Apie ką mes čia…

Buvęs karinis tardytojas Viljamas Telas, kuriam teko atbūti nemažą laiką įkalinimo įstaigoje, nusprendžia pradėti naują gyvenimą. Vyras profesionaliai žaidžia kortomis ir moka puikiai apskaičiuoti kiekvieną žingsnį pokeryje, kas, žinoma, leidžia jam prie žaidimo stalo jaustis kaip žuviai vandenyje.

Tačiau vieną dieną vyro praeitis jį pavija, o žmogus, kuris buvo atsakingas dėl visų jo nelaimių, netikėtai pastoja kelią. Neturėdamas kitos išeities, Viljamas nusprendžia atkeršyti skriaudikui ir taip reabilituoti savo anksčiau padarytas nuodėmes.

Kūrinio turinys

Pasiilgau kino ekranuose tokio stipraus kriminaliniam žanrui priklausančio filmo. Vienas malonumas buvo stebėti šią istoriją nuo pradžios iki galo dėl užsukto ir puikiai atsiskleidžiančio siužeto, įdomių dialogų ir nebanalių situacijų, kuriomis bandė mus lepinti šios juostos kūrėjas. Tad kriminaliniame žanre ir azartinių lošimų temoje šis kūrinys yra ne tik vertas dėmesio, bet ir nurungiantis daugelį tokio tipo projektų. Kodėl? Tuoj pabandysiu paaiškinti.

Kas mane labiausiai sužavėjo šioje juostoje, tai personažai ir jų be galo įdomiai vystomos siužetinės linijos, kurios leido jiems atsiskleisti ne tik kaip asmenybėms, bet ir savotišku būdu nupaveiksavo tam tikrų žmonių tipus, kurie dažnai sukasi pelningame azartinių žaidimų pasaulyje. Pamenate Martino Scorseses 1995 metų „Kazino“ filme pateiktą mafijos svarbą? Tai čia yra panašiai, tik iš kitos barikadų pusės, kurioje atsiduria tiek Viljamas Telas, tiek ir jo kompanionai. Čia norėčiau sustoti, nes būtent veikėjai ir tampa labai svarbiu siužetinės linijos varikliu, o atskleisti siužeto paslapčių tikrai nenoriu.

Taip pat režisierius puikiai sugebėjo subalansuoti savo juostoje trilerio ir dramos žanrus, kad žiūrovui būtų ne tik įdomu stebėti, kaip gi vystytis šis pasakojimas. Siekta, kad jis galėtų pajusti tam tikrą įtampą ekrane, kuri, aišku, nepaleistų jo iki pat pabaigos.

O įtampos, tam tikro veiksmo ir brutalumo, kuris pagyvina šią istoriją ir tuo pačiu leidžia pasinerti į ją labai natūraliu būdu, tikrai netrūksta. Be to, turime filme ir kelis nenuspėjamus momentus, kurie taip pat tampa pakankamai svarbūs ekrane rodomai siužetinei linijai.

Čia noriu ir užbaigti šią trumpą kūrinio vidaus analizę, nes tai yra vienas iš tokio pobūdžio filmų, kuriuos geriau pamatyti, nei apie juos skaityti ir gadinti sau įspūdį atskleidus vieną ar kitą paslaptį. Apibendrinant – tai pagirtinas ir rimtas kino projektas, kurį su malonumu pasižiūrėsiu dar kartą kine, o vėliau įsigysiu kokį nors Blu-Ray diską į kolekciją.

Techninė juostos pusė

Visi režisieriaus Paulo Schraderio filmai techniškai atrodo labai tvarkingai ir maloniai tiek ausims, tiek ir akims. Ši juosta netampa išimtimi, bet visgi ji turi pasiūlyti kai ką daugiau. O tuo tampa itin stilingai atrodantis produkcijos dizainas ir be galo estetiškai pateiktas meninis apipavidalinimas. Be to, filme skamba puikiausiu būdu bauginančią ir, tuo pačiu, įtemptą atmosferą sukelianti muzika, vaizdingas ir net mažiausioms detalėms neabejingas kameros darbas, solidus garso montažas ir pakankamai kruopštus vaizdo montažas. Dėl to šio filmo istorija vystoma įtraukiančiai ir nenuobodžiai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Šis geras filmas nebūtų toks geras, jeigu ne charizmatiški bei milžinišku talentu galintys pasigirti aktoriai. Kalbu apie neseniai kino ekranuose filme „Kopa“ matytą Oscarą Isaacą, Holivudo veteraną Willemą Dafoe, jaunos aktorių kartos atstovą Tye‘ų Sheridaną bei komedijose dažniausiai matomą Tiffany Haddish.

Ir jeigu mano paminėti vyrai tikrai ne vieną kartą mus lepino stipriais draminiais pasirodymais, tai Tiffany Haddish tą daro bene pirmą kartą. Ir ji nuostabi. Tikiuosi, kad po šio filmo aktorė gaus daugiau panašių pasiūlymų vaidinti, o ne vėl paskęs nejuokingai atrodančiuose ir dėmesio nevertuose komediniuose filmuose.

Verdiktas

„Kortų skaičiuotojas“ – įtampą keliantis ir be galo įdomią keršto istoriją įamžinęs kino projektas, kuriame galime rasti ne vien puikiai parašytą scenarijų, tvarkingai ir su intriga išdėstytus siužetinius vingius, stilingą išorę bei talentingus aktorius, bet dar ir tai, ko trūksta daugeliui kriminalinio pobūdžio juostų – originalumą. Vien todėl šis naujas Paulo Schraderio kino projektas yra vertas Jūsų dėmesio.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją