Deja, tylėti ar pasilaikyti nuomonę tik sau Juozas nelinkęs, mat, pasak jo, lengva gyventi meluojant ir retas, kuris išdrįsta iš tiesų pasakyti, ką galvoja.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus prie ekranų pritraukianti gyvenimo būdo laida „Pokalbiai prie jūros. Atostogų ritmu“, kartu su laidos vedėja, aktore, moteriškosios filosofijos „Pasimatuok jūrą“ įkūrėja Juste Zinkevičiūte, į atvirus pašnekesius apie gyvenimą, darbus bei poilsį pakviečia žinomus pramogų, mados ar verslo pasaulio atstovus, tad šį kartą, prieš paskutinėje trečiojo sezono laidoje, atostogautojų pamiltoje Palangoje su garsiausiu šalies dizaineriu Juozu Statkevičiumi užgims pokalbis be užuolankų apie Lietuvos kurortus, poilsiautojų kultūrą, dizainerio darbą ir jį lydinčius skandalus, rašoma pranešime spaudai.

Vieni Juozą liaupsina, kiti už jo aštrų liežuvį peikia, tačiau išskirtinio mados dizainerio talento paneigti negali nei vienas. Be to, kaip sako pats Juozas, jam skirtas pavydas, kritika ar net kitų noras pažeminti, skatina daryti dar daugiau, garsiau ir išdidžiau, tad pavasarį Čikagoje savo kolekciją pristatęs dizaineris, jau ruošiasi 35-ąjį mados namų gimtadienį įprasminti grandioziniu renginiu.

„Per trisdešimt metų daugiau nei vienas mados dizaineris nenuvažiavo į Paryžių ir nei vienas nepristatė kolekcijų tarp tokių garsių vardų kaip Chanel ar Dior. Mano mados namuose jau 30 metų dirba tie patys meistrai, o tai daug ką pasako, nes dirbant su žmonėmis turi su jais draugauti. Visgi, didžiulė prabanga neturėt įkvėpimo, nes darbai spaudžia vienas kitą, turiu pabaigti kostiumus spektakliui, turiu asmeninių klientų, o tuomet prasidės vėl batų užsakymai, vėl medžiagos, vėl siuvimai, vėl fasonai, vėl matavimai... Jeigu kažkam tai atrodo malonu, galiu pasakyt, tai šlykščiausias darbas, tačiau aš nemoku „chaltūrinti“, tai ne mano prigimčiai. Geriau jau mažiau, bet gerai, negu bet kaip ir daug“, - laidoje atviraus žinomas dizaineris.

Juozas sako, jog mados pasaulis jam neleidžia pasenti, visgi jo kasdienybė sukasi aplink grožį, kuris verčia pasitempti, tačiau, pasak dizainerio, tai pas jį ateina natūraliai, vien pasižiūrėjus į mamą, į kurią norisi lygiuotis. Juozas su ja palaiko itin artimą ryšį, ne tik dalinasi kadrais socialiniuose tinkluose, bet net gi mamos vardą įrašė į Lietuvos mados istorijos vadovėlius, prieš dvejus metus savo mados kolekciją dedikuodamas būtent jai.

„Mano mama, kaip kokia Anglijos karalienė, negali pasirodyti nepasipuošusi. Ji visuomet turi būti švari, pasikvėpinusi, pasidažiusi lūpas, susitvarkiusi manikiūrą – visi senoviniai tikros moters privalumai, kurių pasigendam šiomis dienomis. Ji daro tai, ką darė visą gyvenimą ir nesimaivo. Mes nei vienas nežinom, kiek skirta tėvams gyventi ir kai į galvą stukteli mintis, jog tėvams jau apie 80 metų, pradedi skaičiuoti tą laiką. Tai kodėl juo nepasidžiaugus dabar, jog vėliau nereikėtų gailėtis nepašnekėjus“, - teigs laidos pašnekovas.

Nors spaudoje neretai sumirga drąsūs Juozo pasisakymai, o išreikšta kritika nebūna suvyniota į vatą, garsiausias šalies dizaineris išmano, ką sako, kai kalba pasisuka apie grožį ir estetiką. Pastabų jis turi ne tik lietuvių stiliui ar Basanavičiaus gatvėje vasaromis demonstruojamoms poilsiautojų madoms, bet ir pačiam pajūrio kurortui, su nerimu vertindamas Palangoje vykstančius pokyčius.

„Moterys Lietuvoje labai stengiasi ir joms trūksta natūralumo. Negalvokit, kad jeigu perkat brangų Chanel rankinuką, tai kartu su juo nusipirkot ir stilių bei skonį. Žinoma, yra išimčių, vienam nieko nereikia daryt ir jis ir stilingas, ir madingas, o kitam, kiek besistengtų, vis tiek neišeina, nes viską lemia kultūra. Palanga nėra pensininkų kurortas, visi pripratom „močiučių Palanga“, nieko panašaus. Ibizos meras buvo DJ, vakarėlių karalius ir todėl tai didžiausias jaunimo centras, deja, mūsų Palangos meras ne DJ, pritaria pensininkams, todėl taip ir yra. Aš labai myliu Palangą, bet esu už tą Palangą, kurią prisimenam, už Tiškevičių rūmus, baltus suoliukus. Abejoju, ar po trisdešimt metų mes eisim į Kunigiškes pažiūrėt tų „šuns būdų“. Visgi, labai norėtųsi, kad lietuviai džiaugtųsi išgirdę teisybę ir nepultų, kitų nesuėstų. Mažai tos veislės žmonių, kurie sako, ką galvoja, nes lengviau gyventi, kada meluoji“, - drąsių žodžių negailės Juozas.

Kaip garsiausias šalies dizaineris leidžia savo vasarą, kokie grandioziniai projektai netrukus pasieks mados mylėtojų akis ir kokių patarimų Juozas Statkevičius turi tiek Palangai, tiek čia poilsiaujantiems atostogautojams – apie visą tai ir dar daugiau jau šį šeštadienį, 8:30 val. per Lietuvos Ryto TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją