Lietuviškoji filmo premjera sausio 6 dieną bus pristatoma "Lietuvos" kino teatre. Kiek anksčiau šią kino juostą pamatė Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio IDFA žiūrovai.

Kaip Eltai sakė A. Stonys, A. Baltrušaitį jis suradęs visai atsitiktinai Utenos pensionate. Sumanęs kurti filmą apie vienišus žmones, režisierius jų ieškojo senelių namuose, prieglaudose, pensionatuose. "Buvusio žinomo teatro ir kino žmogaus visiškai niekas nepasigedo jau dešimtį metų, net artimi draugai buvo įsitikinę, kad jis miręs", - sakė A. Stonys.

Pasak režisieriaus, A. Baltrušaitis yra Rimgaudo Karvelio, Juozo Rygerto ir kitų žinomų aktorių kartos atstovas. Labiausiai jis išgarsėjo 1962 metais Rusų dramos teatre savo režisuotu spektakliu "Dviese sūpuoklėse" pagal Viljamo Gibsono pjesę. Šiame spektaklyje vaidino legendinis Monikos Mironaitės ir Artiomo Inozemcevo duetas. A. Baltrušaitis taip pat yra pastatęs penkis filmus "Lenfilmo" studijoje, dirbęs su garsiuoju rusų kino režisieriumi Grigorijumi Kozincevu.

Anot A. Stonio, A. Baltrušaitis mielai sutiko, kad apie jį būtų sukurtas filmas, jam buvę malonu prisiminti praeitį. Filmo kūrimo darbai truko apie metus - filmavimo grupė dažnai važinėjo į Uteną, kalbėjosi su filmo herojumi.

"Mano filmo herojus pats sugriovė savo gyvenimą, tačiau filme nieko nenorėjau moralizuoti ar mokyti, kaip nereikia gyventi, kad taptum vienišas ir visų apleistas", - sakė A. Stonys.

43 minučių trukmės dokumentinis filmas sukurtas "Litnek" studijoje. Filmo režisierius ir scenarijaus autorius - A. Stonys, operatorius - Vladas Naudžius.

Pasak režisieriaus, pagal nerašytą taisyklę filmo herojus premjerinėse peržiūrose nedalyvauja. A. Baltrušaičiui ir jo likimo bičiuliams naująjį filmą žadama parodyti Utenoje.

Nors filmo "Tas, kurio nėra" pasaulinėje premjeroje Amsterdamo kino festivalyje IDFA susirinko pilna salė žiūrovų, pats režisierius sako nelinkęs tikėti pagyromis po premjeros. Vis dėlto filmas jau atrinktas į kino festivalį "Cinema du reel", kuris kovo mėnesį vyks Paryžiaus Pompidu centre, ir Albos kino festivalį Italijoje.

A. Stonys yra sukūręs 10 dokumentinių ir vieną trumpo metražo vaidybinį kino filmą. Jo filmai apdovanoti daugelyje tarptautinių kino festivalių, o "Neregių žemė" 1992-aisiais pelnė Europos kino akademijos apdovanojimą "Felix" už geriausią Europos metų dokumentinį filmą.

2002 m. A. Stoniui skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją