Pasak televizijos pranešimo spaudai, žurnalistės Gražinos Sviderskytės vadovaujama kūrybinė grupė tarpusavyje šią beveik trijų savaičių kelionę pusiau juokais vadina „kemperio turu“. Filmo scenarijaus ir turo idėjos autorius Rytis Zemkauskas šį unikalų televizinį eksperimentą ironiškai praminė Camper TV Productions European Tour (į lietuvių kalbą neverčiama).

Lietuvos televizijų istorijoje dar nebuvo girdėti apie tokios trukmės ir tokio maršruto ekspediciją, naudojant tokią techniką kaip šįkart (grupė gabenasi dvi kameras, šviesos ir garso aparatūrą, televizinį kraną, generatorių ir kitą įrangą). Tokie originalūs filmavimai turėtų gerokai praturtinti filmą, kurį autoriai kol kas vadina „Pačios keisčiausios sąjungos istorija“. Profesionalūs ir geografine prasme ypač turiningi filmavimai turėtų puikiai derėti prie iškilių Europos politikų ir analitikų interviu.

Kelionė vyks 18 dienų: išvykę iš vienintelio Vilniaus mieste kempingo birželio 12 vidudienį, turo dalyviai į LNK būstinę grįš tik birželio 29-osios vakarą. Planuojama įveikti daugiau nei 7000 km tokiu maršrutu: Lietuva - Lenkija - Čekija - Vokietija - Prancūzija - Liuksemburgas - Prancūzija - Belgija - Olandija - Vokietija - Danija - Lietuva.

Per ES keliaus 4 patyrę televizijos profesionalai: redaktorė Rūta Laukaitytė, operatorius Audrius Gudeliūnas, antrasis operatorius Rytmantas Stanaitis ir vairuotojas Darius Burokas. Grupė filmuos Europos miestus ir miestelius, taip pat įvairius renginius ir interviu su iškiliais politikais bei ES istorijos žinovais. Filmuotinų objektų sąraše – dešimtys istorinių pastatų ir ES institucijų būstinių, daug nuostabių pilių, parkų ir gamtos peizažų, o taip pat - gigantiškų urbanistinių konstrukcijų, ūkių, gamyklų ir jėgainių.

Nors dienotvarkė sudaryta valandų tikslumu, komanda nusiteikusi rimtiems išbandymams: Europoje plinta žvejų, vežėjų ir vairuotojų streikai, neseniai išvirtę į riaušes Briuselyje. Streikuotojai blokuoja kelius, kai kuriuose regionuose degalinėse trūksta kuro, parduotuvėse – maisto produktų. Labiausiai streikų paralyžiuotos Ispanijos komanda aplankyti neketina, piečiausias kelionės taškas – Havro uostas. Tačiau lyg tyčia pirmadienį, kai grupei trūks plyš reikės pasiekti Prancūzijos sostinę (ten paskirtas interviu su legendiniu EK prezidentu J. Delors), protestuotojai grasina blokuoti kelius aplink Paryžių.

Galimi maršruto keitimai ir kiti kelionės sunkumai – nemalonūs iškęsti, tačiau projektui – naudingi: „kemperio turo“ dienoraštį ketinama spausdinti internete, o iš filmuotos medžiagos ketinama sumontuoti atskirą apybraižą apie šią kelionę. Šiuo tikslu grupė gabenasi papildomos technikos, kad fiksuotų ne tik dokumentiniam filmui reikalingą medžiagą, bet ir pačios kelionės nuotykius.

Dokumentinis filmas apie ES bus baigtas montuoti ir išleistas DVD iki šių metų pabaigos. Šį filmą ir apybraižą apie „kemperio turą“ rodys LNK televizija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją