Prie šių išvardintų kino projektų galima būtų pridėti ir Vytauto Dambrausko sukurtą sportinio pobūdžio dokumentiką „Bilietas. The Ticket“, kurio tema yra antroji religija Lietuvoje – krepšinis.

Apie ką mes čia…

1979 – 1989 metais Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas turėjo tikrą svajonių komandą su legendiniais Arvydu Saboniu, Rimu Kurtinaičiu, Valdemaru Chomičiumi, Gintaru Krapiku ir Sergejumi Jovaiša priešaky, kuriems pavyko ne vieną kartą parklupdyti ant kelių pačius „CSKA“ pasipūtėlius.

Kūrinio turinys

Kaip ir beveik visi dokumentinio pobūdžio kūriniai, taip ir šis turi tą patį šabloną – prisiminimų laviną iš žmonių, kurie buvo susiję su ekrane matomais įvykiais bei savotišką istorinę pamoką. Šiuo atveju nieko daugiau nereikia, nes filmas akimirksniu sugeba žiūrovą įtraukti į pasakojimą apie tuos laikus, kai žmonės galėdavo pajusti laisvės skonį tik išvažiavę kažkur į vakarus, kuriuose viskas atrodė taip tobulai, demokratiškai ir svarbiausia – nekasdieniškai, palyginus su pilka sovietinei rutina.

Juosta bando išlaikyti rimtį, nes visgi paliečiamos gana skaudžios temų, bet tuo pačiu viskas yra pateikiama per lengvo humoro prizmę su tam tikrais nostalgiškais momentais. Kalbu apie nostalgiją ne pačiam laikotarpiui ar režimui, bet kalbėtojų jaunystei. Taip ar taip, nusikelti į jaunystę visada yra įdomu, nes gali save įvertinti iš visiškai skirtingų perspektyvų, ką aišku ir daro kai kurios filme pasirodžiusios „Žalgirio“ legendos. Todėl klausytis jų man buvo išties smagu. Lygiai taip pat per nostalgijos prizmę pats gerai prisimenu vaikystę 90-aisiais.

Taip pat daug dėmesio šiame filme tenka pačiam „Žalgirui“ ir jo 1979 – 1989 metų karaliavimui krepšinio aikštelėje, nuožmioms dvikovoms su sovietų klubais ir kitokiam žvilgsniui į patį krepšinį, kuris tada dominavo, bet šiuo metu yra kardinaliai pasikeitęs nuo klubinės struktūros iki taisyklių. Tad krepšinio gerbėjams ši juosta turėtų tapti tikru pasimėgavimu.

Techninė juostos pusė

Žiūrėjau filmą kaip dar vieną dokumentinį projektą, todėl pernelyg kažko išskirtinio techniniame plane čia nepamačiau, nors galiu pasakyti, jog bendrai filmas tikrai tvarkingas. Vaizdo montažas mane taip pat labai nudžiugino.

Aktorių kolektyvinis darbas

Nors ekrane matome ne aktorius, o krepšinio legendas, bet emocionaliai jie padovanoja smagias akimirkas vien dėl nuoširdžių ir užvedančių prisiminimų. Neįmanoma nepatikėti tuo, ką jie sako. Charizmos nei vienam iš pasakotojų irgi netrūksta, o tai sustiprina bendrą pojūtį nuo jų pristatytų nostalgiškų istorijų apie pergales prieš sovietų krepšininkus.

Verdiktas

„Bilietas. The Ticket“ – kokybiškas dokumentinis filmas apie šlovingas ir nostalgiškas „Žalgirio“ klubo gyvavimo akimirkas, kuriame savo prisiminimais dalijasi legendiniai Lietuvos krepšinio virtuozai. Filmas pirmiausia yra skirtas tikriems krepšinio gerbėjams, minėto Kauno klubo aistruoliams ir šalies patriotams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją