Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasakoja apie prestižinių dviračių lenktynių „Giro dItalia“ užkulisius ir nematomus varžybų herojus – gregorius, kurie savo asmeninį rezultatą aukoja dėl lyderio sėkmės. „Italijoje kiekvienas vaikas ir suaugęs apie dviračių lenktynes žino viską, sportininkams, komandoms kuriami muziejai, todėl jaudinausi pristatydamas filmą, italų reakcija man buvo svarbi“, – pasakoja režisierius.

Publika filmą sutiko labai šiltai. „Atmosfera buvo puiki, po filmo žmonės dalijosi mintimis, kad net neįsivaizdavo, koks sunkus ir negailestingas dviratininkų pasaulis,sako vienas filmo prodiuserių Stefano Tealdi. – Čia ir nuovargio kančios, ir griūtys, ir palengvėjimo džiaugsmas. Žiūrovai taip pat pastebėjo, kad filme pamatė tokių scenų, kokių niekada nepamatydavo kasmet stebėdami „Giro dItalia“ per televiziją“.

Tai daugiau nei tiesiog filmas. Arūnas galėjo tiesiog parodyti realybę, tačiau būdamas kino poetu jis kviečia keliauti per lenktynes kartu ir mums parodyti visą emocijų spektrą, kurį išgyvena gregoriai“, – priduria S.Tealdi.

Keletą šimtų kilometrų sukorė ir specialiai į filmo seansą Trieste atvyko vienas filmo herojų, profesionalus italų dviratininkas Daniele Colli, Mattia Bazzoni, leidinioGazzetta dello Sport“ žurnalistas,Benetton“ drabužių tinklus valdančios italų kompanijos dinastijos atstovas Mauro Benetton.

Nepaprastai džiugu, kad šis filmas yra mūsų festivalio programoje, o pats režisierius taip pat rado laiko atvykti į festivalį. Mes šį projektą sekėme nuo pat jo kūrimo pradžios, ir tik pamatę jį Varšuvos festivalio metu iš karto atsirinkome ir į savo programą“, – sako Fabrizio Grosoli, tarptautinio Triesto kino festivalio meno vadovas.

F.Grosoli tiki, kad šis filmas skirtas ne tik dviračių mėgėjams: „Tai puikus filmas, atskleidžiantis mūsų elgesį ekstremaliomis sąlygomis. Čia yra skausmo ir fizinių kančių, tačiau šalia matome žmogiškumo ir solidarumo vertybes, pasiaukojimą dėl vienas kito. Šie dalykai svarbūs tikrai ne vien sporte“.

Filmas įtrauktas net į dvi festivalio programas: „Born in Triesteir dokumentinę konkursinę festivalio programą. „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ parodyti įspūdingame 19 a. pabaigoje pastatytame teatre „Rossetti“, turinčiame neeilinę akustiką ir galinčiame sutalpinti 2000 žmonių.

Pasak režisieriaus Arūno Matelio, būti įtrauktam į Triesto kino festivalio programą jam ypatinga garbė. „Kūriau šį filmą kinui, tamsiai salei, jaučiant žiūrovo buvimą šalia. Laukiau kaip jį priims italų žiūrovai, kurie pratę prie kitokio dokumentinio kino su daug kalbančių žmonių kadre. Galvojau, ar jie pasiners į mano kurtą odisėją. Tai, ką išgirdau jų klausimuose, pamačiau jų veiduose po seanso, viršijo mano lūkesčius“, – džiaugiasi režisierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)