Apie ką mes čia…

Nugalėję blogį ir paaukoję savo gyvybes vardan Kumandros gyventojų gerovės, šventieji drakonai amžiams dingo iš žmonių akiračio. Tačiau jų auka buvo beprasmė, nes žmonės taip ir neišmoko gyventi santarvėje ir ramybėje. Vieną dieną blogis vėl iškyla ir be drakonų pagalbos jo nugalėti bus tiesiog neįmanoma. Kad rasti sprendimą kovai su blogiu, drąsi mergina ir drakonų paslapties sergėtoja Rėja nusprendžia rasti legendinį paskutinį drakoną, kad jis padėtų apsaugoti visus nuo artėjančios pasaulio pabaigos.

Kūrinio turinys

Labai džiaugiuosi, jog tokio aukšto lygio animaciją man tenka žiūrėti dideliuose kino ekranuose. Jokie namai, jokie dideli televizoriai ar namų kino sistema neleis patirti to, ką leidžia uždaros patalpos su milžiniškais ekranai. O kai kalba eina apie studijos „Walt Disney“ produkciją, nuodėmė nepasinaudoti proga ir neįvertinti jų naujo darbo kine. Tai yra vienas geriausių per pastarąjį dešimtmetį pasirodžiusių „Disney“ originalių filmų.

Pati istorija galbūt ir neatrodo tokia naujoviška, nes viskas joje buvo pateikta pagal standartinį tokio pobūdžio animacijos modelį, tačiau įsigilinus į patį turinį, jame galima atrasti labai daug prasmingų bei peno apmąstymams sukeliančių minčių, kurios tiesiog fantastišku būdu buvo įterptos į siužetą. Dėl to šis pasakojimas neatrodo nuvalkiotas ar nuspėjamas.

Keli siužetiniai vingiai leidžia pasinerti į be galo žavų ir itin žvalų nuotykį, kuris nepabosta nei vienai akimirkai. Žiūrint šią juostą tiek vyresnis žiūrovas, tiek ir jaunesnis jaus smagią pramogą. O pramoga susideda iš itin įdomiai pateikto pasaulio, kuriame gyvena vieni ar kiti personažai bei tų personažų individualios bendruomenės. Veikėjai juostoje atskleisti puikiai, jie spinduliuoja neįtikėtinai ryškia charizma. Be to, žiūrovams yra suteikiama galimybė pasineri ir į pasaulio gelbėjimo planą, kurį sudaro ne tik gerai apgalvoti herojų sprendimai, bet ir jų įgyvendinimas. Veiksmo ir epiškai atrodančių vaizdų filme tikrai pakanka, kad žiūrovas būtų patenkintas ir galėtų pajausti savotišką įtampą seanso metu.

Tad visiems animacijos gerbėjams – būtina pamatyti šį filmą kine.

Techninė juostos pusė

Kas jau kas, bet „Walt Disney“ tikrai gali pasigirti nepriekaištingos animacijos pavyzdžiais. Ir manau, kad vienu iš tokių pavyzdžių yra „Rėja ir paskutinysis drakonas“. Animacijos kruopštumas, herojų dizainas, dėmesys mažiausioms detalėms – didžiausi filmo techninės dalies privalumai. Taip pat juosta gali pasigirti puikiai prie scenų priderintomis muzikinėmis kompozicijomis, kurių pagrindinis tikslas tapo – peržiūros metu sukelti labai įkvepiančią ir į veiksmą įtraukiančią nuotykių atmosferą. Vaizdo ir garso montažas – be priekaištų.

Aktorių kolektyvinis darbas

Teko žiūrėti lietuviškai dubliuotą filmuko variantą, likau patenkintas. Drįsčiau sakyti, jog paskutiniai animaciniai filmai, kurie buvo įgarsinti lietuviškai, sukėlė vien tik pozityviausius jausmus peržiūros metu. Tad rekomenduočiau juostą žiūrėti ir su mūsų šalies įgarsinimu, kuriame kaip ir originale atsiranda daug emocijų ir ekspresijos vieno ar kito personažo pateikime.

Verdiktas

„Rėja ir paskutinysis drakonas“ – vienas geriausių ir gražiausių originalių studijos „Walt Disney“ animacinių projektų per pastaruosius kelis dešimtmečius, kuris be įdomios ir nebanalios istorijos siūlo žvalų ir perpildytą įvairiausių paslapčių nuotykį. Nuotykį, kurį norėsis pakartoti dar ne vieną kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)