Apie ką mes čia…

Gyvenanti sau ramiai paslaptingame miške tarp įvairių jo gyventojų, fėja Mavka turi svarbią užduotį – ji privalo saugoti ne tik visas miško būtybes, bet ir ginti Gyvybės Medį, kuris yra visos miško gyvybės šaltinis. Tačiau vieną dieną, į mišką atkeliavus berniukui Lukui, Mavka su juo susidraugauja visiškai neįtardama, jog ši pažintis gali sunaikinti tai, ką ji myli ir privalo saugoti.

Kūrinio turinys

Apžvelgdamas animacinius filmus dažniausiai pabrėžiu, kas juose yra smagaus ir verta dėmesio, nes, kaip ten bebūtų, animacija dažniausiai yra orientuota į mažiausius kino lankytojus. Žinoma, pasitaiko ir tokie projektai, kurie pradžiugina vyresnius žiūrovus savo gilesnėmis temomis bei tik suaugusiems skirtais juokeliais. Na, o šis ukrainiečių darbas yra pritaikytas visai šeimai, todėl tiek vaikai, tiek ir juos lydintys žmonės turėtų gauti išties pasakišką bei neprailgstantį nuotykį.

Labiausiai mane šiame filme pavergė jo istorija. Tai paprasta ir be galo banaliai atrodanti, bet, tuo pačiu, tokia nuoširdi ir visapusišku gėriu spinduliuojanti pasaka, kurios siužeto epicentre atsiduria draugystės, atsidavimo ir meilės temos. Ir šios mano paminėtos temos apčiuopiamos iš ganėtinai įdomios bei patrauklios perspektyvos. Net mažiausi žiūrovai sugebės gauti išties lengvai sukramtomą pamokslą.

Patys siužetiniai vingiai yra ganėtinai nuspėjami ir jau ne vieną kartą matyti kituose animaciniuose projektuose, bet tai neturėtų sutrukdyti mėgautis rodomu ekrane reginiu, nes visas šios juostos pateikimas atrodo itin žvaliai bei nenuobodžiai. O ir humoras, kuriozinės situacijos bei veikėjų pristatymas karts nuo karto puikiai papildo bendrą šio mielo pasakojimo atmosferą. Ne vieną kartą galima išspausti šypseną nuo to, kas vyksta ekrane.

Veikėjai filme taip pat šaunūs, nors ir visiškai klišiniai. Nieko naujo žiūrovai čia nepamatys. Turime pagrindinę veikėją, turime ją pavergusį jaunuolį, turime blogietę, kuri siekia kažko, ir turime tuos, kuriuos reikia apsaugoti. Tad jeigu esate matę „Mažoji undinėlė“, Pokachontas“, „Mulan“, tai šis filmas savo siužetiniais sprendimais Jums gali atrodyti kaip savotiškas mano paminėtų juostų pakartojimas, bet, aišku, su slaviškos ir ukrainietiškos kultūros bruožais.

Rekomenduoju pamatyti šią juostą kine, nes ji sukelia išties nuoširdžias emocijas, o ir palaikyti ukrainiečius bei jų kultūrą irgi reikia.

Techninė juostos pusė

Man patinka, kad ne vien Holivudas sugeba pritraukti prie ekranų animacinio kino gerbėjus, nes ir už jo ribų yra kuriama puiki bei dėmesio verta animacija. O puikiu to pavyzdžiu tampa tokie projektai kaip „Mavka: miško siela“, kurie, nors ir nekainuoja po kelis šimtus milijonų dolerių, bet savo kokybe prilygsta „Walt Disney“ ar „DreamWorks Animation“ gigantams.

Vizualiai filmas sukurtas labai kruopščiai ir su meile ukrainietiškam folklorui, todėl visos ekrane matomos detalės pavergia išties spalvingai atrodančiu pasauliu, kuriame gyvena įvairios pasakiškos būtybės. Taip pat garso takelis šaunus ir suteikiantis šiai šiltai istorijai išskirtinio grožio atmosferą. Vaizdo montažas irgi be priekaištų, nes siužetas pateiktas vientisai ir įtraukiančiai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmuką žiūrėjau lietuviškai dubliuotą, bet kai kuriuose kino teatruose galima jį pamatyti ir originalo kalba. Tad, manau, nueisiu dar kartą įvertinti šio filmo su keliais ukrainiečiais bičiuliais, nes visai neblogai suprantu šią kalbą, o ir žiūrėti filmus nedubliuotus yra žymiai smagiau. Jie perduoda visas tas natūralias emocijas, kurių kartais galime pasigesti žiūrėdami su jau ant viršaus įgarsintu dubliažu. Tiesa, lietuviškas variantas nėra blogas, dėl ko juosta susižiūrėjo tikrai smagiai ir be jokių papildomų trikdžių.

Verdiktas

„Mavka: miško siela“ – labai kokybiškai nupiešta, be galo gražią bei itin jautrią istoriją pasakojanti ir kartu smagią pramogą visai šeimai suteikianti ukrainiečių animacinė juosta, kuri savo kruopščiu pateikimu niekuo nenusileidžia net ir žymiai brangiau kainuojantiems Holivudo studijų hitams.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją