Antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje iš viso pasirodė septyniolikos šalių atstovai: tarp jų – San Marinas, Estija, Čekija, Graikija, Austrija, Lenkija, Moldova, Islandija, Serbija, Sakartvelas, Albanija, Portugalija, Bulgarija, Suomija, Latvija, Šveicarija, Danija.

Besibaigiant renginiui paaiškėjo, kad „The Roop“ konkurentais tapo ir į „Eurovizijos“ finalą pateko Albanija, Serbija, Bulgarija, Moldova, Portugalija, Islandija, San Marinas, Šveicarija, Graikija ir Suomija.

Kelialapį į finalą pirmajame pusfinalyje jau pelnė 10 šalių: Norvegija, Izraelis, Rusija, Azerbaidžanas, Malta, Lietuva, Kipras, Švedija, Belgija, Ukraina.

Finale savo vietą jau užtikrintai turi ir Italija, Nyderlandai, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

„Eurovizija“ – po metų pertraukos

Antrame pagal dydį Nyderlandų mieste vykstantis dainų konkursas praėjusiais metais buvo atšauktas dėl pandemijos. Laimei, šiemet „Eurovizija“ ir vėl džiugina tiek dalyvius, tiek jų pasirodymų nekantriai laukiančius gerbėjus.

Visgi dėl COVID-19 saugumo reikalavimų, renginys šiemet kitoks. Vietoj dešimčių tūkstančių žiūrovų areną užpildė tik 20 proc. joje esančių sėdimų vietų. Dar prieš prasidedant šou buvo skelbiama, kad arenoje renginį galės stebėti tik iki 3 500 žiūrovų, kurie turės paisyti griežtų taisyklių, pavyzdžiui, turėti ne vėliau kaip prieš 24 val. atlikto koronaviruso testo neigiamą rezultatą, į areną atvykti tik nurodytu laiku, dėvėti apsauginę veido kaukę ir kt.

Nepaisant to, dar 1956 metais Šveicarijoje pradėta rengti „Eurovizija“ kasmet prie televizijos ekranų ir interneto transliacijų pritraukia daugybę žiūrovų iš viso pasaulio. Kalbama, kad šaliai didžiausias ne sporto renginys pasaulyje įprastai būna naudingas ekonomiškai, nes turistai čia atvykdami išleidžia nemažai pinigų, tačiau iki akimirkos, kai visi gali pamatyti įspūdingą reginį, organizatoriams tenka pakloti milijonus.

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet „Eurovizija“ turi savąjį šūkį. Šįkart dainų konkursas kviečia atsiverti – angl. „Open Up“. Organizatoriai tikino šiuo šūkiu norėję paskatinti žiūrovus bei dalyvius būti atviriems ne tik muzikai ar vienas kitam, bet ir bet kurioje gyvenimiškoje situacijoje.

Šių metų „Eurovizijos“ renginius – du pusfinalius ir finalą – patikėta vesti keturioms Nyderlandų įžymybėms: „YouTube“ žvaigždei Nikkie de Jager (Nikkie Tutorials), laidų vedėjai Chantal Janzen ir atlikėjams Janui Smitui bei Edsilia Rombley.

Antrajame pusfinalyje – 17 pasirodymų

San Marinas – Senhit, daina „Adrenalina“

Fejerverkų į sceną atnešusi San Marino atstovė išties suteikė nemažai adrenalino, kaip dainuojama jos dainoje. Didžiulį energijos užtaisą ir charizmą pademonstravusi dainininkė ne ką mažiau stebino ir savo įvaizdžiu, ir religine simbolika. Atlikėjai kūrinyje talkina ir garsus reperis Flo Rida, pusfinalio metu pasirodęs ant scenos. Ritminga šokių muzika galėjo priversti pakilti nuo sofos ne vieną „Eurovizijos“ žiūrovą.

Eritrėjos piliečių šeimoje Bolonijoje, Italijoje, gimusi dainininkė Senhit kūryboje derina savo afrikietiškas šaknis su itališku stiliumi bei europietiškomis elektro-pop detalėmis. Atlikėja dirba su žymiausiais vardais Italijos muzikos scenoje bei yra globojama tarptautinių prodiuserių, tokių kaip Busbee, Steve Daly, Jon Keep, Jamie Hartman ir Brian Higgins.

Senhit savo karjerą scenoje pradėjo vaidindama pagrindinius vaidmenis sėkmės Europoje sulaukusiuose miuzikluose: ji pasirodė spektaklyje „Liūtas karalius“ Vokietijoje, „Hair“ Šveicarijoje, „Fame“ ir „Il Grande Campione“ su Massimo Ranieri Italijoje.

Dainininkė jau kartą dalyvavo „Eurovizijos“ dainų konkurse 2011 m. Diuseldorfe, atstovaudama San Marinui su daina „Stand By“.

2016 m. Senhit apkeliavo visą Europą su muzikiniu turu po populiariausius klubus: ji dainavo Milane, Amsterdame, Paryžiuje, Mančesteryje, Berlyne bei Londone. Po metų dainininkė išleido EP „Hey Buddy“, o jos singlas „Something on your mind“ pateko į ne vienos šalies muzikinius topus.
2019 m. „Senhit“ išleido 2 naujus singlus italų ir vieną anglų kalba, kurių abu vaizdo įrašus režisavo Luca Tommassini.

Estija – Uku Suviste, daina „The Lucky One“

Estija šiemet dainų konkurso komisiją ir žiūrovus bando papirkti ne didžiuliu šou su šokėjais ar fejerverkais, bet su jausminga daina. Dainininkas Uku scenoje pasirodė vienas, išpildyti pasirodymą jam padėjo žaidimas su šviesomis, pavyzdžiui, atlikėjas atrodė lyg būtų paniręs naktyje, o jo siluetą apšvietė pilnatis. Išskirtinumo šiam numeriui suteikė ir staiga prasidėjusi audra, kurią perteikti padėjo taip pat techninės subtilybės.

Estijoje gimęs ir augęs Uku Suviste yra talentingas dainininkas, pianistas, kompozitorius bei muzikos prodiuseris. Pramogų verslas bei šios srities užkulisiai jam jokia naujiena nuo pat mažens – Uku tėvas yra televizijos prodiuseris, o mama – klasikių kūrinių atlikėja.

2018 m. U. Suviste nusprendė siekti tarptautinio pripažinimo ir dalyvavo Rusijoje kurtame projekte „The Voice“, kur pateko į Ukrainos žvaigždės Ani Lorak komandą ir pasiekė pusfinalį. Vėliau atlikėjas dalyvavo kituose konkursuose bei populiariuose šou, kur skynė pergales ir didino savo gerbėjų gretas.

San Marino atstovė Senhit, daina „Adrenalina“

Čekija – Benny Cristo, daina „Omaga”

Linksma Čekijos daina ir guvus jų atstovas turėjo palikti įspūdį ne vienam „Eurovizijos“ žiūrovui. Būryje kitų kūrinių „Omaga“ išsiskyrė savo gera ir džiaugsmą žadinančia energija. Nors daina neturi ryškios žinutės, ji yra gana lengvai įsimenanti, tad imti niūniuoti ją galima paklausius vos vieną kartą. Ne ką mažiau svorio pasirodymui suteikė ir šokėjai, ir nuo jų judrumu neatsiliekantis atlikėjas – visa kompanija akivaizdžiai puikiai leido laiką. Nors akimirkai buvo galima pagalvoti, kad Čekijos atstovai šėlsta vakarėlyje, visgi jie sugebėjo į save atkreipti ir išlaikyti dėmesį, net jei scenoje ir nevyko didžiulis šou.

Benny Cristo, kurio tikrasis vardas Benas Cristovao, gimė Čekijos mieste Plzeň. Jis yra dainininkas, tekstų autorius, sportininkas ir aktorius. Beno motina yra iš Čekijos, o jo tėvas – iš Angolos.
Benny yra vienas garsiausių Čekijos atlikėjų, dainas kuriantis tiek čekų, tiek anglų kalbomis.

Dainininko muzikinė karjera prasidėjo 2009 m., kai jis pasirodė viename Čekijos dainų konkurse, rodytame per televiziją. Prieš tai Benny buvo profesionalus sportininkas, garsėjęs teniso, snieglenčių sporto bei džiudžitsu srityse.

Benny jau daugelį metų yra veganas, taip pat aktyvus gyvūnų teisių gynėjas.

Estijos atstovas Uku Suviste, daina „The Lucky One“

Graikija – Stefania Liberakakis, „Last Dance“

Džiaugsmingas, ryškus ir spindintis Graikijos atstovės pasirodymas galėjo priminti aštuntojo dešimtmečio skambesį. Daina yra gaivi, skatinanti pakilti ir šokti drauge su atlikėja. Dainininkė žiūrovų dėmesį galėjo prikaustyti ne tik gerai suvaldytu balsu, bet ir akį traukiančiu įvaizdžiu – ji buvo pasipuošusi blizgančiu violetinės spalvos kostiumu. Scenoje atlikėjai talkino ir sinchroną judesyje išlaikę šokėjai.
Stefania Liberakakis, geriau Graikijoje žinoma tiesiog kaip Stefania, yra graikų ir olandų dainininkė, aktorė ir „YouTube“ žvaigždė.

Stefania gimė bei augo Nyderlanduose ir būdama labai jauna suprato, kaip myli muziką. Netrukus po to, kai Stefanijai sukako 10 metų, ji įtikino savo tėvus užregistruoti dalyvavimui projekte „The Voice Kids“, kur ji be didesnių pastangų pateko į atrankų etapą. Po pasirodymo ji tapo vaikų choro „Kinderen voor Kinderen“ nare.

2016 m. Stefania buvo išrinkta atstovauti Nyderlandams „Vaikiškos Eurovizijos“ konkurse Valetoje kaip merginų grupės „Kisses“ dalis. Grupė atliko 8 vietą užėmusią dainą „Kisses and Dancin“.
2019-aisiais Stefanija išleido 3 naujus singlus, jos vaizdo klipai taip pat buvo puikiai įvertinti apdovanojimais. Nuo 2018 m. atlikėja nusifilmavo net trijuose olandų filmuose ir vaidino pagrindinį vaidmenį populiariame paauglių seriale „Brugklas“.

Čekijos atstovas Benny Cristo, daina „omaga“

Austrija – Vincent Bueno, daina „Amen“

Lyriškąją pusę šiemet atstovaujantis Austrijos dainininkas scenoje sužibėjo puikiai suvaldytu balsu. Atlikėjo kūrinyje skambančiose eilutėse užsimenama apie santykių baigtį. Dainininkas jausmingo pasirodymo metu pasistengė, kad daina ir jos tekstas būtų įtikinamas – atrodė, kad Austrijos atstovas iš tiesų išgyvena skaudžią traumą. Gilus numeris apsiėjo be šokėjų ar šviesų efektų, todėl didžiausias dėmesys buvo skirtas užfiksuoti dainininko emocijoms. Beje, dainininkas didžiuojasi būdamas vieninteliu azijiečiu „Eurovizijos“ scenoje.

Vincentas Bueno gimė 1985 m. Vienoje, ten prabėgo ir jo vaikystė. Muzika Vincentui visada buvo svarbi: jis pradėjo kurti būdamas 6-erių ir kartu su tėvu, kuris taip pat yra muzikantas, vaikystėje pradėjo koncertuoti minioms gerbėjų ne tik gimtojoje šalyje, bet ir užsienyje.

2003 m. Vincentas nusprendė savo aistrą paversti profesija ir pradėjo mokytis Vienos konservatorijoje, kurią baigė 2007 m. Vėliau atlikėjas dalyvavo televizijos muzikiniame šou ir ten nugalėjo.

2009 m. Vincentas taip pat dalyvavo projekte „Šokančios žvaigždės“. Šiuo metu jis yra įkūręs savo įrašų studiją, kur dirba ne tik kaip muzikos kūrėjas, bet ir prodiuseris.

Graikijos atstovė Stefanija, daina “Last Dance”

Lenkija – RAFAL, daina „The Ride“

Į pašėlusią kelionę šiemet pakvietęs Lenkijos atstovas sugebėjo bent kelioms minutėms atitraukti dėmesį nuo kasdienių rūpesčių. Linksmas, pakilus ir aštuoniasdešimtųjų laikus primenantis skambesys puikiai įsimaišė į šių metų „Eurovizijos“ koloritą. Šis numeris neabejotinai praskaidrino nuotaiką ne vienam žiūrovui, šypseną kilstelėti galėjo ir fejerverkai, ir pozityviai nusiteikę šokėjai, rankose laikę po mažą atskirą švieselę.

„Eurovizijos“ gerbėjams Rafalas Brzozowskis jau gali būti matytas – 2020 m. jis buvo vienas iš „Vaikų Eurovizijos“ dainų konkurso Varšuvoje vedėjų. Lenkijoje jis žinomas ne tik kaip atlikėjas, bet ir populiarus televizijos veidas.

RAFAL muzikinė karjera prasidėjo nuo jo dalyvavimo lenkiškame „The Voice“ projekte. Išpopuliarėjęs šiame šou, jis netrukus išleido debiutinį singlą „Tak blisko“ („Taip arti“), vėliau sekė didžiulės sėkmės sukaukę albumai.

Be muzikos dvi didžiausios R. Brzozowskio aistros yra sportas ir aviacija. Rafalas imtynių Lenkijos čempionate sugebėjo iškovoti bronzos medalį, šiuo metu jis treniruojasi ir bandys gauti akrobatinio skraidymo licenciją.

Austrijos atstovas Vincent Bueno, daina “Amen”

Moldova – Natalija Gordienko, daina „Sugar“

Ryškus, smagus ir viliojantis – tokiais epitetais galima pavadinti šių metų Moldovos pasirodymą „Eurovizijoje“. Atlikėjos Natalijos nepastebėti minioje išties neįmanoma – seksuali moteris ant scenos užkūrė tikrą vakarėlį. Energijos nestokojanti daina buvo lydima profesionalių šokėjų pasirodymo, o drauge su vaikinais šoko ir pati atlikėja. Tiesa, šiemet Moldovos atstovei konkurse talkino ir visiems puikiai žinoma rusų žvaigždė Filipas Kirkorovas.

Šiemet Moldovai atstovaujanti atlikėja didžiojoje scenoje jau seniai – karjerą ji pradėjo nuo penkiolikos metų. Dar būdama Muzikos, teatro ir dailės akademijos studentė, Natalija dalyvavo 2006 m. Atėnuose vykusiame „Eurovizijos“ konkurse. Tais pačiais metais ji laimėjo „Slavianski Bazaar“ ir tapo viena garsiausių savo šalies dainininkių.

2007 m. ji iškovojo „Grand Prix“ prizą Jūrmaloje vykstančiame konkurse „Naujoji banga“. Po dar kelių laimėtų įvertinimų N. Gordienko buvo suteiktas Moldovos Respublikos garbės menininkės vardas.

Natalija įrašė 3 solinius albumus ir dainavo duetu su žinomais Moldovos, Europos bei Rusijos atlikėjais. Jos vaizdo klipai, kurti su garsiais menininkais, „YouTube“ platformoje peržiūrėti milijonus kartų.

Prieš COVID-19 pandemiją Natalija aktyviai koncertavo ir buvo suplanavusi gastroles po visą pasaulį. Ji taip pat yra televizijos laidų vedėja ir diskžokėja.

 Lenkijos atstovas Rafal, daina “The Ride”

Islandija – „Dadi & Gagnamagnid“, daina „10 years”

Visai prieš pat antrąjį pusfinalį pasiekė nedžiuginanti žinia – vienas islandų grupės narys gavo teigiamą koronaviruso atsakymą, tad grupė priėmė sprendimą nedalyvauti tiesioginiuose „Eurovizijos“ filmavimuose. Nepaisant to, „Dadi & Gagnamagnid“ pasirodymas įvyko – buvo transliuojamas gegužės 13-ąją vykusios generalinės repeticijos pasirodymas.

Viena lyderių laikoma islandų grupės atliekama daina „Eurovizijos“ gerbėjus žavi jau seniai. Pasitikėjimą savimi scenoje demonstruojantys muzikantai sužavėjo ne tik puikiu vokalu, bet ir išskirtiniu smagiu įvaizdžiu. Konkurso gerbėjų puikiai vertinama grupė leido trumpam nuskristi į kosmosą – būtent tokia tematika atsispindėjo pasirodymo metu.

Beje, grupės lyderis Daði Freyras dar prieš konkursą atskleidė, kad daina „10 years“ turi užslėptą mintį – ji apie jo žmoną, kuri taip pat yra ir „Dadi & Gagnamagnid“narė.

Praėjusiais metais keistu šokiu vaizdo klipe pasaulį nusišypsoti privertusi ir rimta konkurente „The Roop“ iki šiol vadinama islandų grupė „Dadi & Gagnamagnid“ „Eurovizijos“ scenoje Roterdame judesių pademonstruoti neturėjo progos, tad šiemet kompanija laimę bando darkart.

2017 m. grupė „Dadi & Gagnamagnid“ jau bandė laimę atrankose į konkursą, bet tais metais teisę atstovauti Islandijai laimėjo atlikėja Svala su daina „Paper“.

2020 m. vasarį spalvingoji šešių narių grupė su daina „Think About Things“ laimėjo Islandijos nacionalinę atranką „Söngvakeppnin“, tačiau, kaip visi žinome, konkursas dėl COVID-19 pandemijos neįvyko.

Dar iki prasidedant konkurso atrankoms lyderis tikino, kad nekantrauja pasirodyti „Eurovizijos“ scenoje: "Labai nekantrauju. Priežastis, kodėl praėjusiais metais dalyvavome atrankose, buvo noras pažinti konkurso užkulisius, susipažinti su „Eurovizijos“ virtuve. Buvo labai įdomu, kaip mūsų grupei sektųsi, tad tikimės sužinoti tai 2021-aisiais“.

Moldovos atstovė Natalia Gordienko, daina „Sugar“

Serbija – grupė „Hurricane“, daina „Loco Loco“

Seksualios ir viliojančios – taip galima apibūdinti Serbijai atstovaujančią trijulę. Merginos ant scenos žavi ne tik prikaustančia išvaizda, bet ir profesionaliais judesiais bei profesionaliu vokalu. Ugningą šou scenoje surengusios „Hurricane“ merginos išties blizgėjo!

Trijulė „Hurricane“ turėjo atstovauti Serbijai konkurse ir 2020 metais su daina „Hasta La Vista“. Šiemet grupei pagaliau pavyko pasirodyti „Eurovizijoje“.

Grupės lyderė Sanja Vučič gimė 1993 m. rugpjūčio 8 d. Kruševace, Serbijoje. Ji baigė gimtojo miesto vidurinę muzikos mokyklą, solinio dainavimo specialybę. Sanja buvo bažnyčios choro „Knez Lazar“, ansamblio, atliekančio etno stiliaus muziką, pavadinimu „Bele vile“, narė ir reggae / jazz / ska / punk grupės „ZAA“ narė.

„Eurovizijos“ scena jai pažįstama – Senja atstovavo Serbijai su daina „Goodbye“ dainų konkurse 2016 m., kur, patekusi į finalą, galiausiai užėmė 18 vietą.

Islandijos atstovai Daði og Gagnamagnið, daina „10 Years”

Sakartvelas – Tornike Kipiani, daina „You“

Sakartvelo atstovas žiūrovus „Ahoy“ arenoje ir prie televizijos ekranų pakvietė į lyrišką, svajingą ir romantišką kelionę. Atlikėjas scenoje apdainavo keturis gamtos fenomenus – saulę, vėją, vandenynus ir kalnus. Visi jie gali teikti ne tik džiaugsmą, bet ir įtakoti praradimus. Lyriškasis šalies atstovas žavėjo stipriu vokalu ir leido pasinerti į lengvus pojūčius.

Tornike Kipiani gimė 1987 m. gruodžio 11 d. Tbilisyje, Gruzijoje. Jis yra muzikantas, 3 vaikų tėvas ir profesionalus architektas. Kai būdamas 19 metų įkūrė savo grupę, jis net nesvarstė galimybės tapti vokalistu.

Kol Tornike draugai ieškojo papildomo nario savo grupei, šis sutiko laikinai užpildyti tuščią vietą kolektyve ir tai pakeitė jo gyvenimą.

2014 m. T. Kipiani laimėjo pirmąjį Gruzijos „X Faktorius“ sezoną, kur jo mentorius buvo būsima gruzinų ir Kipro „Eurovizijos“ žvaigždė Tamta. 2017 m. Tornike jau bandė jėgas „Eurovizijoje“ atstovaudamas Gruzijai su daina „You Are My Sunshine“, tačiau pasirodymas didžiulės sėkmės nesulaukė.

2019 m. T. Kipiani nusprendė dalyvauti projekte „Georgian Idol“, tiesa, jį ir laimėjo.

Serbijos atstovės Hurricane, daina „Loco Loco“

Albanija – Anxhela Peristeri, daina „Karma“

Stipraus balso savininkė, įspūdingų formų Anxhela „Eurovizijos“ scenoje pasirodė 11-uoju numeriu. Albanų kalba kūrinį atlikusi moteris jautėsi išties puikiai. Nors dainuojama apie nesėkmių kupiną periodą, vienišumą, draugų praradimą, Anxhela transliuoja žinutę: vis tik Dievas manęs neapleido. Scenoje įspūdį kūrė ir specialieji efektai.

Albanijai 2021 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovauja Anxhela Peristeri su savo daina „Karma“, su kuria laimėjo 59-ąją „Albanijos“ nacionalinę atranką „Festivali i Këngës“.

Anxhela Peristeri 2004 metais išleido albumą „Anxhela për ju“. Daugelį metų ji dainavo koncertuose ir koncertavo festivaliuose, kur pelnė įvairius apdovanojimus. 2018 m. ji išleido savo pirmąjį rečitalio koncertą „Reflektim“. Anxhela yra ne tik atlikėja, bet ir dainų autorė.

Pirmasis jos dalyvavimas atrankose į „Euroviziją“ buvo 2001 m. Šiais metais ji į konkursą grįžo antrą kartą ir laimėjo su daina „Karma“.

Gruzijos atstovas Tornike Kipiani, daina „You“

Portugalija – grupė „The Black Mamba“, daina „Love Is On My Side“

Išskirtinis balsas ir lengvumas – tokios emocijos apima išklausius portugalų atstovo dainos apie meilę. Klasikinį įvaizdį pasirinkęs atlikėjas leido trumpam atsikvėpti po energingų, blizgių ir akinančių pasirodymų. Tiesa, „The Black Mamba“ ne kartą buvo lyginami ir su „Euroviziją“ laimėjusiu portugalu Salvadoru Sobraliu. Gerbėjai netruko pastebėti, kad jų dainos – išties neįtikėtinai panašios.

Portugalų grupė „The Black Mamba“ laimėjo „Festival da Canção 2021“ ir 2021 metais buvo siunčiami atstovauti Portugalijai „Eurovizijos“ konkurse Roterdame.

Pedro Tatanka, Ciro Cruzas ir Miguelis Casaisas grupę įkūrė 2010 m. pavasarį. Daug muzikinės patirties turintys muzikantai renkasi bliuzą, soul ir funk stilius, kurie geriausiai atspindi jų muzikines pažiūras.

„The Black Mamba“ išleido kelis albumus ir yra žinoma dėl savo koncertinių bei festivalinių pasirodymų ne tik Portugalijoje, bet ir už jos ribų.

Albanijos atstovė Anxhela Peristeri, daina „Karma“

Bulgarija – Victoria, daina „Growing Up Is Getting Old“

Tryliktuoju numeriu pasirodžiusi atlikėja žiūrovams ir „Eurovizijos“ mylėtojams dovanojo lyrišką baladę. Dėl įvaizdžio ir muzikos stiliaus dažnai su JAV atlikėja Billie Eilish lyginama atlikėja scenoje pasirodė viena, tačiau, regis, tai nesutrukdė jai jaustis profesionaliai, laisvai ir pasitikinčiai savimi.

Dėl išskirtinio balso ir stiliaus Victoria priskiriama prie perspektyviausių jaunųjų Bulgarijos menininkų. Atlikėja ir jos komanda 2020 metus praleido dirbdami prie pirmojo Viktorios EP.

Dainininkė savo šalyje taip pat garsėja kaip gyvūnų mylėtoja, ji augina 4 gelbėjimo operacijose dalyvauti dresuotus šunis, 2 triušius ir papūgą.

2019-ųjų pabaigoje ji buvo išrinkta atstovauti savo šaliai 2020 metų „Eurovizijoje“, tačiau atšaukus konkursą dėl pandemijos, Bulgarijos transliuotojas BNT pakvietė ją atstovauti Bulgarijai ir grįžti į konkursą 2021-aisiais.

Portugalijos atstovai The Black Mamba, daina „Love Is On My Side“

Suomija – grupė „Blind Chanel“, daina „Dark Side“

Suomija šiemet „Eurovizijoje“ – išskirtiniai. Sunkesnės muzikos kūrinys ženkliai skiriasi nuo to, ką iki šios akimirkos girdėjome pirmąjame „Eurovizijos“ pusfinalyje. Įdomu, kad šis suomių pasirodymas beveik nepakito nuo pirminio varianto, demonstruoto nacionaliniame finale. Energijos neslepiantys muzikantai scenoje šėlo – prie jų įvaizdžio ir dainos atitinkamai priderintos ir dekoracijos bei techniniai sprendimai. „Blind Chanel“ apdainuoja jausmus, įtakotus pandemijos laikotarpio.

Grupę „Blind Channel“ sudaro Joelis Hokka (vokalas ir gitara), Niko Vilhelmas (vokalas), Joonas Porko (gitara), Olli Matela (bosas), Tommi Lalli (būgnai), taip pat neseniai kolektyvą papildęs naujas narys Aleksi Kaunisvesi (klavišiniai).

Jie apibūdina savo muzikos stilių kaip „smurtinį pop“ ir buvo prilyginti britų alternatyvaus metalo grupei „Bring Me The Horizon“. Aktyviai koncertavusi pogrindyje grupė tiki, kad pagaliau atėjo laikas jiems išlįsti iš rūsio ir pristatyti savo kūrybą pasauliui. Muzikantai išsiskiria savo energingais pasirodymais, scenoje jiems nėra svetimos išdaigos ir rezonansą sukeliantys išsišokimai.

Susikūrusi 2013 m., grupė jau rengė pasirodymą didžiausiame sunkiojo metalo festivalyje po atviru dangumi - „Wacken Open Air“ Vokietijoje. Netrukus po to jie pasirašė savo pirmąją sutartį su įrašų kompanija.

Bulgarijos atstovė Victoria, daina “Growing Up Is Getting Old“

Latvija – Samanta Tina, daina „The Moon Is Rising“

Samanta – puikiai lietuviams pažįstama latvių atlikėja. Dainininkė scenoje atrodė kaip visada pribloškianti.

„Tai daina apie stiprias ir nuostabias moteris – apie visas mus!“, – kūrinį „The Moon is Rising“ dar anksčiau pristatė Samanta Tina.

„Labai noriu, kad mes nesislėptume ir nebijotume savo unikalumo ir skirtumų.“

Šiuo kūriniu dainininkė kviečia „kiekvieną moterį savomis rankomis užsidėti karūną, mylėti save ir tikėti savimi.“

Samanta Tina Latvijos atrankoje į „Eurovizijos“ konkursą dalyvavo ne mažiau kaip 6 kartus, du kartus užėmė antrąją vietą. Dainininkė dukart bandė laimę ir Lietuvoje vykusiose atrankose, tačiau nesėkmingai.

S. Tina dalyvavo ir kituose konkursuose, viename jų laimėjo stipendiją vienoje iš Londono muzikos mokyklų.

Samanta savo balsą apibūdina kaip Dievo dovaną, kuriai lemta skleistis didžiojoje scenoje. Ji sako norinti parodyti Europai ir pasauliui, kad Latvija nėra maža šalis, kurią daugelis nuvertina.

Atlikėjos susidomėjimas „Eurovizija“ nesibaigia vien varžybomis dėl kelialapio į konkursą. 2019 m. dainininkė parengė baigiamąjį studijų darbą, kur rėmėsi nacionalinių atrankų į „Euroviziją“ Latvijoje ir Lietuvoje analize.

Suomijos atstovai Blind Channel, daina „Dark Side“

Šveicarija – Gjon‘s Tears, daina „Tout l‘Univers“

Dar vieną baladę žiūrovams „Eurovizijoje“ dovanojo Šveicarijos atstovas. Ilgą laiką ši prancūzų kalba atlikta daina lažybininkų lentelėje užėmė pirmąją vietą. Pasirodyme vyravusios juoda-balta spalvos suteikė lyriškam pasirodymui dar daugiau melancholijos, buvo galima pastebėti ir puikius atlikėjo darbo su kamera įgūdžius.

Gjonas Muharremaj nuo mažens visą savo širdį ir sielą skyrė muzikai. Būdamas devynerių, jis jausmingai sudainavęs Elvis Presley kūrinį „Can't Help Falling in Love“ taip sujaudino savo senelį, kad šis nesulaikė ašarų. Tai tapo įkvėpimu ir jo sceniniam pseudonimui „Gjon's Tears“ (liet. Gjono ašaros).

„Nesvarbu, ar tai džiaugsmas, ar liūdesys, ar melancholija - aš noriu visaip paliesti žmones savo muzika,“ – yra sakęs atlikėjas.

Gjono senelis suvaidino didžiulį vaidmenį jo kaip muzikanto karjeroje. Senolį taip sujaudino anūko balsas, kad jis užregistravo vaikaitį į muzikinį projektą 2011 metais. Tuomet dvylikametis užėmė trečią vietą televizijos šou „Albanijos talentai“. Po metų jis pateko į pusfinalį to paties formato projekte Šveicarijoje, vėliau dalyvavo ir Prancūzijoje vykusiame „Prancūzijos balse“.

Gjonas labai žavisi kinu, jaučia aistrą teatrui ir mėgsta semtis įkvėpimo iš muziejų bei meno galerijų. Tačiau muzika visada buvo jo pagrindinis prioritetas: jis yra ne tik klasikinės muzikos mylėtojas, bet ir didžiulis tokių scenos žvaigždžių kaip Cesária Évora, Grace Jones bei Davidas Bowie gerbėjas.

Latvijos atstovė Samanta Tīna, daina „The Moon Is Rising“

Danija – „Fyr & Flamme“, daina „Øve os på hinanden“

Antrąjį pusfinalį užbaigė linksma, nerūpestinga, spalvinga ir neįpareigojanti danų grupės daina. Neoninis apšvietimas, aktyvus veiksmas scenoje, šokiai ir puiki nuotaika lydėjo pasirodymą nuo pirmojo ir paskutinio akordo.

Paauglių stabai, kuriuos pavyks pamėgti net jų tėvai. Taip trumpai save pristatė Danijai konkurse atstovaujantis duetas „Fyr & Flamme“.

Jie itin populiarūs gimtojoje šalyje, daugelis dueto dainų tapo hitais. „Eurovizinę“ grupės dainą įkvėpė praeities vakarėliai, 70-ųjų šokių muzikos takeliai, kviečiantys klausytojus pašokti nuo kėdžių ir pamesti galvas šokių aikštelėse.

Antradienį įvyko pirmasis pusfinalis

Pirmajame pusfinalyje iš viso jau pasirodė 16 šalių: Lietuva, Slovėnija, Rusija, Švedija, Australija, Šiaurės Makedonija, Airija, Kipras, Norvegija, Kroatija, Belgija, Izraelis, Rumunija, Azerbaidžanas, Ukraina ir Malta.

Kelialapį į finalą iš viso pelnė 10 šalių: Norvegija, Izraelis, Rusija, Azerbaidžanas, Malta, Lietuva, Kipras, Švedija, Belgija, Ukraina.

Finale savo vietą jau užtikrintai turi ir dar kelios šalys: Italija, Nyderlandai, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

Balsavimas dainų konkurse vyksta jau įprasta tvarka – nugalėtojus renka ir žiūrovai, ir specialiai kiekvienoje valstybėje atrinkta komisija, kurią sudaro penki muzikos verslo atstovai. Balsuoti pirmojo pusfinalio metu galėjo ne tik jame dalyvavusios šalys, bet ir Nyderlandai, Vokietija ir Italija.

Šiemet grupė „The Roop“ su kūriniu „Discoteque“ atidarė dainų konkursą ir iš dalyvių sąrašo į sceną žengė pirmieji. Laimei, mūsiškiams pavyko apsisaugoti nuo siaučiančio viruso ir antradienio vakarą iš tiesų fiziškai pasirodyti prieš milijoninę auditoriją. Kai kuriems dalyviams pirmojo pusfinalio tokia sėkmė nenusišypsojo ir jų pasirodymai buvo rodomi jau iš anksto nufilmuotame įraše.

Be viso to, mūsų didžiausiam džiaugsmui, Lietuvos atstovai pateko į finalą ir juos išvysime šeštadienio vakarą vyksiančiame renginyje!

Tarptautinio konkurso gerbėjai yra aktyvūs ne tik prie televizoriaus ekranų, bet ir internetinėje erdvėje. Iškart po Lietuvos atstovų pasirodymo socialiniuose tinkluose knibždėte knibždėjo susijaudinimo ir pakilių emocijų neslepiantys komentarai. Vieno internetinio puslapio lankytojai Lietuvai pirmajame pusfinalyje skyrė pirmąją vietą.

Visą pirmojo pusfinalio eigą ir kaip jame sekėsi dalyviams skaitykite paspaudę čia.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (670)