Na, ir štai, gauname dar vieną tokį bandymą – 1997 metais prasidėjusios „Sony Playstation“ konsolėms skirto žaidimo serijos „Gran Turismo“ ekranizaciją, kurią įgyvendino ne kas kitas, o „Oskarui“ už nuostabų „9-ąjį rajoną“ nominuotas Neillas Blomkampas. Bet ar jam pavyko sukurti stebuklą? Štai, kur klausimas. Į jį atsakysiu šiek tiek vėliau.

Apie ką mes čia…

Nuo jaunų dienų, kai į jo rankas pateko pirmasis „Gran Turismo“ žaidimas, Janas slapčia pradėjo svajoti apie lenktynininko karjerą. Tačiau metams bėgant ši jo svajonė taip ir liko kažkur prisiminimuose. Kol vieną dieną kompanijos „Nissan“ ir „Playstation“ nenusprendė surengti ypatingą konkursą, kurio pagrindiniu prizu taps dalyvavimas prestižinėse Dubajaus 24 valandų lenktynėse. Ar Janui nusišypsos laimė? Nežinia, nes jam reikės nugalėti apie 90 tūkstančių konkurentų.

Kūrinio turinys

Kad ir kaip mėgstu kompiuterinius žaidimus, visgi mano pažintis su lenktynių tema visuomet apsiribodavo visiems puikiai žinoma serija – „Need for Speed“, todėl „Gran Turismo“ net nebuvau bandęs. Bet belaukdamas premjeros, susigundžiau įvertinti paskutinį 2022 metų žaidimą „Gran Turismo 7“, kuris nuoširdžiai pakerėjo. Todėl ėjau į filmą tikėdamasis gauti išties nemažai kietai atrodančių bei žaidimą primenančių lenktynių. Ir tą gavau, todėl pernelyg skųstis dėl to, jog šios juostos siužetas yra gana klišinis ir nuvalkiotas savo tema, nenoriu.

Taip, filme mes gauname labai tipinę nieko iš kitų neišsiskiriančio vaikino, kuris gauna vieną šansą iš milijono, istoriją. Ir nors visa ši istorija yra paremta tikrais įvykiais, tai visiškai nekeičia to fakto, jog tokias istorijas mes matėme ne vieną kartą. Paimkime, pavyzdžiui, 2005 metų juostą „Įvartis!“ ir palyginkime ją su šiuo nauju filmu. Skirtumas bus tik tame, jog viename filme viskas aplie futbolą, o kitame apie automobilių lenktynes. Tačiau, kad ir kaip nuvalkiotai viskas skamba, visgi filmas sugeba įtraukti dėl savo lengvumo ir pasakojimo dinamikos, kuri neleidžia nuobodžiauti.

Turime čia ne vien lenktynes, bet ir įvairiausių tikslų užsibrėžimą, treniruotes, vidinius personažų konfliktus bei savotišką šeimos dramą. Na, o drama nebūtų tokia patraukli akims, jeigu ne veikėjai.

Taip, ne visi personažai šiame filme turi, ką pasakyti, ar, tuo labiau, ką parodyti. O ir ne visiems pavyko spinduliuoti charizma, bet iš esmės jie netgi labai tiko tam, kas vyksta siužetinėje linijoje. Todėl išskirti kažko tikrai nenoriu, nes manau, kad visi jie gana neblogai atliko savo funkcijas bendroje filmo dramaturgijoje.

O daugiau čia nieko kaip ir nereikia sakyti. Jeigu Jums patinka žaidimas „Gran Turismo“, jeigu Jums patinka automobiliai ir lenktynės, ir jeigu tiesiog norite praleisti kelias valandas su neįpareigojančia pramoga, ši juosta tikrai Jums.

Techninė juostos pusė

Filmas vizualiai atrodo gana specifiškai vien dėl to, jog jo režisieriumi tapo Neillas Blomkampas. Ir režisieriaus firminis stilius matosi kiekvienoje šios juostos scenoje, dėl ko viskas atrodo taip gyvai ir patraukliai, o tuo pačiu žiūrovas akimirksniu yra įtraukiamas į labai efektingai atrodantį veiksmą dėl judrios kameros. Ir taip, tas drebančios kameros efektas šiai juostai tampa labai naudingu pliusu.

Dar pagirti norėčiau sklandžiai sumontuotą vaizdą, išties galingą garsą ir, aišku, puikų garso takelį, kuris papuošė tam tikras scenas tvarkingai į visumą įterptais ir fone skambančiais muzikiniais kūriniais.

Aktorių kolektyvinis darbas

Labiausiai šio filmo laukiau ne vien tik dėl režisieriaus Neillo Blomkampo, bet ir dėl kelių aktorių, kuriems jaučiu milžinišką simpatiją.

Pirmiausia, dėl ko man smagu, tai pagaliau į didžiuosius kino ekranus sugrįžo kadaise vienas iš perspektyviausių Holivudo aktorių Orlandas Bloomas, kurį, manau, visi puikiai prisimena iš ikoniško Legolaso vaidmens legendinėje „Žiedų valdovo“ trilogijoje. Nepasakyčiau, kad jis čia blizgėjo vaidybiniais sugebėjimais, bet į aktorių tikrai buvo smagu žiūrėti.

Antra, man tikrai buvo malonu matyti ekrane du išties charizmatiškus bei gerai savo vaidmenis atlikusius Djimoną Hounsou su Davidu Harbouru. Šie vyrukai kartais net pavogdavo visą šou iš pirmame plane atsidūrusių jaunuolių.

Na, o kalbant apie jaunimą, tai vaidino jie neblogai, bet kažko labai jau išskirtinio ar ypatingo jauni aktoriai tikrai nepademonstravo. Išskirti, žinoma, turėčiau du – Archie‘į Madekwe‘ą ir Joshą Stradowskį, kurie ekrane tapo savotiškais priešais.

Staigmenų antrame plane irgi netrūksta. Bent jau mane nuoširdžiai nustebino buvusios Spide Girls narės Geri Horner (Halliwell) pasirodymas, o ir išties pradžiugino epizodinis Thomaso Kretschmanno vaidmuo. Bent kartą jis nevaidino nacio Holivudiniame filme.

Verdiktas

„Gran Turismo“ – gana primityvią, klišinę ir daug kartų matytą nevykėlio iškilimo temos istoriją pateikiantis, bet, tuo pačiu, labai gerai nufilmuotas, dinamiškais veiksmo epizodais papuoštas ir nenuobodžią pramogą kine suteikiantis filmas, kurio pamatu tapo viena iš populiariausių vairavimo simuliatoriaus žaidimų serijų.

Tad šio konkretaus dar 1997 metais pasirodžiusio žaidimo gerbėjai, milžiniško greičio entuziastai ir prabangių automobilių mylėtojai šios juostos peržiūros metu turėtų gauti visą puokštę smagiausių įspūdžių.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją