Šiais metais tryliktą kartą vyksiantis kultūrinis vyksmas kvies švęsti, grįžti prie savo šaknų ir didžiuotis savo žmonėmis, kurie tarsi Saulės miesto ambasadoriai pasklidę ne tik po Lietuvą, bet ir visą pasaulį,

„Šiauliai išties turi kuo didžiuotis. Ir tai – ne tik lankytini objektai, tokie kaip pirmoji Lietuvoje ir trečioji Europoje pėsčiųjų gatvė, seniausia nepertraukiamai veikianti alaus darykla ar saldainių fabrikas, „Gaidžio“ laikrodis ar Geležinė lapė. Labiausiai miestas gali didžiuotis savo žmonėmis, kurie ir už Šiaulių ribų palieka žymius pėdsakus“, – pranešime spaudai sako R. Ruokis, su kuriuo tradiciškai kalbėjomės apie festivalį.

Festivalis be triskaidekafobijos

- Tradiciškai vasarą užbaigsiančios „Šiaulių naktys“ šiais metais yra tryliktosios, o su šiuo skaičiumi susiję daug prietarų. Pavyzdžiui, lėktuvuose nėra tryliktos eilės, dažname viešbutyje – trylikto aukšto ir pan. Jūsų tai negąsdina?

- Neturime jokios triskaidekafobijos, – būtent taip vadinama su skaičiumi trylika siejama fobija (juokiasi – red.). „Šiaulių naktų“ istorijoje buvo ir krizių, ir pandemijų, ir kitų apokalipsių, kurios, beje, ištiko visą pasaulį ir be jokių prietarų ar baimių. Mes išmokome įveikti iššūkius ir pažvelgti į juos su pakankama ironijos doze. Tad taip, nors skaičius trylika neša stiprią energetinę informaciją, būrimais neužsiimsime ir antgamtinių sugebėjimų nedemonstruosime – tegul tuo užsiima raganiai ir ekstrasensai.

Kita vertus, kiekvienos „Šiaulių naktys“ atsineša savo magiją, apgaubia miestą sava aura. Neabejoju, kad taip bus ir šiais metais, rugpjūčio 18–27 dienomis. Tradiciškai šiauliečiai ir miesto svečiai galės mėgautis ištisa savaite kultūrinio vyksmo, kuris sustiprins kultūrą ir meną mylinčios visuomenės imunitetą rudens sezonui. Kai saka, tas – kaip maista papilds.

- Kokio pobūdžio renginiai numatomi šių metų festivalyje?

- Kaip ir kasmet, „Šiaulių naktų“ programą sudarys kelių formatų renginiai, o taip pat programoje bus integruoti jau tradicija tapę svarbūs segmentai. „Šiaulių naktys“ bus atidarytos rugpjūčio 20 d., sekmadienį, ir įžengs į savaitės renginių programą intensyvėjančiu ritmu iki pat kito sekmadienio, rugpjūčio 27-osios. Programoje numatyti renginiai apims kiną, muziką, madą, šokį, dailę, performansus, sportą, istoriją, laisvalaikį ir žemiškus malonumus, tokius kaip pirčių menas ir gurmaniškos patirtys.

Programą papildys du atskiri segmentai: rugpjūčio 18–27 d. rengiamos jau šeštosios socialinės menininkų dirbtuvės „Kilowac“ bei parodos Zubovų rūmuose ir rugpjūčio 26–27 d. vyksiančios dronų skraidymo varžybos „DronaHell“.

Šiauliečių šaknikes išsikerojusios visoje Lietuvoje

- „Šiaulių naktys“ visada išsiskiria originalia, saviironiška tematika. Prisimenant kelerius metus iš eilės, tai atspindėdavo tam tikras realijas, pavyzdžiui, pasirodžius rašytojo Rimanto Kmitos romanui, pasirinkote temą „Pietinia kronikas“, juokėtės iš užsitęsusių statybų šūkiu „Statybininkų šventė“, popandeminį gyvenimą atspindėjo „Postapokaliptiniai Šiauliai“, pernai stiprinote tautiečių patriotinę dvasią skelbdami „Patrioc iki kaulu!“ Kokia bus šių metų festivalio tematika?

- Neslėpsiu, kad atsižvelgdami į esamą geopolitinę padėtį, šiek tiek pratęsime pernai metų temą. Tik apeliuosime ne į žmonių patriotizmą, bet į pačius žmones.

Prieš vos dvejus metus manėme, kad pandemija yra viskas, kas gali nutikti blogiausia pasaulyje. Bet paaiškėjo, kad gali nutikti ir dar šis tas blogiau. Kaip neleisti išplisti šiam blogiui? Tapti patriotiškesniais, žinoti savo šaknis ir giliau jas įleisti į savo gimtąją žemę. Ne visi dar tai supranta, tad ir klausiame: a žinai, kur mana šaknikes?

