į kiną ir jais mėgautis, nes jie ir yra sukurti dideliam ekranui. Todėl jeigu mėgstate gerus veiksmo filmus, jeigu mėgstate „Neįmanomos misijos“ franšizę ir aišku jeigu esate dideli Tomo Cruise‘o triukų gerbėjai, šio filmo nevalia praleisti, nes kaip ne kaip, tai vienas geriausių šių metų veiksmo žanro atstovų ir vienas geriausių serijos filmų.

O aš jau su nekantrumu pradėjau laukti 2024 metų ir dar vienos „Neįmanomos misijos“, kurioje, tikėtina, bus dar daugiau staigmenų.

Techninė juostos pusė

Šis filmas – retas reiškinys šiuolaikinio Holivudo kontekste dėl vienos mažytės detalės. Tai natūraliai nufilmuotos scenos atvirame lauke, o ne dėka CGI technologijos sukurta aplinka, kurioje prie žaliojo ekrano kažką veikti bando aktoriai. Be to, praktinių efektų filme yra tiek daug, jog visas šis tikroviškai sukurtas reginys elementariai atima žadą. O jeigu netikite, kviečiu pasižiūrėti trumpus dokumentinius filmus apie šios juostos filmavimo užkulisius. Nustebsite, kad tokie filmai vis dar yra kuriami, nes žymiai pigiau yra sukurti viską kompiuterio pagalba nei skirti milžinišką biudžetą natūraliam filmavimui.

Techniniai filmo aspektai žavi kruopštumu. Kameros darbas, vaizdo montažas, garsas bei skambanti fone ir kartu įtampos jausmą sukelianti muzika be priekaištų. Viskas atrodo labai šauniai – neįmanoma prikibti net prie kokios nors smulkmenos.

Aktorių kolektyvinis darbas

Oficialu – Tomas Cruise‘as ne tik pats kiečiausias Holivudo aktorius, bet ir paskutinysis veiksmo filmų herojus, nes tokių žmonių XXI amžiaus kine jau nebeliko. Taip yra dėl to, nes šis žmogus visus triukus atlieka pats ir kartais net su labai minimaliomis apsaugos priemonėmis. Ir šiame filme, kai jam sukako šešiasdešimt metų, galime pamatyti pavojingiausią jo gyvenime šuolį, kuris galėjo baigtis mirtimi. Tad milžiniška pagarba jam už tokį atsidavimą vaidmenims.

Filme taip pat matome ir serijos senbuvius, tokius kaip Vingas Rhamesas, Simonas Peggas, Vanessa Kirby ir Rebeca Fergusson, o taip pat ir naujokus, kuriais tapo Hayley Atwell, Esai Morales, Cary‘is Elwesas, Shea Whighamas ir Henry‘is Czerny‘is.

Verdiktas

„Neįmanoma misija: Mirtinas atpildas. Pirma dalis“ – puikus veiksmo žanrui priklausantis šedevras, kurio didžiausiu cinkeliu tampa vienas pavojingiausių kino istorijoje aktorių atliktų triukų.

Įtampa, nutrūktgalviškai pateiktos žvalios veiksmo scenos, praktiniai efektai, kietumo nestokojantis Tomas Cruise‘as ir neprailgstanti siužetinė linija sugeba žiūrovams padovanoti beveik tris valandas trunkantį itin žiūrovišką epą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją