2018 metais mada, technologijos ir papildytoji realybė sparčiai susilieja. Neseniai per „Dolce & Gabbana“ mados namų kolekcijos pristatymą rankines demonstravo ... bepilotės skraidyklės. O virtualios realybės influencerė Lil’ Miquela savo publikai pristatė naujausius GIF'us iš „Prada“ mados namų. Tad visiškai skaitmeninio modelio, kaip Shudu, atsiradimas šiais laikas neturėtų stebinti. Tačiau tai vis tiek yra neįprasta.

Iš kur ji atsirado? Ką apie ją mano žmonės? Apie savo kūrinį papasakojo Cameronas, kuris prie kiekvieno Shudu atvaizdo daug dirba.

Jis skaičiuoja, kad vienai nuotraukai sukurti reikia trijų darbo dienų, neskaičiuojant kelių savaičių, kurios skiriamos planavimui.

„Mane įkvepia keli žmonės, – apie savo pradinį sumanymą sukurti Shudu sakė Cameronas. – Tačiau labiausiai sukurti Shudu mane įkvėpė lėlė Barbė – Pietų Afrikos princesė. Žinoma, kalbant apie realias moteris, kurios įkvėpė mane ją sukurti, jų yra daug. Tai Lupita, Duckie Thot ir Nykhor, taip pat Alek Wek, kuri padarė didelę įtaką grožio suvokimą, kai augau.“
Pirmieji Shudu atvaizdai „Instagram“ paskyroje sulaukė labai daug dėmesio. Žmonės gyrė jos grožį. Kai kurie mados fotografai net mėgino ją pasamdyti fotosesijoms. Visa tai rodo, kad kokį efektą daro Camerono sukurtas 3D modelis.

Dėmesys Shudu ėmė didėti kaip sniego kamuolys po to, kai amerikiečių dainininkės Rihannos grožio produktų prekės ženklas „Fenty“ pasidalijo atvaizdu, kur Shudu lūpos yra padažytos „Fenty“ lūpdažiu. Šis atvaizdas (jį Cameronas sukūrė be jokio „Fenty“ dalyvavimo“, patartas savo jaunesnės sesers) viršijo vidutinį „Instagram“ vartotojų susidomėjimą beveik keturis kartus. Tuomet niekas dar nežinojo, kad Shudu nėra žmogus.

Vėliau Cameronas ėmė atsakinėti į privačias žinutes ir aiškinti, kad Shudu yra meno projektas. Žinoma, savo darbų publikavimas socialiniuose tinkluose sulaukia plataus spektro nuomonių, įskaitant ir kritikos. Kai kurie vartotojai atkreipė dėmesį į tai, kad baltaodis fotografas sukūrė juodaodės moters atvaizdą, kuris užėmė vietą, kurią esą galėjo užimti reali mergina.

„Kritiškiausių komentarų susilaukiau iš baltaodžių moterų, kas buvo tikrai netikėta. Tamsiaodės merginos ir moterys man rašė, kad joms labai patinka mano menas, – pasakojo fotografas. – Štai kodėl man patinka duoti interviu ir paaiškinti žmonėms, kas lieka už kadro. Aš nemėginu kažko iš kažko atimti, tiesiog siekiu papildyti grožio standartą, kas jis būtų labiau įtrauklus.“

Ar Shudu egzistavimas „Instagram“ tinkle tikrai išstumia realius modelius? „Tikrai nemanau, kad Shudu yra kažkokia „pinigų mašina“ ar mano verslas, – sako fotografas. – Tai labiau yra saviraiškos priemonė, ir jeigu į mane kreipiasi kompanijos, kurių požiūris nesutampa su manuoju, tuomet joms atsakau. Žinote, tai neturi jokio ryšio su pinigais ar panašiais dalykais. Ne dėl to aš sukūriau Shudu. Sukūriau ją sau, kad išreikščiau save.“

Cameronas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kurdamas Shudu susidūrė su reikalingos programinės įrangos trūkumu. „Kaip ir kitose srityse, 3D pasaulyje itin trūksta etninės įvairovės ir juodaodžių veikėjų yra itin mažai, – sakė jis. – Stengiamasi pakeisti tokią padėtį, o tobulėjant technologijoms ir 3D pramonei, galime tikėtis pokyčių. Tai yra tik vienas dalykas, prie kurio prisideda Shudu. Tai nebuvo mano pirminis tikslas, tačiau dabar mane domina galimybė kurti naujų išteklių ir padėti žaidimų kūrėjams ir 3D kūrėjams sukurti įvairesnių veikėjų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)