Trečiadienį tūkstančiai įtūžusių kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo rėmėjų suplūdo prie Kapitolijaus ir susirėmė su policija. Incidentas, kaip žinia, išvirto į riaušes, per kurias žuvo ne mažiau kaip keturi piliečiai, tarp kurių yra ir moteris, primenama portale india.com.

Nemenkas skaičius žmonių, girdėdami pribloškiančias naujienas, tuoj pat prisiminė 7-ojo „Simpsonų“ sezono 18 seriją „Diena, kai mirė smurtas“ („The Day the Violence Died“). Būtent šiame epizode animacinio filmo veikėjai, apsiginklavę šautuvais ir netgi bombomis, šturmuoja Kapitolijų. Vienu momentu Klounas Traškis (Krusty the Clown) pareiškia apie būsimą pataisą, kuria galėtų būti draudžiama sudeginti vėliavą.

Kitoje, specialiai Helovinui skirtoje serijoje „Treehouse of Horror XXXI“ galima išvysti liepsnų apsuptyje ant namo stogo sėdintį Homerį Simpsoną su ginklu rankoje. Kadre užrašyta data – 2021 m. sausio 20 d.

Tai, aišku, labai įdomu, nes 2021 m. sausio 20 d. yra oficiali naujojo JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos data. Ar galima tikėtis dar vieno smurtinio incidento?

Stambiausiuose socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ laikinai užblokuotos prezidento D. Trumpo paskyros: šitaip mėginama užkirsti kelią nepagrįstiems jo tvirtinimams įvykusių JAV prezidento rinkimų tema – bent kol bus nuraminti įsisiautėję piliečiai. Vašingtono merė Muriel Bowser pranešė apie tamsiuoju paros metu įvedamą komendanto valandą ir kreipėsi į Nacionalinę gvardiją su prašymu padėti palaikyti tvarką JAV sostinėje.

Reaguodamas į išpuolius, buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė smurtą ir pavadino jį gėdingu didžiulės nepagarbos šalies vertybėms aktu. B. Obama apkaltino D. Trumpą smurto kurstymu nepagrįstai meluojant apie rinkimų rezultatus.

Išrinktasis JAV prezidentas J. Bidenas, savo ruožtu, pasakė štai ką: „Mūsų demokratijai ką tik buvo suduotas precedento neturintis smūgis. Nieko panašaus šiais laikais matyti neteko. Tai išpuolis prieš laisvės citadelę Kapitolijų. Išpuolis prieš piliečių atstovus ir juos ginti prisaikdintą Kapitolijaus kalvos policiją. Išpuolis prieš visuomenės tarnus, besidarbuojančius pačioje Respublikos širdyje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)