Septintus metus Lietuvoje organizuojamas tarptautinis romų festivalis GYPSY FEST tapo neatsiejama tradicija, kurios kasmet laukia Vilniaus gyventojai ir miesto svečiai. Tai socialinis projektas, skatinantis griauti stereotipus apie romų bendruomenę, rašoma pranešime spaudai.

Festivalis kasmet sulaukia vis daugiau žiniasklaidos dėmesio bei vis didesnės žiūrovų minios. Šiemet spalvinga festivalio eisena prasidės nuo Rotušės ir judės link Katedros, toliau – Gedimino prospektu iki Kudirkos aikštės.

Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas, SARE ROMA lyderis I. Kvikas sako, kad šiemet festivalis skleidžia mintį nepamiršti šeimos, bendruomeniškumo vertybių.

„Įprastai kiekvienais metais į festivalį kviečiame romų grupes iš užsienio, pristatome juos mūsų Lietuvos publikai. Šiemet norime dėmesį skirti mūsų namams – Lietuvai. Kviečiame romus iš visos Lietuvos, kad susibūrę talentingi romų ansambliai surengtų įspūdingą šventę Vilniaus centre. Renginys visiškai nemokamas, tad kiekvieną kviečiame prisijungti, mėgautis romų muzika, dalyvauti eisenoje.

Joje ketiname surengti muzikinius ir šokių pasirodymus, o jeigu viskas pavyks, išpildysime savo svajonę ir sostinėje centre pasirodysime su tikrais žirgais – kaip tai įprasta romų tradicijose. Visuomet sakome, kad betarpiškas susitikimas, bendravimas yra tiesiausias kelias į stereotipų laužymą ir mitų išsklaidymą. Kviečiame susitikti“, – sako I. Kvikas.

Ištvanas Kvikas

Viena iš festivalio idėjos autorių, Baltijos regiono romių asociacijos vadovė Vaiva Poškaitė-Kovaliuk džiaugiasi, kad kasmet augantis festivalis jau ne kartą įvertintas dėl savo misijos. Pernai GYPSY FEST buvo atrinktas Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimams kaip vienas iš trijų verčiausių projektų „Tautų dialogo“ skatinimo kategorijoje. O šiemet tarptautiniuose „Revolution awards 2023“ apdovanojimuose festivalis buvo nominuotas kategorijoje „Miesto šventė“. Tačiau kompetentinga komisija įvertino festivalio reikšmę ir mastą bei nusprendė, jog festivalis nebetelpa vien į „miesto šventės“ sąvoką, todėl skyrė festivaliui išskirtinį – specialųjį apdovanojimą.

„Kai kūrėme projektą, svajojome, koks jis galėtų būti turint pakankamai finansavimo, kiek kokių ansamblių pasikviestume, kiek visokių veiklų suorganizuotume, netgi užmezgėme kontaktą su bene žymiausiu romų kolektyvu Gypsy Kings. Bet tuomet nežinojome, kaip festivalis keisis su kiekvienais metais ir kiek didelis bei svarbus jis taps. Tik tikėjomės, jog taip bus.

Todėl viską darome iš širdies, ir būti pastebėtiems ir įvertintiems – labai svarbu. Ačiū atsidavusiai komandai, kuri kiekvienais metais prisideda prie šio nepaprasto renginio. Taip pat dėkojame ir savo rėmėjams, be kurių negalėtume žengti tokiais plačiais žingsniais. Labai laukiame visų ir šių metų festivalyje!“, – sako V. Poškaitė-Kovaliuk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją