Sostinės gatvėse jau nuo penktadienio galima išvysti daugybę žmonių. Po Rugsėjo 1-osios šventės daugybė studentų, tėvelių su savo atžalomis ir kitų miesto svečių būrėsi į centre vykstančius renginius.

Delfi fotografas įamžino „Sostinės dienų“ svečių stilių:

Šventė kviečia iš naujo įsimylėti Neries ir Vilnelės santakoje gimusią Lietuvos sostinę, švenčiančią 700-tų metų jubiliejų. Šiuolaikiško miesto portretą šiandien kuriantys įvairių kartų vilniečiai, tiek ambicingas jaunimas, tiek vyresni, o taip pat ir į Lietuvos sostinę traukiantys būsimi vilniečiai – visi pirmąjį rugsėjo savaitgalį raginami prisijungti prie Vilniaus metraščio kūrimo „Sostinės dienose“.

Rugsėjo 1-osios vakarą, didžiojoje festivalio scenoje Katedros aikštėje nuvilnijo legendinės grupės „BrainStorm“ iš Latvijos ir lietuvių roko grupės „jautì“ koncertai.

Rugsėjo 2-ąją festivalio lankytojų lauks dar ryškesnis festivalio akcentas – net trys pasirodymai. Koncertus surengs grupė „Lola Marsh“ iš Izraelio, viena ryškiausių šiandienos mūsų grupių „Sisters On Wire“ bei visų ypač mylimas dainas su gospelo choru ir grupe atliksiantis Linas Adomaitis.

Penktadienio vėlyvą vakarą sostinės dangų raižo didingas lazerių šou „Future Vilnius“, simbolizuojantis Lietuvos sostinės, kaip inovatyviausio šalies miesto, ateitį. Sostinės 700 metų jubiliejaus proga renginio kūrėjai panaudojo net 70 įvairių lazerių – rekordinį lazerių kiekį, rašoma pranešime spaudai.

„Kūrybiškos energijos, nuostabių atradimų, puikių įspūdžių, įvairiausių emocijų didžiausioje sostinės šventėje dovanos ir savo koncertais Vilnių su 700 m. jubiliejumi pasveikins gausybė atlikėjų, renginių kūrėjų ir įvairių dalyvių. „Sostinės dienų“ metu Lietuvos sostinė tris dienas taps prasmingą turinį dovanojančiu miestu, kurio įvairiose atvirose erdvėse lankytojų lauks unikalių renginių mozaika“, – teigia šventę organizuojančių „Vilniaus festivalių“ vadovas Remigijus Merkelys.

Vilniečių bei sostinės svečių pamiltas „Dūzgiantis prospektas“ tradiciškai yra kaimynystės, bičiulystės bei svečių sutikimo vieta.

Menų ir muzikos gatvėje (Gedimino pr. nuo Katedros iki V. Kudirkos aikštės) karaliaus vizualiųjų menų ekspozicijos, dailininkų, keramikų, stiklo meistrų, juvelyrų darbai ir įvairiausi dirbiniai. V. Kudirkos aikštę ir Gedimino prospektą nuo Jogailos g. iki A. Jakšto g. „okupuoja“ stiliaus lokacija – unikali mados ir dizaino erdvė supažindina su išskirtiniais mados bei dizaino gaminiais, kurie nustebins net išrankiausius ir stilingiausius lankytojus.

Gardžių lauktuvių kelyje (nuo A. Jakšto g. iki Lukiškių aikštės) kiekvienas gali paragauti ir įsigyti įvairiausių gardumynų, čia gardėsių ras ir žaliavalgiai, ir mėsos mėgėjai, ir smaližiai. Aktyvaus laisvalaiko erdvėje, įsikūrusioje Lukiškių aikštėje ir Baltojo tilto sporto aikštyne, vyksta „Vilniaus sporto festivalio“ renginiai ir veiklos, propaguojančios sveiką gyvenseną, fizinį aktyvumą, sportines pramogas – fechtavimą, gatvės šokius, gimnastiką, kovos menus, alpinizmą ir kitas.

„Sostinės dienų“ organizatoriai taip pat pagerbia „Dūzgiančio prospekto“ iniciatorės ir puoselėtojos, šiemet netikėtai mus palikusios Zitos Kelmickaitės atminimą – trims originaliausioms ekspozicijoms skirti jos vardo apdovanojimai.

Muzikinį didžiausio sostinės festivalio portretą, greta didžiųjų koncertų Katedros aikštėje, kuria gausybė kitų puikių atlikėjų ir grupių, pasirodysiančių dar dviejose festivalio scenose: pagrindinėje Gedimino prospekto scenoje „Veiksmai“ prie V. Kudirkos aikštės ir Neries krantinės scenoje „Atspindžiai“ prie Baltojo tilto.

Šiose scenose koncertuoja tokie atlikėjai ir grupės, kaip Evgenya Redko, Ieva Narkutė, Rūta Loop, Konstantinas Lilas, Mesijus, Liucė, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Colours of Bubbles“, „Baltasis Kiras“, „Ministry of Echology“, „Baltos varnos“, „Abudu“, „Kedrostubùras“, „Egomašina“, „Rakija Klezmer Orkestar“, „Despotin Fam“, „Freestarz“ ir daug kitų.

Į literatūrinius pasimatymus vilioja šalia Katedros esanti Knygų aikštė, kurios paviljone galima įsigyti naujausių knygų, susitikti su autoriais, o scenose prie Knygų aikštės ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro vyksta daugiau nei 40 renginių vaikams ir suaugusiesiems: knygų naujienos, pokalbiai apie įvairią literatūrą ir dirbtuvėlės mažiesiems skaitovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją