Apie ką mes čia…

Vieną dieną paprastas akcijų biržomis besidomintis „YouTube“ tinklaraštininkas Kytas Gilas nusprendžia investuoti beveik visas savo santaupas į žaidimų parduotuvių tinklo „GameStop“ akcijas. Tą pamatę jo sekėjai padaro tą patį ir visai netrukus „GameStop“ akcijos pakyla iki lubų. Aišku, šią kažkiek neįtikėtiną situaciją stebėję Volstryto brokeriai padaro visiškai kitokį ėjimą – jie pastato milžiniškas pinigų sumas už tai, kad visai netrukus „GameStop“ akcijos nuvertės. Tik jie neįvertina paprasto žmogaus noro praturėti, todėl visai netrukus prasideda arši kova dėl pinigų tarp turčių ir vargšų.

Kūrinio turinys

Šis naujas Craigo Gillespie‘io filmas savo siužetiniu branduoliu yra labai giminingais kitam Volstryto temą išnagrinėjusiam 2015 metų penkiems „Oskarams“ nominuotam filmui „Didžioji skola“. Kodėl sakau, kad ankstesnis filmas kiek solidesnis? Viskas labai paprasta – jame žiūrovai buvo įtraukti į labai painią ir tik temą išmanantiems suprantamą pasakojimą. Čia viskas atrodo kukliau ir kartu paprasčiau, nors irgi būtų gerai bent kažkiek nusimanyti apie akcijas ar akcijų biržos veikimo principą, kad žymiai greičiau suvirškintum šiame filme pateiktą informaciją.

Taip, filme pateikiama labai daug įvairių terminų, pristatomos įvairios su akcijomis susijusios situacijos, gvildenami itin greiti ir painūs dialogai, bet kartu juosta leidžia net ir visiškai su šia tema nieko bendro neturinčiam žmogui suprasti, apie ką eina kalba. Tam padeda primityvūs, bet puikiai veikiantys siužetiniai sprendimai su įdomiais paaiškinimais.

Tačiau labiausiai man čia patiko milžiniškas dėmesys žmonėms, kurie tapo neatsiejamais visos šios situacijos dalyviais. Pradedant paprastu „YouTube“ tinklaraštininku Kytu Gilu ir jo labai įdomia šeima, baigiant skolose paskendusiais žmonėmis, kurie nusprendė investuoti paskutinius savo pinigus į „GameStop“ akcijas. O kur dar visi milijardieriai bei Volstryto magnatai, su kuriais buvo neįmanoma susitapatinti, nes jie kėlė milžinišką antipatiją.

Jeigu jums patiko „Didžioji skola“ ir ieškote kažko panašaus, norite sužinoti daugiau apie neįtikėtinai įdomų reiškinį, susijusį su „GameStop“ akcijų karštine ar tiesiog norite pasižiūrėti kokybišką, tikrais įvykiais paremtą bei nenuobodžią dramą su komiškais elementais, šis filmas bus išties geras pasirinkimas.

Techninė juostos pusė

Filmas iš techninės pusės pateiktas labai žvaliai, todėl man peržiūra nei akimirkai neprailgo, nors juostos tema nėra tokia lengva. Tačiau puikus vaizdo montažas, judriais kadrais papuoštas kameros darbas ir meninis apipavidalinimas, dėl kurio galėjau atsidurti nenuspalvintoje JAV tikrovėje, tapo iš dalies viso filmo įtikinamumo varikliu.

Tačiau pačiu ryškiausiu šio filmo techniniu niuansu tapo tiesiog nepriekaištingas garso takelis su didžiausiais ir visiems puikiai žinomais hitais priešaky. Fone buvo galima išgirsti tokius gabalus, kaip Cardi B „WAP“ (nešifruosiu, ką tai reiškia), Kendrick Lamar „Humble“ ir The White Stripes „Seven Nation Army“. Šios dainos buvo ne tik puikiausiu būdu įterptos į rodomas scenas, bet jos sugebėjo ir neblogai perteikti patį tų scenų kontekstą, sukurdamos tam tikrą atmosferą ekrane.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vienu iš svarbiausių šio filmo kozirių tampa surinktas kolektyvas, kurį sudaro talentingi ir žinomi aktoriai. Aišku, ne kiekvienam iš jų filme pavyko pasirodyti iš ryškios pozicijos, nes elementariai tam pritrūko ekrano laiko.

Didžiausią dėmesį čia turi, mano nuomone, vienas iš labiausiai neįvertintų ir itin talentingų naujos Holivudo kartos aktorių Paulas Dano, kuris visą filmo rodymo laiką spinduliavo natūralumu ir ramybe, o atsižvelgus į tą žmogų, kurį jis buvo įkūnijęs, galiu tik pasakyti, jog Paului pavyko jį suvaidinti tiesiog puikiai.

Antrame plane matome dažnai visokiausius apsirūkėlius vaidinantį komiką Pete‘ą Davidsoną, kuris čia irgi buvo savo repertuare. Iš dalies jis savo keistais poelgiais ir itin specifiniu humoru buvo atsakingas už komišką šio filmo dalį.

Šiems brolius įkūnijusius aktoriams kompaniją palaikė charizmatiškieji Sethas Rogenas, Nickas Offermanas ir Vincentas D‘Onofrio. Su jais viskas buvo gerai, jie suvaidino labai prieštaringus ir empatijos nesukeliančius personažus. Filme taip pat pasirodė America Ferrera, Anthony‘is Ramosas, Sebastianas Stanas, Clancy‘is Brownas, Shailene Woodley, Myha‘la Herold ir Talia Ryder.

Verdiktas

„Kvaili pinigai“ – pakankamai lengvai ir kartu aiškiai papasakota tikrais įvykiais paremta istorija, kuri leidžia ne tik susipažinti su išties unikaliu prieš kelis metus investavimo į akcijas sferoje įvykusiu reiškiniu, bet ir sužinoti, kaip viskas veikia akcijų biržoje iš vidaus.

Kartu filmas gali pasigirti taikliu bei kartais netikėtais siužetiniais sprendimais papuoštu humoru, talentingais aktoriais ir, žinoma, nuostabiu garso takeliu, kurio didžiausiu cinkeliu tampa nenusibostantis The White Stripes hitas „Seven nation Army“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją