Kartais sąnarių skausmas yra atsakas į bendrą kūno nuovargį, intensyvią fizinę veiklą ar net stresą. Tokiais atvejais pakanka daugiau laiko skirti sau ir gerai pailsėti. O jei intensyviai sportuojama, prieš treniruotes, būtina atlikti apšilimo pratimus, rašoma spaudos pranešime.

„Nemažiau svarbu yra ir subalansuota mityba bei taisyklinga laikysena“, - sakys legendinis Lietuvos krepšininkas Valdemaras Chomičius, prisiminęs laikus, kai sveikatai skyrė per mažai dėmesio.

„Viskas prasidėjo dar tarybiniai laikais, kai informacijos apie sveiką gyvenimo būdą beveik nebuvo. Ne daug žinojome apie subalansuotą sportininkų mitybą, būtiną išgeriamo vandens kiekį ar vitaminų vartojimą. Gerdavome gazuotą vandenį ir valgydavome tai, ką valgo visi. Manau, kad aktyvus gyvenimo būdas ir mityba turi labai daug įtakos bendrai žmogaus savijautai“, - kalbės legendinis krepšininkas.

V. Chomičius prisimins, kad būdamas 20-25 metų amžiaus net ir sočiai prisivalgius eidavo sportuoti, darydavo pratimus su svoriais, bėgdavo krosą. Tuomet viskas atrodė labai gerai, tačiau, kaip teigia pats vyras sako, sulaukus 30-ies metų jis ėmė jausti sveikatos problemas.

Visi profesionalūs sportininkai patiria didžiulius krūvius. Lietuvos olimpinis čempionas laidoje pasakos, kad ilgus metus kasdienės treniruotės trukdavo ne trumpiau nei devynias valandas, o varžybų metu nepavykdavo išvengti ir traumų.

„Pirmąją operaciją man padarė 1995 metais, kai žaidėme Europos čempionate. Šokdamas pakreipiau koją – trūko meniskas, bet žaidimą tęsiau toliau. Varžyboms pasibaigus mano koja padvigubėjo, o grižus namo turėjau važiuoti į atranką, į Turkijos komandą. Niekam nieko nesakiau, kentėjau, gėriau skausmą malšinančias tabletes. Išvažiavus treniravausi visą savaitę du kartus per dieną, o naktį rėkdavau iš skausmo. Galiausiai, atėjau pas trenerį, pasakiau apie traumą ir išvykau namo“, - apie skaudžią traumą pasakos sportininkas.

Po atliktos pirmosios operacijos garsusis krepšininkas dar daug metų sportavo ir, kaip pats sako, neturėjo jokių problemų. Intensyviai sportuojančiam V. Chomičiui antros operacijos prireikė tik po 10 metų, kai per varžybas Italijoje jis vėl patyrė traumą. Garsus vyras jau kitą dieną gavo ramentus ir iš daktarų išgirdo raginimą eiti.

Nors artroskopinių operacijų pagalba galima spręsti daug sąnarių bėdų, visgi, ne visada tokios operacijos gali būti atliekamos. Kartais vienintelė išeitis pacientui yra klasikinė, vadinamoji, atvira operacija.

„Labai daug krepšininkų yra patyrę tokių traumų, kai trūko kelio raiščiai. Pas daugumą likę dideli randai, taip pat, reabilitacija po atviros operacijos yra ilgesnė. Manau, kad artroskopinis metodas yra tikrai pažangus. Žinoma, atsižvelgiant į traumos rimtumą, kartais, norint išspręsti problemą, reikalinga atvira operacija“, - kalbės V. Chomičius.

Kaip atrodo sportininkų kasdienybė, kokias traumas išgyveno legendinis Lietuvos krepšininkas V. Chomičius bei daugiau apie minimaliai invazyvią artroskopiją, jos privalumus ir galimybes - jau šį sekmadienį, 12 valandą medicinos aktualijų ir sveikatos laidoje „Sveikas rytojus“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją