Anot legendinės diktorės, reikėjo būti pavyzdinga ir tiesiog tobula – jokių skandalų, jokio žingsnio į šoną, viskas pagal griežtas taisykles.

Beveik keturis dešimtmečius televizijoje dirbanti Laima Kybartienė džiaugiasi, kad jei nereikia populiarumo išlaikyti nuolat darbuojantis socialiniuose tinkluose ar kuriant skandalus.

„Dievas davė man privilegiją pradėti savo darbą televizijoje praeitame tūkstantmetyje“, – kalbėjo L. Kybartienė.

Anot jos, sovietiniais laikais slėgė visai kitokios atsakomybės, tačiau dirbtinumo ir vaidybos buvo sočiai – tik dėl kitų priežasčių.

„Tais laikais nebuvo jokio poreikio būti kažkokia šiuolaikiška, atnaujinta, ypatinga – tu turėjai būti tvarkinga, rami, turėti gerą balsą“, – prisiminė Laima.

Svarbi buvo ir išvaizda. L. Kybartienė atskleidė, kad turėjo atitikti stereotipą.

„Kadangi dirbau Tarybų Lietuvos televizijoje, turėjau atitikti lietuvaitės įvaizdį. Ačiū Dievui, buvau blondinė“, – kalbėjo diktorė.

Pašnekovė atskleidė, kad tada, kai pradėjo dirbti televizijoje, turėjo būti tiesiog profesionali ir maloni akiai, ausiai – ir žiūrovų, ir valdžios.

„Turėjai būti švelni, rami, lengva, geranoriška, nesikišti ten, kur nereikia ir mokėti tekstą mintinai – juk suflerių nebuvo“, – prisiminė L. Kybartienė.

Prieš 38-erius metus tuomet vienintelėje televizijoje Lietuvoje darbą pradėjusi diktorė sakė, kad jai prireikė nemažai laiko, kol suprato, kad kamera – ne tik studijos įranga, o langas visai tautai.

„Pajusti kamerą, tą akutę, ir kad ten yra visa Lietuva, man reikėjo galbūt dviejų su puse metų“, – atviravo moteris.

R. Mikelkevičiūtei pasiteiravus, ar Laima eteryje būtų galėjusi pasirodyti su, pavyzdžiui, sportiniu kostiumu, milžinišką patirtį turinti diktorė sakė, kad apie tai net nebuvo galima pagalvoti.

„Diktoriai buvo respublikos veidas. Taip, kaip tu atrodai, kaip gyveni, kaip kalbi – tokia yra ir visa Lietuvos Respublika. Maskvoje kiekvieną mūsų žodį stebėdavo, netgi man yra skambinę ir sakę – „mergaite, gerai dirbate“, – prisiminė L. Kybartienė.

Su sportiniu kostiumu, anot jos, tais laikais ji nebūtų įleista ne tik į eterį, tačiau ir į televizijos pastatą.

„Peržengus pastato slenkstį, iškart prisistatytų apsauga ir klaustų, ko čia atėjote – juk ne pagal etiketą apsirengusi“, – kalbėjo Laima Kybartienė.

Ko reikia norint tapti žvaigžde ir ką tenka dėl to paaukoti – laidoje „Bučiuoju. Rūta“ tik per LNK.LT ir LNK eteryje.