Kalnų gorilos – viena sparčiausiai nykstančių beždžionių rūšių. Šie gyvūnai atlieka svarbų vaidmenį išlaikant biologinę įvairovę – platina medžių, kuriais minta, sėklas. Tai, kas iš pradžių turėjo būti tik graži Ellen skirta gimtadienio dovana nuo jos žmonos Portia de Rossi, išsivystė į daugiau negu kas nors galėjo įsivaizduoti – vieną didžiausių architektūros ir kraštovaizdžio projektų Ruandos istorijoje.
Visa ši iššūkių kupina istorija užfiksuota naujame dokumentiniame filme „Gorilų gelbėjimas: dar vienas Ellen nuotykis“, kurį nuo šiandien jau galima peržiūrėti „discovery+“ platformoje, Lietuvoje pasiekiamoje per „Go3“ televiziją, „Telia Play“ ir „MEGOGO“.

Tai nuotykis, kupinas juoko, ašarų ir patirčių, apie kurias projekto dalyviai net nesvajojo. Įvykių centre – Ellen, kuri jau kelis dešimtmečius prisideda prie tūkstančių žmonių gyvenimo pokyčių, o dabar ir kalnų goriloms suteikia viltį neišnykti. Statybų metu išsiveržęs ugnikalnis ir įvykę žemės drebėjimai – tik keli iš iššūkių, su kuriais teko susidurti įspūdingo projekto įgyvendinimo metu.

Tikslas – išsaugoti gorilas

Dokumentiniame filme pasakojama apie laisvėje gyvenančių gorilų elgesio ypatumus bei maitinimosi įpročius. Kartu su laidos herojais žiūrovai gali iš arti stebėti šių nykstančių beždžionių gyvenimą ir susipažinti su išskirtine gorilų rūšimi.

„Būdama matoma įvairiose medijose, galiu tapti gorilų balsu ir papasakoti žmonėms, kaip jos gyvena bei ką nuveikė primatologė Dian Fossey, siekdama jas išsaugoti. Niekas kitas neleidžia būti labiau šiame momente ir akimirkoje, nei sėdėjimas šalia gorilos“, – aiškina Ellen DeGeneres.

Anot filmo kūrėjų komandos, perkelta į ekraną ši gorilų išsaugojimo kelionė prisidės prie didesnės sklaidos, o pačios miestelio statybos turi itin didelį poveikį gamtosaugai, Ruandos bendruomenei ir gali būti įkvėpimas žmonėms visame pasaulyje.

Dian Fossey gorilų fondo Ellen DeGeneres vardo miestelis duris atvėrė beveik prieš metus. Nuo to laiko projektas gavo ne vieną apdovanojimą ir tapo katalizatoriumi, skatinančiu gorilų ir biologinės įvairovės išsaugojimą.

Nuo 2022 m. vasario mėnesį įvykusio atidarymo, stovykloje apsilankė daugiau nei 40 tūkst. lankytojų iš viso pasaulio. Daugiau nei 7,5 tūkst. vietinių mokyklų vaikų dalyvavo ekskursijose į miestelio teritoriją ir turėjo galimybę sužinoti apie savo aplinkos biologinę įvairovę bei iš arti susipažinti su gamta.

Unikali istorija, gamtos iššūkiai ir įkvepiantis žinomos komikės pozityvumas įamžinti dokumentiniame filme „Gorilų gelbėjimas: dar vienas Ellen nuotykis“, kurį jau galima peržiūrėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją