Šių renginių serijoje numatytas režisieriaus Donato Ulvydo kurtas kino koncertas „Vilniaus pokeris“, aktorių Inetos Stasiulytės ir Giedriaus Savicko improvizuota satyra, kurią moderuos rašytojas, žurnalistas, etiketo konsultantas Giedrius Drukteinis, muzikos ir baleto spektaklis „4308“, žygiuojančių būgininkių šou, rašytojo Rimanto Kmitos ir režisierės Eglės Vertelytės kautynės, įvairūs performansai ir visų laukiama šviečiančių žmonių ir transporto priemonių eisena.

„Šiaulių naktys“ nėra formato renginys, atvirkščiai, tai – reiškinys, kurį kuria patys šiauliečiai, erdvė, kurioje liejasi kūrybinis procesas. Šiais metais pasiūlyta tema – paieškoti savo šaknikių – visus ypatingai įtraukė, todėl „neformato“ renginių linija bus plati, originali ir labai įvairiapusė“, – pranešime spaudai teigia vienas pagrindinių „Šiaulių naktų“ organizatorių Remigijus Ruokis, pridurdamas, kad čia bus jau ir tradicija tapusių šiauliečių pamėgtų renginių, ir naujienos, kurios, tikimasi, taip pat bus įvertintos.

Vienas pirmųjų „neformato“ meninių veiksmų „Šiaulių naktyse“ prasidės dar prieš oficialų atidarymą ir veiks rugpjūčio 18–20 dienomis. Tai – RPG arba kitaip, Ruokio perfromansų gamykla, kuri kviečia šiauliečius sugalvoti, gamintis ir per „Šiaulių naktis“ pasikabinti absurdiškai juokingas iškabas ant pastatų bei „įgyvendinti“ jų idėjas. Performanso dalyvius aplankys komisija (registracija – ruokis@atomas.lt), o šmaikščiausiųjų laukia prizai.

Kitu „neformato“ renginiu galima vadinti ir oficialų „Šiaulių naktų“ atidarymą – jis vyks rugpjūčio 19 d. 14.00 val. Fotografijos muziejaus terasoje. Čia lauks tradicinė vėliavos pakėlimo ceremonija ir „šaknų krikštas“. O tą pačią dieną 18.00 val. Zubovų rūmuose „neformato“ liniją tęs performansų autorius, menininkas Adomas Žudys, kuris atliks specialiai „Šiaulių naktims“ sukurtą kūrinį su šaknimi „solaris anus scalpo @ sheol“.

„Keistų ir mįslingų sampratų sferoje George'o Bataille'io „L'anus solaire“, hebrajiškos požemio pasaulio sampratos, žinomos kaip שְׁ אוֹל , ir miesto pavadinimu Šiauliai konvergencija pateikia žavingą ir netikėtą idėjų gobeleną“, – taip prasideda šio performanso anotacija, parašyta „ChatGTP“ ir išversta „Google Translate“ programomis.

Toliau „neformato“ linija vingiuos per Valstybinio Šiaulių dramos teatro sceną. Rugpjūčio 20 d. 18.00 val. čia bus rodomas šiauliečio D. Ulvydo režisuotas muzikos ir kino koncertas „Vilniaus pokeris“, sukurtas pagal to paties pavadinimo Ričardo Gavelio romaną ir skirtas sostinės jubiliejui.

Šiauliečiai bus pirmieji jį išvydę už Vilniaus ribų, o pamatyti verta vien dėl išskirtinės kūrėjų komandos, kurioje – žinomi kompozitoriai Kipras Mašanauskas ir Jievaras Jasinskis, Vilniaus JJAZZ Ensamble ir solistė Kotryna Juodzevičiūtė.

Rugpjūčio 22 d. 21.00 val. vyks sarkazmo interpretacijos „Sarkazmo tyrimai #04“ su aktoriais I. Stasiulyte ir G. Savicku bei rašytoju, žurnalistu, etiketo konsultantu G. Drukteiniu. O rugpjūčio 24-ąją, Ukrainos Nepriklausomybės dieną, čia žadama premjera: gyvos muzikos ir šiuolaikinio šokio performansas „4308“, „nešantis gilų kodą (Mariupolio gynėjų bataliono užrašą A3OB). Įspūdingą reginį kartu su didžiule komanda kurs tokie žinomi profesionalai kaip kompozitorius, muzikas, menininkas Ignas Juzokas, būgnų šamanas Gintautas Ginc Gascevičius bei svečiai iš Ukrainos – choreografės, šokėjos Ninos Bulgakovos vadovaujamas kolektyvas „Ethno Contemporary Ballet“.

Du įdomūs renginiai šiauliečių ir miesto svečių laukia rugpjūčio 23 dieną. 17.00 val. Prisikėlimo aikštėje bus galima išvysti unikalų reiškinį – žygiuojančias būgnininkes „Crazy Drummers“, kurios šiais metais mini penkioliktąjį gimtadienį ir yra žinomos nuo Europos iki Amerikos. Iškart po šio pasirodymo, 18.00 val. miesto amfiteatre vyks legendinių asmenybių – rašytojo Rimanto Kmitos ir režisierės Eglės Vertelytės – kautynės „NeTaiTaip“, kurias paįvairins Aistės Brokenleg atliekama gyva muzika. Mažiausiai dviejų valandų trukmės renginyje dalyviai ne tik atskleis savo sėkmės receptus, bet ir turės atlikti „ekstremalias“ užduotis.

Vienas įspūdingiausių „neformato“ reginių numatytas rugpjūčio 25 d. 16.00 val. prie pastato adresu Rūdės g. 29. Tai – kartu su Šiaulių miesto savivaldybe įgyvendinama gatvės meno iniciatyva, kurios rezultatas bus menininko Artu Širin-Ettoja sukurtas kūrinys „Erasmus+“. Jis vaizduos mokslininką, atradėją Mikalojų Koperniką, kurį visas pasaulis prisimena šiais metais minėdamas 550-ąsias gimimo metines. Kūrinio pristatymą lydės ir gatvės šokių trupės pasirodymas.

„Neformato“ renginių linijos svarbiausias renginys – rugpjūčio 26 d. 22.00 val. organizuojama šviečiančių žmonių ir transporto priemonių eisena. Jos dalyviai šįkart kviečiami rinktis prie „Šiaulių“ viešbučio ir judėti link Dailės galerijos, kur bus apdovanotas įspūdingiausias-šviesiausias žmogus ir originaliausia šviesiausia transporto priemonė. Visi norintieji dalyvauti šioje eisenoje, kviečiami iš anksto registruotis bei pasirūpinti, kad šviesą skleidžiančios priemonės būtų saugios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją