Šv. Kristoforo dieną koncerto Vingio parke klasikinės muzikos dalis su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoniniu orkestru, kuriam diriguoja maestro Ričardas Šumila, suvienys ryškiausias operos žvaigždes, kurios klausytojus pradžiugins pamėgtomis arijomis.

Pažįstamas kiekvienas Vilniaus kampelis

Kostas Smoriginas augo teatralų šeimoje: tėvai aktoriai Kostas Smoriginas ir Dalia Brenciūtė su mažu sūnumi gyveno Žalgirio gatvėje, vėliau šeimos namai buvo romantiškame Stiklių gatvės kieme, iš kur Kostas jaunesnysis su mylimu šunimi, ryzenšnauceriu Vijūzu, tyrinėjo miestą ir jo užkampius pėsčiomis, rašoma pranešime spaudai.

„Vilnius man pats jaukiausias, pats brangiausias ir pats švenčiausias pasaulio miestas: čia mano namai, čia užaugau, čia auga mano vaikai. Palyginus su kitais miestas, Vilnius labai švarus, jaukus ir žalias, ypatingai gražus, užburiantis savo architektūra – visa tai atperka dažnai niūrokus lietuviškus orus.

Mano mokykliniai ir studijų metai praėjo pačioje senamiesčio širdyje, kur likę begalės šviesių prisiminimų, nes pažįstu kiekvieną kampą: teko gyventi dar ir Odminių, Pamėnkalnio gatvėse. Miestas toks artimas ir savas, kad širdis džiaugiasi kaskart vaikštant po senamiestį, kur įsikūrę tėvai, taip pat labai gera sugrįžti ir į dabartinius savo namus Markučiuose – ten į gamtos apsuptį pabėgome nuo šurmulio“, – apie sentimentus gimtajam miestui pasakoja Kostas.

Dainininkas pakankamai retas svečias Lietuvoje, o trumpiems susitikimams su draugais ar pažįstamais dažniausiai renkasi Užupį ar Paupį: yra vaizdingų vietų pasivaikščioti, o kavinėse – skaniai pavalgyti. „Turiu dar vieną mėgstamą vietą – apžvalgos aikštelę Subačiaus gatvėje, iš kurios atsiveria vaizdas ir Vilniaus senamiesčio bažnyčių bokštus ir jo papėdėje besidriekiantį Kūdrų parką. Dažnai važiuodamas automobiliu ten stabteliu pasigrožėti vaizdu ir nusipirkti kavos“, – prisipažįsta dainininkas.

Vingio parke – dainingi žmonės

Kosto Smorigino vaikystėje Vingio parkas garsėjo atrakcionais – vaikai čia verždavosi dėl karuselių.

„Su tėvais atvažiuodavau pasisupti, pasivaikščioti ar pasivažinėti dviračiu, Vingio parke dalyvaudavau Dainų šventėse su „Ąžuoliuko“ choru. Vingio parkas nuo seno yra dainingų žmonių susibūrimo vieta – iš ten likę labai šiltų prisiminimų. Vilniaus parkai visada buvo pilni vaikų, tad iki šiol eidamas pro Kalnų parką vis prisimenu, kaip kartą šovė į galvą mintis nusileisti nuo vieno iš aukštų kalnų riedlente – viskas baigėsi labai skaudžiai, bet bent jau kaulai liko sveiki. Rimtai nesu susižeidęs ir žiemą su rogėmis lėkdamas nuo Gedimino kalno“, – su šypsena ekstremalius vaikystės nuotykius prisimena K.Smoriginas.

Kostas Smoriginas

Jis sutinka, kad dainuoti atviroje erdvėje ir salėje – didelis skirtumas, yra atlikėjų, kurie nemėgsta koncertų lauke. „Tai nėra paprasta, bet dabar mus gelbėja puikūs garso režisieriai. Šiuolaikiniams operos dainininkams svarbus ir fizinis pasirengimas: juk tenka dainuoti ir ilgus spektaklius, kur reikia daug ištvermės, ir ne tik dainuoti ar vaidinti, bet ir šokti, bėgti, šaudyti ar net joti ant arklio. Dainuodamas Lietuvoje visada dažnai jaučiuosi šiek tiek nuogas – daugiau jaudulio prieš savus žmones, nes norisi, kad kuo geriau pasisektų“.

Šlovės kaina – gyvenimas ant lagaminų

Pasaulio operos teatruose dainuojantiems solistams kartais sunku derinti profesinį gyvenimą su šeima. K. Smoriginas prisipažįsta, kad daug laiko praleisdamas svetur ir grįždamas į Lietuvą, vis pamatydavo, kaip paaugę ir pasikeitę jo vaikai, bet su jais šiltas ryšys išsaugotas.

„Mažiausieji mūsų su žmona Dainora vaikai gimė man nesant namuose: Mykolą parskridęs iš Londono pamačiau po dienos, o mažoji Nora pasaulį išvydo kai buvau JAV, Santa Fė – ją paėmiau ant rankų tik po pusantro mėnesio. Dukra iš pirmosios santuokos, Goda, gyvena Vokietijoje, kiti trys vaikai su manimi: paauglys sūnus Kostas baigė „Ažuoliuko“ muzikos mokyklą, dainavo chore ir puikiai grojo, bet kol kas daugiau nieko bendro su muzika neturi, o du mažieji lanko M.K. Čiurlionio menų gimnazijos baleto klasę“, – apie vaikus pasakoja K. Smoriginas.

Pasak solisto, po pandemijos su jos suvaržymais pasaulio operos teatrai visiškai atsigavo ir publikos net yra šturmuojami dar labiau – žmonės pasiilgo meno. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį dainininkas kūrė vaidmenis Hamburgo, Ciuricho, Liuksemburgo, Madrido, Valensijos teatrų scenose.

„O dabar džiaugiuosi turėdamas galimybę iki pat liepos pabaigos pabūti Lietuvoje ir dainuoti nuostabiame festivalyje savo miesto jubiliejui ir jo žmonėms“, – būsimojo koncerto laukia operos dainininkas.

Kostas Smoriginas studijavo Londono Karališkajame muzikos koledže ir Benjamino Britteno operos mokykloje („Royal College of Music & Benjamin Britten Opera School“), taip pat stažavosi Londono karališkojoje operoje „Covent Garden“. K. Smoriginas nuolat atlieka pagrindines partijas garsiausiuose Europos teatruose Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje, taip pat JAV, Venesuelos, Čilės bei daugelio kitų pasaulio teatrų scenose, o liepos 25 d. jį turės progą išgirsti ir gerbėjai Vilniuje.

Po klasikinės muzikos dalies, kurioje kūrinius atliks Edgaras Montvidas, Ieva Prudnikovaitė, Aušrinė Stundytė ir Kostas Smoriginas, festivalyje bus galima pasimėgauti netikėtais žinomiausių Lietuvos populiariosios muzikos atlikėjų duetais, kur skambės pamėgtos ir visiems atpažįstamos dainos, atliekamos skirtingų kartų ir skirtingų muzikos stilių dainininkų. Vakaro kulminacija taps populiaraus užsienio atlikėjo pasirodymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją