Ir dabar, po ilgų metų derybų tarp studijos „Warner Bros.“ su skirtingais režisieriais, po kilusių problemų dėl filmavimo ir po įvairiausių negandų, žiūrovų teismui yra pristatoma režisieriaus Matto Reeveso vizija pavadinimu „Betmenas“. Ar šis naujas ir itin lauktas „Beždžionių planetos aušros“ kūrėjo naujas projektas bent dalinai savo pateikimu prilygsta Christopherio Nolano hitams?

Apie ką mes čia…

Gotamo miestą ištinka tragedija – horizonte pasirodo paslaptingas serijinis žudikas pravarde „Mįslius“, kuris meta iššūkį pačiam aršiausiam miesto gynėjui Betmenui. Ko iš tikrųjų siekia „Mįslius“ ir kodėl jam yra toks svarbus Betmenas? Visai netrukus tiesa bus atskleista, o miesto gyventojai pamatys tai, ko dar nebuvo matę.

Kūrinio turinys

Iš karto gal pasakysiu, kad tai yra visiškai kitoks filmas apie Betmeną, nei ankstesnės šio superherojaus kino versijos. Ir šie žodžiai yra pirmiausia skirti visiems tiems, kurie galvoja, kad Holivudas išsisėmė ir jame dirbantys kūrėjai nesugalvodami nieko naujo, kuria filmus apie tuos pačius superherojus. Žinokite, komiksų apie Betmeną ir įvairiausias jo versijas yra tiek daug, kad Jums neužtektų gyvenimo perskaityti bent pusės to, kas buvo juose pavaizduota. O čia irgi yra labai svarbus momentas, nes Matto Reeveso filmas yra bene labiausiai priartintas prie komiksų nei bet koks kitas iki šiol pasirodęs filmas ar serialas apie Briuso Veino alter ego.

Todėl norint maksimaliai pasimėgauti šia istorija, reikia būti bent kažkiek pasikausčiusiems tiek komiksuose, tiek ir Betmeno istorijoje.

Tad mano patarimas visiems, kurie norės pasižiūrėti šį filmą – prieš peržiūrą įdėmiai perskaitykite tokius komiksus kaip „Betmenas: Pirmieji metai“, „Betmenas: Antrieji metai“ ir „Betmenas: Ilgasis Helovinas“, o taip pat pasidomėkite apie aštuntajame praeito amžiaus dešimtmetyje San Franciske siautėjusį serijinį žudiką, pravarde „Zodiakas“.

Būtent šio maniako veiklos motyvais iš dalies buvo įkvėpta ši juosta. Ir idealiausiai susidaryti bendrą vaizdą apie „Zodiaką“, manau, Jums padės 2007 metų Davido Fincherio režisuotas filmas. Na, o jeigu visgi nepasinaudosite šiais patarimais, pasistenkite žiūrėdami „Betmeną“ atsiriboti nuo kitų iki šiol dienos šviesą išvydusių filmų apie šį herojų.

Kuo dar šis filmas skiriasi nuo ankstesnių komiksais apie Betmeną paremtų kino vizijų? Tuo, kad tai nėra joks veiksmo filmas ar fantastikos perpildytas projektas, o rimtai nuteikianti detektyvinė istorija su trilerio elementais. Nes, visų pirma, Betmenas yra geriausias pasaulyje detektyvas, kuris tiek komiksuose, tiek ir kompiuteriniuose serijos „Arkham“ žaidimuose, spręsdavo sunkias ir painias bylas, o tik po to virsdavo į negailestingą kovotoją. Ir dėl šito man yra labai džiugu, nes Mattas Reevesas mums padovanojo labai aukšto kalibro detektyvinę istoriją, kuri įtraukia nuo pat pirmų akimirkų ir nepaleidžia visas tris rodymo valandas.

Kaip jau užsiminiau, tai yra detektyvas, kuriame žiūrovui pateikiamos kelios svarbios siužetinei linijai temos – Briuso Veino psichologinis portretas ir jo itin nenuspėjamas charakteris bei maniako „Mįsliaus“ paieškos. Abi šios temos yra ne tik glaudžiai susijusios, bet leidžiančios pasižiūrėti į dvi skirtingas barikadų puses iš pakankamai atviros ir netgi gąsdinančios perspektyvos.

Ir nors visas siužetas sukasi apie jų priešpriešą (kaip buvo „Tamsos riteryje“ tarp Džokerio ir Betmeno), visgi protingos bei susimąstyti priverčiančios mintys apie blogį ir gėrį čia pateikiamos tokiu genialiu būdu, jog žiūrovas, stebėdamas rodomas ekrane situacijas, galės asmeniškai pasirinkti pusę, kurią jis norėtų palaikyti. Daugiau, deja, negaliu nieko pasakyti, nes noriu išvengti „spoilerių“ ir negadinti Jums peržiūros.

Personažai ir jų perteikimas ekrane verti plojimų. Pats Gotamo miesto gynėjas ir ši nauja jo kino versija priverčia susitapatinti su juo akimirksniu, tuo pačiu kartu pereiti su juo tą nelengvą etapą, kuris galiausiai leidžia pamatyti, kaip gi Betmenas tapo tikru Betmenu, o Briusas Veinas pavirto tuo Briusu Veinu, kokį mes matėme komiksų puslapiuose. Tiesa, šis filmas turi dar vieną pliusą – Betmenas čia yra toks pat ryškus, kaip ir pagrindiniai blogiukai, kurie dažniausiai užgoždavo Tamsos riterį.

Kalbant apie blogiečius, tai „Mįslius“ juostoje fantastiškas. Čia Jums ne tas ryškus klounas, kurį 1995 metais pristatė Joelis Schumacheris filme „Betmenas amžinai“, o tikras šiurpą keliantis blogio genijus ir sociopatas, kurio portretas sukelia labai daug kontroversijų. Apie jas jau užsiminiau, nes šis veikėjas irgi turėjo ką pasakyti, kad žiūrovai galėtų suprasti ir jo motyvus.

Selina Kail arba Moteris katė idealiai įsipaišo į šią istoriją, o „Pingvinas“, Džeimsas Gordonas ir Alfredas taip pat sukelia simpatijas, nes tai, mano nuomone, puikiai išreikšti ir prie komiksų labai glaudžiai priartinti veikėjų portretai.

Veiksmo filme yra ir jis įvairus – nuo gaudynių, susišaudymų iki efektingai atrodančių muštynių, todėl nuobodžiauti žiūrovui irgi nereikės, nors, kur ten nuobodžiausi, kai ekrane yra vystoma labai įtraukianti ir įdomiai sukalta istorija.

Deja, bet daugiau tikrai neturiu ką pasakyti, nes kitaip jau tektų pasakoti visas šio filmo įdomybes, o to, kaip visuomet, nedarysiu.

Tad apibendrinus, galiu tik pasakyti, jog tai yra idealiausias iki šiol mano matytas filmas apie Betmeną ir kartu viena geriausių komiksų ekranizacijų, kurią man teko kada nors išvysti. Su nekantrumu lauksiu šios istorijos pratęsimo, kuriame turėtų pasirodyti paslaptingas „Pelėdų teismas“. Bent jau to nori pats pagrindinio vaidmens atlikėjas.

Techninė juostos pusė

Labai tikroviškai čia atrodo filmo produkcijos dizainas su meniniu apipavidalinimu, tad filmas žiūrisi iš gana realistiškos perspektyvos. Veikėjų kostiumų dizainas, dekoracijos, miesto perteikimas ir grimas nenuvilia, o garso takelis peržiūros metu tiesiog sukelia vieną milžinišką malonumą. Kas nesidomėjo šio filmo produkcija, galiu atskleisti, kad nemažai įtakos šios juostos atmosferai ir tam tikroms jo detalėms padarė legendinės grupės „Nirvana“ kūrinys „Something In The Way“.

Kameros darbas su efektingai atrodančiais kadrais bei energingu veiksmo scenų perteikimu irgi sukelia vien tik pačius pozityviausius jausmus, nes filmas, visų pirma dėl operatoriaus manevrų, žiūrisi išties epiškai. Vaizdo ir garso montažas be priekaištų.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kiek daug kritikos iš nevispročių iki filmo pasirodymo buvo sulaukęs Robertas Pattinsonas, net sunku pasakyti. Panaši situacija buvo 2006 metais, kai aktorius Heathas Ledgeris buvo pasirinktas Džokerio vaidmeniui. Visi žinome, kuo tai baigėsi. Robertas nuostabiai įkūnija Betmeną. Bet, ko čia stebėtis, jis jau seniai yra įrodęs savo talentą.

Žinoma, kitu stipriu pasirodymu gali pasigirti Paulas Dano. Jis įkūnijo „Mįslių“ ir tai padarė išties meistriškai. Man net sunku apibūdinti, koks šiurpas kūnu ėjo filmo peržiūros metu, kai jis pasirodydavo ekrane arba kažką pasakydavo už kadro. Genialu ir tiek. Taip pat į gerų pasirodymų kompaniją įtrauksiu Zoe Kravitz su jos Moterimi Kate, „Pingviną“ suvaidinusį Coliną Farrellį bei Johną Turturro‘ą, Jeffrey‘į Wrightą, Peterį Sarsgaardą ir Andy‘į Serkisą.

Verdiktas

„Betmenas“ – tiksliausia iki šiol pasirodžiusi „DC“ komiksų ekranizacija apie Betmeną, kuri šiurpina bei kartu įtraukia dėl savo tikroviškumo, idealiai išnaudoto komiksinio pamato, nenuspėjamo siužeto ir charizmos nestokojančių veikėjų. Taip pat tai gerai apgalvotas ir pagal visas detektyvinio žanro taisykles pristatytas pasakojimas, kuris nei vienai akimirkai neprailgsta, dovanodamas mums tris valandas kvapą gniaužiančios įtampos.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)