Tačiau ne visi pasirodymai buvo verti pasididžiavimo, o beveik kiekvienas šalies atstovas bei grupė neišvengė negailestingos lietuvių kritikos. Prisiminkime visus dalyvius, o straipsnio pabaigoje rasite specialią apklausą, kurioje galėsite išrinkti labiausiai įsiminusį lietuvių pasirodymą.

1994 metai – Ovidijus Vyšniauskas su daina „Lopšinė mylimai“

Lietuva konkurse debiutavo 1994 metais, tada renginys vyko Dubline. Mūsų šaliai atstovauti vyko garsus šalies estrados atlikėjas Ovidijus Vyšniauskas. Scenoje jis atliko kūrinį lietuvių kalba „Lopšinė mylimai“, tačiau baladė nei publikos, nei komisijos nesužavėjo ir debiutas konkurse, deja, buvo nesėkmingas. Paaiškėjo, kad dainininkas negavo nei vieno balo ir dalyvių galutinėje lentelėje liko paskutinėje, 25 vietoje.

1999 metai – Aistė Smilgevičiūtė ir jos kūrinys „Strazdas“

Nesėkmingas Ovidijaus Vyšniausko debiutas trumpam privertė pamiršti šį konkursą, tačiau po penkerių metų atstovauti šaliai Jeruzalėje vykusioje „Eurovizijoje“ pasiryžo Aistė Smilgevičiūtė. Garsi atlikėja pasauliui pristatė žemaitiškai atliekamą lietuvišką dainą „Strazdas“ ir su ja, gavusi 13 balų, užkopė į 20-ąją vietą.

2001 metai – grupė „Skamp“ su daina „You Got Style“

Vėl po trumpos vienerių metų pertraukos mūsų šalis į konkursą grįžo 2001 metais, bet jau su angliška daina. Ją į „Eurovizijos“ sceną Kopenhagoje vežė tuo metu ant bangos buvusi grupė „Skamp“. „You Got Style“ užkopė į 13-ąją vietą ir pelnė 35 balus.

2002 metai – Aivaras ir jo kūrinys „Happy You“

Pajutusi kiek stipresnį pasisekimo skonį, 2002-aisiais Lietuva į Taline, Estijoje, vykusį konkursą išsiuntė dainininką Aivarą Stepukonį. Deja, jo atliktas kūrinys „Happy You“ nebuvo sutiktas labai svetingai. Gavęs vos 12 balų, konkurse dainininkas užėmė 23-tąją vietą ir iki šiol dažnai vis dar yra linksniuojamas dėl įsimintino pasirinkto įvaizdžio – išskirtine detale tuomet tapusios beretės.

2004 metai – Linas ir Simona su daina „What‘s Happened To Your Love“

Po ne itin sėkmingo Aivaro pasirodymo, vėl sekė metai tylos, o 2003-iaisiais konkursas vyko visai šalia mūsų – Rygoje. 2004 metais buvo kiek pakoreguotos konkurso taisyklės – rengti net du tiesioginiai šou – pusfinalis bei finalas. Šią naujovę pirmieji išbandė Linas Adomaitis ir Simona Jakubėnaitė, Stambulo scenoje atlikę romantišką kūrinį „What‘s Happened To Your Love“. Deja, duetui į finalą prasibrauti nepavyko. Iš visų 36 dalyvių, surinkę 26 balus, pusfinalyje likome šešiolikti.

2005 metai – grupė „Laura and the Lovers“ su kūriniu „Little by Little“

Tais metais konkursas buvo išties šventinis – renginys vyko jubiliejinį, jau 50-ąjį, kartą. Tąkart Lietuvai į Ukrainos sostinę Kijevą atstovauti vyko grupė „Laura and the Lovers“. Didžiojoje scenoje atlikėja Laura Čepukaitė su muzikantais atliko kūrinį „Little by Little“. Tačiau ir šįkart didžiulė sėkmė mūsų šalies atstovams nesišypsojo, grupė pusfinalyje surinko 17 balų ir galutinėje dalyvių lentelėje likome 25-ti.

2006 metai – „LT United“ ir daina „We Are The Winners“

2006-ieji Lietuvai „Eurovizijoje“ iki šiol buvo patys sėkmingiausi. Grupė „LT United“, kurią sudarė garsūs šalies atlikėjai Andrius Mamontovas, Marijonas Mikutavičius, Saulius Urbonavičius-Samas, Arnoldas Lukošius, Viktoras Diawara bei Eimontas Belickas Atėnuose atliko hitą „We Are The Winners“. Sužavėję visą Europą ne tik daina, bet ir šokiais, šalies garsenybių rinktinė pateko į finalą ir, surinkusi 162 taškus, užėmė 6-ąją vietą.

2007 metai – „4Fun“ su kūriniu „Love Or Leave“

Po to, kai visa šalis primigo ant „LT United“ laurų, į konkursą nuspręsta siųsti grupę „4Fun“ su daina „Love Or Leave“. Atlikėjams po praėjusių metų triumfo iškart teko vieta finale, tačiau scenoje pademonstruotas šešėlių teatras publikos nesužavėjo – grupė „4Fun“, surinkusi 28 balus, liko 21-toje vietoje.

2008 metai – Jeronimas Milius ir jo baladė „Nomads In The Night“

2008-aisiais vėl pasikeitė konkurso taisyklės – dėl didžiulio šalių, norinčių dalyvauti „Eurovizijoje“, skaičiaus Belgrade vyko jau du pusfinaliai bei finalas. Renginyje tais metais rungėsi rekordinis skaičius dalyvių – net 43. Nepaisant didžiulės konkurencijos, Lietuvai atstovavęs dainininkas Jeronimas Milius pelnė 30 balų ir iškovojo 16 vietą.

2009 metai – Sasha Song su kūriniu „Love“

Į konkursą, tais metais vykusį Maskvoje, Lietuvai atstovauti vyko Dima Šavrovas, geriau žinomas Sasha Song pseudonimu. Pusfinalyje dainininkas, atlikęs dainą „Love“, užėmė 9 vietą ir pateko į finalą, tačiau jame liko 23-toje vietoje.

2010 metai – „InCulto“ ir „Eastern European Funk“

Grupės „InCulto“ pasirodymą iki šiol prisimena daugelis – ypač blizgias kolektyvo narių kelnaites. Tačiau nei ryškus įvaizdis, nei komiška daina „Eastern European Funk“, publikos nesužavėjo. Grupė jubiliejinio, 55-tojo konkurso metu, į finalą nepateko, o pusfinalyje užėmė 12-tąją vietą.

2011 metai – Evelina Sašenko su kūriniui „C'est Ma Vie“

2011-aisiais „Eurovizijoje“ dalyvavo ir vėl rekordinis skaičius dalyvių – 43 šalys. Lietuvai atstovauti į Diuseldorfą vyko Evelina Sašenko, scenoje ji pademonstravo puikius vokalinius sugebėjimus ir atliko kūrinį „C'est Ma Vie“. Pusfinalyje ji užėmė 5-ąją vietą ir pateko į finalinį etapą, tačiau ten, surinkusi 63 balus, liko 19-ta.

2012 metai – Donatas Montvydas ir daina „Love Is Blind“

Donato Montvydo debiutas konkurse tikrai neliko nepastebėtas. Atlikėjas Baku arenos scenoje pasirodė užrištomis akimis ir atliko suktuką, kurio dar ilgai nepamiršo ne tik Lietuva. Dainininkas mūsų šaliai iškovojo puikų rezultatą – pateko į finalą ir namo grįžo užėmęs 14 vietą.

2013 metai – Andrius Pojavis su daina „Something“

2013 metais „Eurovizija“ Švedijoje pradėjo naują tradiciją – renginio pradžioje surengtas konkurse dalyvaujančių tautų paradas. Malmės mieste vykusiame šou Lietuvai atstovavo mažai iki tol žinomas atlikėjas Andrius Pojavis su daina „Something“. Tačiau savo paprastumu žiūrovus pakerėjęs Andrius sugebėjo prasibrauti į finalą, kuriame, surinkęs 17 balų, galutinėje lentelėje liko 22-toje vietoje.

2014 metai – Vilija Matačiūnaitė ir jos „Attention“

Vilija Matačiūnaitė išgarsėjo 2005 metais dalyvaudama „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinėje atrankoje bei realybės šou „Kelias į žvaigždes“ metu. 2014 metais ji laimėjo „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinę atranką su daina „Attention“ ir mūsų šaliai konkurse išvyko atstovauti į Kopenhagą. Deja, iki finalo dainininkei pritrūko labai nedaug – scenoje pasirodžiusi su šokėju bei choreografu Šarūnu Kirdeikiu, Vilija užėmė vienuoliktą vietą.

2015 metai – Vaidas Baumila ir Monika Linkytė su kūriniu „This Time“

Specialiai „Eurovizijai“ suburtas duetas Vaidas Baumila ir Monika Linkytė konkurso scenoje atliko dainą „This Time“ ir publiką sužavėjo ne tik nuotaikingu kūriniu, bet ir daugeliui netikėtu bučiniu. Pusfinalyje pora užėmė 7-tąją vietą, o finale liko aštuoniolikti.

2016 metai – Donny Montell ir jo daina „I‘ve Been Waiting For This Night“

2016 metais į konkursą po ketverių metų pertraukos grįžo Donatas Montvydas, pasivadinęs Donny Montell. Tai vienintelis mūsų šalies atlikėjas, kuriam Lietuvai atstovauti teko du kartus. Nedaug jam trūko ir iki „LT United“ rekordo pagerinimo: Donny pelnė antrą geriausią Lietuvos rezultatą – finale užėmė 9-tąją vietą.

2017 metai – „Fusedmarc“ su kūriniu „Rain Of Revolution“

Grupės „Fusedmarc“ kelionė į konkursą vis dar laikoma viena keisčiausių per visą mūsų šalies dalyvavimo „Eurovizijoje“ laikotarpį. Viešai pademonstravę nekokias anglų kalbos žinias, kolektyvo nariai rungėsi antrąjame pusfinalyje, tačiau ne tik kad nepateko į finalą, bet ir
užėmė priešpaskutinę (17-ąją) vietą. Tai Lietuvos antras blogiausias rezultatas konkurse iki šiol, o „Eurovizijos“ debiutanto Ovidijaus Vyšniausko.

2018 metai – Ieva Zasimauskaitė bei jos daina „When We‘re Old“

Ieva Zasimauskaitė Portugalijoje, Lisabonoje vykusiame konkurse buvo vadinama viena tų metų favoričių. Žiūrovus sugraudino jos pasirodymas, nes niekas nesitikėjo, jog scenoje pasirodys ir Ievos tuometinis vyras Marius Kiltinavičius. Pusfinalyje užėmusi 9-tąją vietą ir patekusi į finalą, jame dainininkė iškovojo trečią geriausią Lietuvos rezultatą – 12 vietą.

2019 metai – Jurijus su kūriniu „Run With The Lions“

Šie metai Lietuvai konkurse baigėsi skandalingai – Tel Avive vykusioje „Eurovizijoje“ Jurijus Veklenko į finalą nepateko, tačiau Italijos transliuotojo RAI duomenys parodė, kad dainininkas turėjo ten prasibrauti. Balsų lentelėje įsivėlė klaida. Vėliau organizatoriai oficialiai savo klaidos vis tik nepripažino. Po konkurso pusfinalio paaiškėjo, jog iki finalo Jurijui pritrūko vos vieno balo.

2020 metai – „The Roop“ su kūriniu „On Fire“

2020-ieji į „Eurovizijos“ istoriją pateko kaip metai, kuomet pirmąkart konkursas buvo atšauktas. Taip įvyko dėl visą pasaulį apėmusios COVID-19 pandemijos. Skaudžiausiai tai atsiliepė lietuviams „The Roop“, kurių daina „On Fire“ buvo laikoma tų metų favorite.

2021 metai – „The Roop“ ir jų daina „Discoteque“

Po dėl pandemijos atšaukto konkurso šiemet „Eurovizija“, žadama, tikrai įvyks. Teisę atstovauti Lietuvai rekordiniu palaikančių skambučių skaičiumi vėl iškovojo tie patys „The Roop“, tiesa, konkursui jie turėjo pristatyti visiškai naują dar niekur kitur neskambėjusią dainą. Šiemet į Roterdamą Nyderlanduose grupė vyks su ne ką mažiau ryškiu pasirodymu ir scenoje pasirodys su daugybės pagyrų sulaukusia daina „Discoteque“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)