Konkursinės festivalio programos, taip pat dokumentinių filmų apie šio žanro kūrėjus peržiūros, susitikimai su filmų autoriais vyks kino teatre "Forum Cinemas Akropolis", "Skalvijos" kino centre bei "Barbakano" kino bare.

Pirmasis tarptautinis animacinių filmų festivalis įtrauktas į šių metų "Sostinės dienų" programą.

Profesionalų programą sudaro ir daugelyje festivalių pagrindinius prizus pelniusių didžiųjų meistrų, ir jaunų režisierių darbai.

Festivalio metu bus parodytas garsaus lenkų kino metro ir profesoriaus iš Krokuvos Jerzy Kucia (Ježio Kucios) filmas "Instrumentų derinimas", kuris pelnė daugybę prizų visame pasaulyje, taip pat kito lenkų režisieriaus Tomaszo Baginski (Tomašo Baginskio) kompiuterinės animacijos filmas "Katedra", kuris buvo nominuotas "Oskarui".

"Tindirindi" programoje - daugiau nei dvidešimties pasaulinių festivalių laureatas, meksikiečio režisieriaus Rene Castillo (Kastiljo) filmas "Down to the Bone", taip pat nemažai prizų "nuskynęs" anglų režisieriaus Ignacio Ferreras (Ignacijo Fereras) filmas "Kaip susidoroti su mirtimi", gerąsias estų animacijos tradicijas tęsiantis režisierių Heiki Ernitso ir Janno (Jano) Poldmaso filmas "Koncertas morkų pyragui" bei daugelis kitų pasaulyje triumfuojančių animacijos kūrinių.

Įspūdinga filmų programos atkeliavo iš Vokietijos, Latvijos. Pasak organizatorių, brangiausia jiems yra lietuviškų animacinių filmų programa, kurią sudaro net 25 per pastaruosius trejus metus sukurti filmai - deja, labai retai rodyti Lietuvoje.

Festivalyje įvyks ir paties naujausio lietuvių režisierės ir dailininkės Jūratės Leikaitės filmo "Paparčio žiedas" premjera.

Moksleivių ir studentų sukurtų filmų programoje dominuoja Lietuvoje sukurti filmai. Savo darbus pristatys studentiškų filmų autoriai iš Šiaulių universiteto Remigijus Venckus ir Mindaugas Bačiulis, Lietuvos muzikos akademijoje filmus kūrusios Sandra Januševičiūtė ir Daiva Minkevičiūtė. Pastarųjų autorių filmai turi ne vieną tarptautinį apdovanojimą mėgėjiškų filmų festivaliuose.

Moksleiviškus animacinius filmus per pastaruosius metus kuria dvi studijos - "Animacijos mokykla" Vilniuje ir mėgėjiška studija "Febas" Klaipėdoje. Pastaruoju metu savo veiklą pradėjo vaikų kolektyvai Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje ir J.Vienožinskio dailės mokykloje.

Taip pat festivalio žiūrovai galės pamatyti Suomijos, Indijos, Prancūzijos, Senegalo, Latvijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Islandijos moksleivių filmus.

Nekonkursinėje festivalio programoje bus pagerbti animacijos klasikai, surengtos retrospektyvos.

"Tindirindi" žiūrovai galės pamatyti Estijos animacijos grando Reino Raamato filmus bei susitikti su autoriumi, bus pristatyta geriausiu pasaulio animacinio filmu pripažinto "Ežiuko rūke" autoriaus Jurijaus Noršteino kūryba, taip pat rusų animatoriaus Fiodoro Chitruko filmų programa, animacijos pradininko Lietuvos kino studijoje Antano Janausko filmų retrospektyva ir susitikimas su autoriumi, anksti mirusio bei vieno iš talentingiausių Lietuvos animacijos režisierių Zenono Šteinio filmų retrospektyva, lietuvių kilmės dailininkės, visą gyvenimą dirbusios Maskvos "Sojuzmultfilmo" studijoje Gražinos Brašiškytės filmų retrospektyva.

Nekonkursinėje festivalio dalyje bus parodytas ir pirmasis Lietuvoje sukurtas pilnametražis animacinis filmas "Odisėja" (režisierius V.Aškinis), taip pat įvyks dvi didžiųjų pasaulio animacijos studijų filmų premjeros Lietuvoje - pilnametražių animacinių filmų "Žuviukas Nemo" ("Walt Disney Pictures") bei "Sinbadas" (Dreamworks Pictures).

Konkursinę festivalio programą vertins pasaulinės animatorių asociacijos ASIFA viceprezidentė ir Japonijos ASIFA skyriaus prezidentė Sayoko Kinoshita (Sajoko Kinošita), Rusijoje ir Ukrainoje vykstančio animacinių filmų festivalio "Krokas" festivalio kino programų direktorė Natalija Lukinych, estų režisierius-animatorius R.Rammatas bei kino kritikas Skirmantas Valiulis.

Festivalio prizai - bronzinio riešuto karūnos "kiečiausiems festivalio riešutėliams" bus skiriami už geriausią festivalio animacinį filmą, už pasiekimus geriausiam filmui, už geriausią Lietuvoje sukurtą filmą, debiutą, filmą vaikams bei geriausią vaikų sukurtą filmą.

Taip pat bus vertinamas geriausias režisierius, dailininkas, garso takelio autorius, studentiško filmo autorius bei scenaristas.

Organizatoriai tikisi, kad festivalis taps kasmetiniu renginiu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją