Ir jeigu tektų paklausti žmonių, koks gi filmas jiems labiausiai asocijuojasi su Helovino švente, dažnas atsakymas be jokių abejonių būtų – „Fokus Pokus“ (angl. „Hocus Pocus“), kuris dienos šviesą išvydo dar 1993 metais ir tapo kultiniu šios šventės reiškiniu ne tik už Atlanto, bet ir Lietuvoje.

Tad ta proga, jog studija „Walt Disney“ jau pradėjo „Fokus Pokus“ tęsinio filmavimo darbus, o filmavimo aikštelėje vėl pasirodė pirmosios dalies žvaigždės Sarah Jessica Parker, Bette Midler ir Kathy Najimy, atrinkau penkis ne ką prastesnius filmus, kurie turėtų suteikti Jums tokią pačią pramogą kaip ir kultinis 1993 metų filmas. O, svarbiausia – visi šie filmai yra skirti laikui su šeima, todėl kvieskite savo artimiausius ir pasinerkite į magišką Helovino atmosferą.

„Vaiduoklių medžiotojai“ (angl. „Ghostbusters“), 1984 m.

Turėdami nemažai problemų šios juostos filmavimo metu, kūrėjai negalėjo jos premjeros perkelti į vėlesnį laiką, todėl žiūrovams buvo pristatyta iki galo specialiais efektais neapdorota versija, kuri, didžiulei nuostabai, buvo sutikta be galo šiltai. Tai leido filmo kūrėjams ne tik puikiai užsidirbti, bet ir padėti rimtus pamatus būsimai serijai. O specialiai filmui parašyta daina „Ghostbusters“, kurią atliko Ray‘us Parkeris jaunesnysis, tapo vienu iš žymiausių ir labiausiai atpažįstamų populiarioje kultūroje muzikinių kūrinių.

Filmas pasakoja apie keturis vyrus, kurie suvokia, jog Niujorke galima sutikti ne tik žmones, bet ir paranormalius reiškinius, dėl ko jie nusprendžia įkurti savo verslą, sukurti specialią įrangą ir už pinigus gaudyti vaiduoklius. Jie tik nesuvokia vieno – visai netrukus pasirodys tas, kuris norės užvadyti visą žemę ir prieš jį kovoti bus beprasmiška.

„Vabalų sultys“ (angl. „Beetlejuice“), 1988 m.

Kitu kultiniu 80-ųjų iš JAV atkeliavusiu filmu galima įvardyti Timo Burtono fantazijos vaisių, kuriam jis ne tik parašė scenarijų, surežisavo, bet ir gavo visišką kūrybinę laisvę. Dėl to filmas atrodo šiurpiai, bet, tuo pačiu, be galo žaviai. Juosta pelnė „Oskarą“ už geriausią grimą, o pagrindinio vaidmens atlikėjas Michaelas Keatonas ir jam talkinusi Winona Ryder po filmo premjeros tapo be galo geidžiamais aktoriais Holivude.

Filmo istorijos epicentre atsiduria du vaiduokliai – Adamas su Barbara, kurie po mirties nusprendžia apsigyventi savo sename name. Tačiau visai neužilgo jie sužino, kad ten apsigyveno kažkokie erzinantys meno gerbėjai, dėl ko vaiduoklių porelė nusprendžia kreiptis į bioegzorcistą, kuris dėl savo sugebėjimų gąsdinti žmones turi atsikratyti nepageidaujamų „įsibrovėlių“.

„Raganos“ (angl. „The Witches“), 1990 m.

Tai yra vieno iš žymiausių vaikiškos XX amžiaus literatūros rašytojo Roaldo Dahlo 1983 metais išleisto romano ekranizacija, kuri savo pasirodymo laikais gal ir netapo dideliu finansiniu hitu, bet su metais sugebėjo pelnyti žiūrovų palankumą. Filmas turi savyje komedijos, dramos, nuotykio ir siaubo elementų, dėl ko jį žiūrėti yra be galo malonu ir nenuobodu.

Juosta pasakoja apie devynmetį Luką, kuriam močiutė prieš miegą seka šiurpias pasakas apie raganas. Ir nors pasakos lieka pasakomis, visai netrukus Lukui teks susidurti su keliomis raganomis, kurių tikslu tampa vaikų sunaikinimas.

Adamsų šeimynėlė“ (angl. „The Addams Family“), 1991 m.

Šis filmas – tai 1960-ųjų JAV be galo populiaraus serialo perdirbinys, kuris, kaip ir originalus televizijos šou, sugeba prikaustyti prie ekrano ne tik dėl keistai atrodančio bei kraupaus turinio, bet ir dėl personažų, kuriuos meistriškai įkūnijo juos vaidinantys aktoriai. Ir šiame filme visi iki vieno jau iš seniau žinomi veikėjai sugebėjo atsiskleisti dar iš visiškai nematytos perspektyvos. Filmas tapo be galo sėkmingu visame pasaulyje, kas paskatino netrukus sukurti tęsinį bei animacinį serialą.

Filmo istorija rutuliojasi apie keistą Adamsų šeimyną, kurios galva Gomezas kažkada itin stipriai susipyko su savo ilgus dešimtmečius nematytu broliu Pūliniu. Ir štai, vieną dieną ant savo namo slenksčio Gomezas išvysta brolį, kurio atvykimo tikslas ir taps naujos Adamsų šeimai problemos priežastimi.

Kasparas“ (angl. „Casper“), 1995 m.

Manau, kad tikrai daug kas iš Jūsų yra girdėjęs apie draugišką vaiduokliuką Kasparą ir jo be galo erzinančius brolius. Pirma pažintis su šiuo vaiduokliu įvyko 1939 metais vaikiškoje knygoje „Draugiškas vaiduoklis“ (angl. „The Friendly Ghost“), o į ekranus buvo perkeltas dar 1959 metais televiziniame šou „Mečio linksmadienio linksmybės“ (angl. „Matty‘s Funday Funnies“), kol galiausiai 1995 metais neįvyko vaidybinio filmo premjera.

Filmo istorija rutuliojasi apie mergaitę, vardu Keitlin Harvi, kuri su savo mokslininku tėčiu įsikrausto į neva vaiduokliais apgyvendintą pilį. Daktaro tikslu tampa išprašyti iš pilies dvasias, kurios neleidžia ten įsikurti tikriems pilies savininkams. Tačiau visai netrukus Keitlin susidraugauja su vienu iš tų vaiduoklių, kuris jai atskleidžia visą tiesą apie save, pilį bei tuos, kurie ir pasamdė jos tėtį.

Tikiuosi, mano rekomendacijos, o, tiksliau, priminimai, nes manau, kad tikrai matėte šiuos filmus, bet galbūt Jūsų vaikai dar ne, padės Jums smagiai praleisti Helovino vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją