Tačiau visiškai netikėtai filmas sugebėjo tapti nemenku finansiniu hitu atsižvelgus į visokiausius kino teatrų apribojimus, kas, žinoma, akimirksniu privertė studijų vadovus apsvarstyti tolimesnį šios serijos gyvavimą. Taip dabar dienos šviesą ir išvydo penktasis „Monstrų visatai“ priklausantis filmas „Godzila ir Kongas: nauja imperija“, kurį režisavo ankstesnės dalies kūrėjas Adamas Wingardas.

Na, o kas iš to gavosi ir ar gerbėjų lūkesčiai bus pateisinti? Štai svarbiausi klausimai, į kuriuos pabandysiu atsakyti, nes, kaip ne kaip, 2023 metais turėjome itin aukštai kartelę pakėlusį japonų šedevrą „Godzila: minus vienas“, po kurio bet koks filmas apie Kongą ir Godzila gali atrodyti prastai.

Apie ką mes čia…

Po to, kai milžinišką priešpriešą vienas kitam jautę Godzila su Kongu susivienijo kovodami su bendru priešu Mechagodzila, pasaulis kardinaliai pasikeitė. Žmonės pradėjo suvokti, jog po Žeme slypi naujas ir dar neatrastas pasaulis, kuriame gyvena ir karaliauja įvairios plėšrios būtybės. Tačiau netrukus šio paslaptingo pasaulio gyventojai gali ištrūkti į paviršių ir paversti visą planetą mūšio su žmonija lauku. O kad to būtų galima išvengti, Kongas vėl privalo susivienyti su Godzila, kas nėra taip paprasta.

Kūrinio turinys

Specialiai prieš šio naujo filmo peržiūrą nusprendžiau įvertinti 2021 metais pasirodžiusią juostą, nes norėjau dar sykį įsitikinti, koks gi tai smagus ir išties kokybiškai pateiktas blokbasteris. Ir mano nuomonė po pakartotino seanso visiškai nepasikeitė. O ir per tą laiką dar „Apple TV“ platformoje pasirodė visos serijos papildymas – serialas „Monarchas: Monstrų palikimas“, kuris atsakė į kai kuriuos svarbius, bet iki šiol filmuose nepaliestus klausimus.

Tad manau, kad deramai pasiruošiau premjerai, kuri, tiesą sakant, kažkiek mane nuvylė. Ir čia tikrai ne dėl to, jog 2023 metais turėjau progą pasimėgauti kino salėje filmu „Godzila“ minus vienas“, kurį laikau geriausiu visų laikų filmu apie Godzilą. Ne. Tikrai ne dėl to. O nusivyliau tuo, jog šios naujos juostos kūrėjai nepadovanojo mums nieko naujo, ko mes nebūtume matę anksčiau.

Šiuo atveju būkime biedni, bet teisingi. Pirmasis 2014 metų filmas „Godzila“ parodė mums šios naujos kino serijos potencialą ir labai specifinį žvilgsnį į monstrus. 2017 metais pasirodęs solinis filmas apie King Kongą davė nemažai naujovių šio milžiniško primato kilmės istorijoje. Antroji „Godzila“ parodė monstro jėgą kovojant su keliais galingiausiais padarais, o jau minėtame hite „Godzila prieš Kongą“ mes gavome legendinį susidūrimą ir savotišką abiejų monstrų bendradarbiavimą.

Ir ką siūlo mums naujas filmas? Ogi tą patį, dėl ko ankstesni serijos filmai taip gerai žiūrėjosi, bet apie naujoves siužete ar bent jau veiksme kalbos čia jokios. Tad siužetas stovi vietoje, nes mes gauname tik šiek tiek daugiau informacijos apie paslaptingą požeminį pasaulį, o iš jo kylanti grėsmė gali būti sustabdyta tik įsikišant tokiems galiūnams kaip Kongas su Godzila. Taip, smagu, žiūroviška ir epiška, bet tuo pačiu ir kažkiek nuobodu dėl elementaraus pasikartojimo.

Tiesa, atmetus paviršutiniškai parašytą scenarijų ir kai kurias idiotiškas siužeto detales, filmas visgi sugeba suteikti išties žvaliai atrodančią veiksmo fiestą. Kai kada veiksmas šlubuoja dėl jo užtęsto pateikimo, bet tokių momentų visame filme gal tik keli, nes visur kitur viskas atrodo pakankamai galingai.

Veikėjų žmonių filme daug, bet tenka pripažinti, jog jie atrodo nykiai palyginus su tuo atsiskleidimu, kokį mums demonstruoja patys monstrai, įžengus į jų grėsmingas valdas po žeme. Todėl jeigu tektų man atsakyti į klausimą, kuris veikėjas geriausiai filme atsiskleidė, sakyčiau, kad Kongas.

Tiek ir tenorėjau pasakyti, nes nemanau, kad šiam filmui reikia ilgesnio pristatytmo. Jeigu mėgstate šią seriją, pasiilgote tokio tipo blokbasterių ir tiesiog norite visai smagiai praleisti laiką kine, manau, kad „Godzila ir Kongas: nauja imperija“ nebus labai prastas pasirinkimas. Svarbu susimažinti lūkesčius ir nesitikėti tokio netikėtai kieto reginio, kokį gavome 2021 metais.

Techninė juostos pusė

Specialieji efektai šiame filme niekuo nenusileidžia prieš tai buvusiems serijos projektasm, todėl daugžodžiauti apie filmo CGI net nereikia. Su tokiu biudžetu būtų keista, jeigu vizualiai filmas šlubuotų. Taip pat pliusu tampa energingas ir epiškus skambesius dovanojantis garso takelis, be kurio pats veiksmas nebūtų toks smagus, kokiu jis galiausiai tapo su tam tikromis muzikinėmis kompozicijomis.

Vaizdo montažas, garso montažas ir, aišku, kameros darbas be priekaištų, nors ir jokių staigmenų šiame plane irgi nepasitaikė, todėl galiu sakyti, jog techniškai „Godzila ir Kongas: nauja imperija“ atrodo išties tvarkingai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Man visuomet buvo sunku vertinti aktorių pasirodymus tokio pobūdžio kine, kuriame dominuoja CGI ir milžiniški monstrai, kurie užkariauja visą dėmesį. Bet paminėti, manau, tikrai reikia, kad filme pasirodė tokie žinomi Holivudo aktoriai kaip Rebecca Hall, Brianas Tyree‘is Henry‘is ir Danas Stevensas. Vaidino jie kaip ir neblogai, bet bendrame fone su Godzila ir Kongu, visi šie mano išvardinti aktoriai atrodė labai jau nepastebimai.

Verdiktas

„Godzila ir Kongas: nauja imperija“ – nieko naujo nepasiūlantis savo temoje ir pačioje 2014 metais pradėtoje „Monstrų visatos“ serijoje, bet tuo pačiu išties epišką pramogą sugebantis padovanoti galingais specialiaisiais efektais prifarširuotas blokbasteris, kurio privalumus geriausiai bus galima įvertinti didelėje kino salėje.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją