Audiofestivalis „Banguoja“ yra skirtas kuriantiems ir klausiantiems, ir savo veiklomis siekia įkvėpti eksperimentuoti bei atrasti unikalius garso pasakojimus iš viso pasaulio. Festivalio komanda visus metus klauso tarptautiniuose tinklalaidžių ir garso meno festivalių programose pristatomų kūrinių, ieškodami išskirtinių tikrų istorijų iš viso pasaulio.

„Labai džiaugiamės galėdami pakviesti kūrėjus ir klausytojus susitikti, dalyvauti kūrybiniame procese ar tiesiog užsidėti ausines ir trumpam pabėgti nuo kasdienybės. Į mūsų programą patenka dažnai nepatogios, bet prikaustančios istorijos įvairiausiomis kalbomis, kurias išverčiame į lietuvių kalbą“, – pranešime spaudai dalijasi festivalio sumanytoja ir viena iš organizatorių Judita Ragauskaitė.

Pasak jos, nors festivalis vyksta jau trečią kartą, jis pirmą kartą turės namus – erdvę, kurioje kvies patogiai įsitaisius klausytis kūrinių, programa bus prieinama ir internete.

„Tinklalaidžių įrašai gyvai – mano laukiamausia šių metų festivalio programos dalis. Nors įrašų sesijos su auditorija tarptautiniuose audiofestivaliuose yra ypač populiarios, Lietuvoje jas organizuosime pirmą kartą“, - sako ji.

Šiemet festivalis vyks ypatingoje erdvėje – specialiai šiam renginiui duris atvers legendomis apipintas Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsys, vilniečiams ir miesto svečiams įsiminęs dėl galybės daugiau nei prieš dešimtmetį ten veikusio naktinio klubo „WOO“ organizuotų renginių.

Perklausose – intymūs audio pasakojimai apie supantį pasaulį

Šių metų „Banguoja“ repertuaro ašis – tarptautinė radijo dokumentikos ir tinklalaidžių programa, sudaryta iš keliolikos kruopščiai atrinktų ryškiausių Lietuvos ir užsienio menininkų kūrinių. Pristatomas spalvingas audio istorijas vienija žmogaus teisių temos bei išskirtinė garso dizaino raiška.

Festivalį rugpjūčio 16 d. atidarys Nannos Hauge Kristensen kūrinio „Širdies formos“ perklausa. Tai kūrinys, jautriai pasakojantis keturių pagyvenusių žmonių istorijas Uummannake, Grenlandijos šiaurės vakaruose, o atidarymo vakarą vainikuos Dovilės Dobravolskaitės, žinomos sceniniu vardu „KiB“, muzikinis pasirodymas.

Kūrėjos iš Suomijos Suvi Tuuli Kataja trumpasis kūrinys „Kai tu miegi, aš – budžiu“ – įtraukianti radijo dokumentika, kurioje tyrinėjama bemiegių naktų tamsa ir laikina beprotybė. Autorės audio esė „Kalės nori žaisti“ kelia provokuojančius klausimus: ar galia seksualiniame žaidime gali atskleisti tikrąsias galios struktūras ir suteikti galimybę imtis pokyčių?

Yasminos Hamlawi pasakojimas „Perlas“ skleidžiasi per herojės Fos gyvenimą – jos kūną nuo vaikystės valdė jos bendruomenė, tėvas, vyras. Būti nuolankia ir tylia – štai kas iš jos buvo reikalaujama.

Festivalio uždarymo vakarą Radvilų dailės muziejaus rūsyje vyks „Banguoja“ mentorystės programos metu sukurtų kūrinių ir Ritos Colaço „Girdinčios akys“ perklausa.

Mentorystės programa – antrus metus vykdomos dirbtuvės audio mėgėjams, profesionalams ar tiems, kurie su audio medžiaga dirba pirmą kartą. Su mentorių pagalba programos dalyviai paruoš po trumpą audio dokumentikos kūrinį žmogaus teisių temomis, kurie pirmą kartą viešai bus pristatomi festivalio uždarymo metu.

„Girdinčios akys“ pasakoja Telmo Baldé istoriją – jis prieš beveik trejus metus dėl smegenų auglio neteko regėjimo. Keturis mėnesius terapeutė Sónia Manzarra Telmo padėjo naviguoti gatvėmis naudojantis baltąja lazdele. Portugalijos visuomeninė radijo stotis „Antena1“ sekė visą procesą, leidusį atskleisti problemas ir iššūkius, su kuriais susiduria silpnaregiai. Šis kūrinys – netradicinio formato – sukurtas naudojantis binauralinio garso technologija ir leidžia išgirsti aplinką Telmo ausimis.

Nuo instaliacijos ar gyvų tinklalaidžių įrašų iki susitikimų su menininkais

Nors oficialus festivalio uždarymas vyks rugpjūčio 25 d., lankytojai rugpjūčio 26 d. dar galės aplankyti viso festivalio „Banguoja“ metu Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsyje veiksiančią instaliaciją. Ją sudaro valandos trukmės festivalio trumpųjų kūrinių programa iš šių metų festivalio kūrinių bei įdomiausių ankstesnių metų repertuaro pasakojimų.

Smalsaujantys, kaip gimsta tinklalaidės ir radijo laidos galės susipažinti su audio kūrybos užkulisiais – festivalio metu net trys audio turinio kūrėjai viešai įrašys vieną iš savo laidų „Banguoja“ būstinėje.
Visi norintys galės sudalyvauti tinklalaidės „Tendencingai“ įrašuose su Deimante Bulbenkaite.

Specialus „Tendencingai“ epizodas tęs „Mados dialogų“ ciklą ir pokalbyje su psichologu/-e kvies pasigilinti į klausimą, kodėl dėvime tai, ką dėvime, kaip socialinių medijų amžiuje kinta mūsų santykis su mada ir savo pačių įvaizdžiu bei kaip tą santykį išlaikyti kuo sveikesnį, autentiškesnį bei ne varžantį, o skatinantį kurti.

Tinklalaidės apie psichologiją „Dialogas“ kūrėjai – psichologas, egzistencinės psichoterapijos praktikas Gediminas Tumėnas ir Vitalijus Gafurovas – psichologas, sporto psichologijos konsultantas, analitinės psichoterapijos praktikas, atvirame renginyje įrašinės pokalbį itin aktualia tema – apie poilsį ir psichologinius jo aspektus.

Atviroje įrašų sesijoje bus įrašoma ir atsakingos žurnalistikos platformos „NARA“ tinklalaidė. Aštuntus metus „NARA“ kuria žurnalistų ir medijų profesionalų kolektyvas, kurių darbas remiasi pagarba žmogui, įsigilinimu ir profesinės etikos laikymusi.

Festivalio „Banguoja“ programa – įvairialypė, intriguojanti ir kupina kūrybinės laisvės, tad organizatoriai neabejoja – savo favoritus atras tiek su audiodokumentika pažintį tik pradedantys lankytojai, tiek audiokūrinių gurmanai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją