– Domantai, kodėl vykai į Jungtines Amerikos Valstijas?

– Važiavome kartu su draugu pagal „Work & Travel USA“ programą (liet. „Dirbk ir keliauk po Ameriką“). Mes geriausi draugai jau labai seniai, todėl labai džiaugiuosi, kad sutapo nuomonės ir ne tik nuvažiavome kartu, bet ir grįžome kartu – dvejais mėnesiais anksčiau.

– Ar kartu važiavo ir daugiau lietuvių?

– Išvažiavome dviese, bet netrukus susiradome kompanijos. Iš pradžių susipažinome su dar keturiais vaikinais, o vėliau radome dar dvi mergaites lietuves.

– Kodėl nusprendėte vasarą praleisti būtent dirbdami Amerikoje?

– Pasirinkome šią programą, nes tai buvo puikus šansas pamatyti ir pagyventi „svajonių šalyje“. Nusprendėme tai išnaudoti. Tikrai ne užsidirbti važiavome, o pakeliauti, įgyti naujos patirties, kažką pamatyti. Įsidarbinome greitojo maisto restorane, bet netrukus supratau, kad dirbant vieną darbą niekaip nepavyks užsidirbti pinigų kelionei, todėl susiradau antrą – dirbau padavėju.

– Kiek valandų per dieną ir kiek dienų per savaitę teko dirbti?

– Greitojo maisto restorane dirbau 5-6 dienas per savaitę po 6-11 valandų per dieną. Priklausydavo nuo darbo grafiko. Ten dirbo beveik vien tik užsieniečiai ir nebuvo daug kalbančių angliškai, tad priiminėti užsakymus per ausines sugebėjo vos keletas, mūsų darbo valandos vis ilgėdavo. Dirbome ir 4-5 dienas per savaitę po 6-8 valandas per dieną. Tekdavo ir 5 ryto pradėti darbą restorane, dirbti iki 16 val. ir jau 17 val. būti kitame darbe, kuris pasibaigdavo 1 val. nakties, o nuo 5 val. ryto vėl į darbą. Toks darbo grafikas ypatingai išvargino. Dirbau net po 75-80 val. per savaitę.

– Galbūt tai buvo pirma vasara, kai teko tiek dirbti, todėl taip nepatiko svetimas kraštas?

– Yra tekę vienu metu ir studijuoti, ir dirbti du darbus, dirbau vadybininku bei radijo laidos vedėju. Tai nebuvo toks fizinis darbas kaip greitojo maisto restorane, tačiau viską buvo galima suderinti. Ten gyvenau ant vandenyno kranto, bet per du mėnesius maudžiausi vos tris kartus dėl laiko stokos.

– Ar tiek dirbdamas spėjai ką nors pamatyti?

– Kol dirbome, visiškai nepakeliavome. Kai jau nusprendėme nebedirbti ir važiuoti namo, spėjome apžiūrėti Atlantic Sitį Niujorką ir Filadelfiją. Iš aplankytų miestų patiko tik Filadelfija, o kiti miestai, ypač naktinis Niujorkas, atrodė tragiškai ir visiškai nesužavėjo. Ten nepatiko viskas, pradedant aplinka ir baigiant maistu.