Kitas dalykas yra tas, kad Šiauliai išties turi kuo didžiuotis. Ir tai – ne tik lankytini objektai, tokie kaip pirmoji Lietuvoje ir trečioji Europoje pėsčiųjų gatvė, seniausia nepertraukiamai veikianti alaus darykla ar saldainių fabrikas, šiais metais šimtmetį švenčiantis „Aušros“ muziejus, „Gaidžio“ laikrodis ar Geležinė lapė. Labiausiai miestas gali didžiuotis savo žmonėmis, kurie ir už Šiaulių ribų palieka žymius pėdsakus. Tad norime juos pagerbti, prisiminti ir sustiprinti visų mūsų šaknikes.

- Šiauliai iki šiol buvo žinomas kaip Lietuvos Mančesteris, nes iš čia į šalies muzikos sceną pakilo daug grupių bei atlikėjų. Kitaip tariant, čia labai stipriai susiformavusios šalies muzikos šaknikes.

- To nepaneigsi – vien ko vertas faktas, kad Šiauliai turi žinomą berniukų ir jaunuolių chorą, kuris vadinasi „Dagilėlis“. Dar čia yra Šiaulių simfoninis orkestras, „Polifonija“ ir kt. Muzikos padangėje šiauliečių tikrai daug ir jie labai unikalūs: grupės „Vairas“, „Bix“, „Jonis“, „Gin‘Gas“, „Lygiailyja“, „Žuwys“ su Saule, „Kitava“, „Brainers“, „Axis“, „Colours of Bubbles“ ir t. t., žmonės – šviesaus atminimo Adolfas Jarulis, Saulius Sondeckis, Virgilijus Noreika, Vitalija Katunskytė bei iki šiol mus džiuginantys Virgis Stakėnas, Lainius, Martynas Levickis, Rūta Ščiogolevaitė, Gabija Petrauskaitė ir t.t. Paminėjau tik keletą, nes išvardinti visiems šio interviu metu tiesiog neužteks laiko pasikalbėti apie visa kita.

Vis dėlto norėčiau dar pasakyti ir tai, kad Šiauliai yra ne tik muzikos žvaigždžių fabrikas, iš čia kilo ir šviesaus atminimo asmenybės – filantropė, buvusi pirmoji šalies dama Alma Adamkienė, aktorius Regimantas Adomaitis, teisininkas Kęstutis Čilinskas, filosofas Rolandas Pavilionis ir kt. Galime pasidžiaugti ir krepšininkais Robertu Javtoku, sesėmis Aneta ir Jurgita Kaušaitėmis, Donatu Slanina, Mindaugu Žukausku, treneriu Antanu Sireika, režisieriais Šarūnu Bartu, Egle Vertelyte ir Donatu Ulvydu, aktorėmis Lina Rastokaite, Inga Norkute, filosofu Gintautu Mažeikiu, garsiais politikais, iš kurių dvi moterys tapo Seimo pirmininkėmis, tai – Irena Degutienė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen bei dar daugybe kitų žmonių.

Tad tos šiauliečių šaknikes ne tik plačiai išsikerojusios visoje Lietuvoje, bet ir giliai įsišaknijusios į mūsų istoriją įvairiose srityse. Beje, daugelis žinomų šiauliečių tiesiogiai dalyvaus renginiuose

Renginių puokštėje – premjeros ir tradicijos

- „Šiaulių naktys“ visada pasižymi renginių gausa – visus juos sudėtinga aplankyti. Ką išskirtumėte? Ko nereikėtų praleisti šiauliečiams ir miesto svečiams?

- Programa šiuo metu dėliojama ir vis papildoma ir bus netrukus paskelbta mūsų puslapyje naktys.lt, tačiau pastaba dėl gausos ir įvairovės – taikli. Bėda dar ir tokia, kad čia niekada nepatenka tai, kas neįdomu patiems šiauliečiams, tad šįkart galbūt išskirsiu tuos renginius, kuriuose yra numatytas ribotas žiūrovų skaičius.

Pirmiausia, – Valstybiniame Šiaulių dramos teatre rugpjūčio 20 d. įvyksiantis kultūrinis šokas, t.y. šiauliečio D. Ulvydo režisuojamas kino koncertas „Vilniaus pokeris“, sukurtas pagal to paties pavadinimo Ričardo Gavelio romaną. Šis reginys žada itin profesionalų vaizdą ir skambesį, į kurį visas jėgas sudėjo tokie kūrėjai kaip kompozitoriai Kipras Mašanauskas ir Jievaras Jasinskis, Vilniaus JJAZZ Ensamble ir solistė Kotryna Juodzevičiūtė. Tai – sostinės jubiliejui sukurtas projektas, tačiau jis pirmą kartą už sostinės ribų bus atliktas būtent Šiauliuose. Tad čia bus puiki proga šiauliečiams pažiūrėti į sostinę iš savo miesto perspektyvų.

Taip pat būtina iš anksto pasirūpinti vieta rugpjūčio 22 d. ten pat, Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, vyksiančiame renginyje „Sarkazmo tyrimai #04“, kuriuose svečiuosis aktoriai Ineta Stasiulytė ir Giedrius Savickas, o moderuos – rašytojas, žurnalistas, etiketo konsultantas Giedrius Drukteinis. Šio renginio formatas jau gerai žinomas, pilnas gerų emocijų, įdomių įžvalgų, improvizacijos ir, žinoma, juoko. Vardai kalba patys už save – galima tik įsivaizduoti, kaip sarkazmą iš visų pusių „pjaustys“ du mėgstamiausi šalies aktoriai, o arbitro vaidmenį užims vienas įdomiausių rašytojų.

Dar vienas Valstybiniame Šiaulių dramos teatre vyksiančių renginių vyks rugpjūčio 24-ąją, Ukrainos Nepriklausomybės dieną, ir, žinoma, bus dedikuotas šiai šventei. Tai – ir premjera: gyvos muzikos ir baleto performansas „4308“, nešantis gilų kodą. Nes jei šiuos skaičius įstatytumėte į kvadratinius langelius, gautųsi užrašas A3OB. Šis legendinis Mariupolio gynėjų batalionas yra daugiau nei Ukrainos kovų simbolis, tai – stiprybės, laisvės, garbės, ištvermės ir begalinės meilės savo šaliai išraiška. Tokią temą vystyti renginyje sugalvojo kompozitorius Ignas Juzokas, o ją padės išpildyti būgnų šamanas Gintas Gascevičius bei svečiai iš Ukrainos – choreografės, šokėjos Ninos Bulgakovos vadovaujamas kolektyvas „Ethno Contemporary Ballet“.

Čia tik keletas renginių, kuriuos pamatyti būtina ir kurie neabejotinai sukels iššūkių tik dėl to, kad gali būti sudėtinga sutalpinti visus norinčiuosius juos pamatyti.

- Paminėjote, kad muzikos ir baleto performansas taps premjera ir vienu iš pirmų kartų „Šiaulių naktyse“. Ar tai vienintelis toks renginys?

- Šiais metais taip jau sutapo, kad programa tarsi „suskilo“ į dvi dalis: vienoje – išgryninti, tradiciniai, laiko patikrinti ir šiauliečiams patinkantys akcentai, kitoje – naujienos ir taip vadinamieji pirmi kartai.

Iš tiesų paminėjau ne vieną, o du premjerinius renginius – kino koncertą „Vilniaus pokeris“ ir muzikos bei baleto performansą „4308“. Pirmą kartą atidarysime žemiškų malonumų zonas, tad bus galimybė lepintis pirtyse ar dalyvauti degustacinėje kelionėje gurmanų take Vilniaus gatvėje.

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos botanikos sode taip pat bus rimtas renginys, kuriame kalbėsime apie gamtos ir žmogaus neatskiriamumą. Tradicijas palaikysime Šiaulių amfiteatre vyksiančiame renginyje su muzikos grupe „Ne, tai taip“. Jame dalyvaus režisierė, scenaristė E. Vertelytė, Šiaulių Pietinį išgarsinęs rašytojas Rimantas Kmita bei žurnalistas, etiketo žinovas G. Drukteinis.

Kiti tradiciniai renginiai taip pat bus pagardinti naujais akcentais – šiek tiek kitaip vyks miestą nušviečianti eisena, griausmingais šokiais minėsime Šiaulių didžėjų jubiliejų, planuojama, kad madų šou šįkart pasirodys ir keturkojai modeliai. Daugiau paslapčių neišduosiu – šiauliečiai ir miesto svečiai apie viską sužinos netrukus, kai tik bus paskelbta renginių programa.

- Pabaigai – ar turite kokių lūkesčių šioms „Šiaulių naktims“? Kokia nuotaika jas turėtų pasitikti šiauliečiai ir miesto svečiai?

- Anksčiau lūkesčius siedavau su sėkme – kad viskas vyktų ir pavyktų, kad būtų mažiau trukdžių ir iššūkių. Tačiau dabar, kai renginio organizavimo algoritmai aiškūs, svarbiausias siekis –
kad visiems būtų linksma, užtektų to kultūrinio adrenalino, būtų įkvėpimo. Tokie ir yra mano didžiausi lūkesčiai.

Tikiuosi, kad šiauliečiai ir miesto svečiai „Šiaulių naktis“ pasitiks tiesiog atsipalaidavę, nes kultūra ir menas geriausiai veikia ten, kur nėra suformuotų išankstinių nuostatų, streso ir visokio kito grūzo, – harmoningoje aplinkoje. Tad tokios nuotaikos šiame vidurvasaryje visiems ir palinkėsiu, kviesdamas paskutinę vasaros savaitę pasimatyti „Šiaulių naktyse“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją