Visas vakaras buvo skirtas padėkoti didvyriams. Tiems, kurie gelbėja mūsų gyvybes ir niekuomet nenusisuka nuo kito skausmo. Tiems, kurie įkvepia vilties ir dalijasi ja su kitais. Tiems, kurie nepaliaujamai moko mus gerumo. Šie žmonės saugo ne tik mūsų, bet ir kitų laisvę, rašoma pranešime spaudai.

Renginio svečiai:

Ceremonijos akimirkos:

METŲ DRĄSA – MAJUS LASYS

Pernai rugsėjį 13-metis Majus Lasys išgelbėjo ne tik degančius namus, bet ir savo dėdę. Grįžęs iš mokyklos, Majus pajuto keistą kvapą, o atidaręs duris į katilinę, sulaukė karščio ir ugnies bangos – katilinė degė atvira liepsna. Majus nesuglumo – netrukus paskambino pagalbos telefonu 112, o tada puolė gelbėti namuose buvusį dėdę. Vyras tik šiek tiek juda vaikštynės pagalba, o taip pat turi psichinę negalią, todėl yra sunkiai prognozuojamas. Tačiau Majui pavyko įtikinti dėdę kuo skubiau palikti namus. Jei ne Majus, jo dėdės, galbūt, šiandien jau nebebūtų.

METŲ STIPRYBĖ – AJANA LOLAT-PAŽARAUSKIENĖ

Šį pasaulį Ajana išvydo sirgdama cerebriniu paralyžiumi – gydytojai jai buvo numatę nuolatinį lovos režimą. Tačiau pati Ajana nepamena tokios dienos, kuomet nebūtų galvojusi, jog pasveiks. Net ir tuomet, kai būdavo labai sunku, Ajana nepasiduodavo. O galiausiai jai stiprybės įkvėpė šuo-vedlys Mulan (pati moteris tokius šunis vadina asistentais), kuris tapo ne tik draugu, bet ir didžiausiu pagalbininku.

Deja, Lietuvoje tokie šunys buvo nepasiekiami – įstatymai to nereglamentuoja, o ligonių kasos nekompensuoja. Jų apmokymas trunka maždaug 3 metus, o kaina siekia virš 20 tūkst. eurų, tad tai – ne tik labai ilgas, bet dar ir brangus procesas. Siekdama tai pakeisti, Ajana įkūrė savo labdaros fondą „Mulan“ ir pradėjo vykdyti įvairias edukacijas. Kad savo fondui galėtų pritraukti lėšų, Ajana organizuoja įvairius žygius, o taip pat yra Lietuvos neįgaliųjų žygeivių ir Pasaulio Gineso rekordininkė. Jos fondo dėka šiuo metu rengiami jau 5 tokie šunys-asistentai, galintys stipriai palengvinti žmonių kasdienybę.

METŲ ANGELAS SARGAS – TOMAS VYZAS

Tomas – paramedikas, ugniagesys ir gelbėtojas, anksčiau dirbęs Lietuvos kariuomenėje. Lemtingąją dieną pernai liepą, Tomas dirbo paramediku. Baigęs pamainą ir grįždamas į greitosios pagalbos stotį Garliavoje, Tomas ankstų rytą pastebėjo užsiliepsnojusį namą. Jį privažiavęs, iškart darbiniu telefonu iškvietė gaisrininkus, o tikėdamasis, kad garsinis signalas pakels miegančius, įjungė garsinius paramedikų automobilio signalus. Pats nedelsdamas puolė į namą. Jam pavyko prikelti name miegojusį vyrą ir jo žmoną bei išvesti juos į lauką. Jau netrukus po to atvyko ir ugniagesiai gelbėtojai – po kurio laiko gaisras buvo užgesintas. O Tomas su kolege suteikė reikiamą medicininę pagalbą nukentėjusiems.

METŲ GELBĖTOJAI – EGIDIJUS MAURUTIS, VILMANTAS PIETARIS IR SIMONAS VELŽA

Praėjusių metų pabaigoje į Kauno techninės apžiūros centrą savo automobilį atvežęs vyras netikėtai susmuko. Trys serviso darbuotojai – Egidijus, Vilmantas ir Simonas – sureagavo nedelsdami. Vyrai sąmonės netekusį vairuotoją nunešė į tarnybines patalpas, paskambino pagalbos telefonu ir ėmė daryti dirbtinį kvėpavimą. Nė vienas iš jų jokių kursų apie gelbėjimą nebuvo klausę, gaivinimo taip pat nesimokė. Kaip tai daryti – bendrasis jų išsilavinimas. Egidijui, Vilmantui ir Simonui pavyko – žmogus paramedikams buvo perduotas jau sąmoningas. O šiandien išgelbėtas žmogus Egidijų, Vilmantą ir Simoną vadina didvyriais – tik jų dėka jis gali ir toliau džiaugtis gyvenimu. Tai – žmonės, kurie jam padovanojo antrąjį šansą gyventi.

METŲ ATEITIES ŠVYTURIAI – ELIGIJUS GIRDENIS IR DAMIR SAMARIN

Savo veikla Eligijus Girdenis ir Damir Samarin nori įkvėpti kitus bendraamžius drąsiai imtis iniciatyvų ir kurti mokomąsias mokinių bendroves. Ir patys vaikinai yra tokią įkūrę – jie gamina ypatingus stalo žaidimus – „Brailliant“. Jaunuolių sukurto žaidimo esmė – iš kaladėlių kryžiažodžio principu dėlioti žodžius. Ant kiekvienos kaladėlės yra iškelta raidė ir jos atitikmuo Brailio rašto abėcėlėje, o žaidimo taisyklės pateikiamos garso įrašu, kad būtų prieinamos ir regėjimo negalią turintiems žmonėms. Kurdami šį žaidimą, vaikinai norėjo, kad pramoga būtų skirta ne vien tik akliesiems ar silpnaregiams. Jie svajojo, kad žaidimą galėtų žaisti visi – juk būtent taip ir turėtų vykti tikroji šios bendruomenės integracija į visuomenę.

Dabar moksleiviai iš Mažeikių sulaukia užsakymų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Europos valstybių. O didžiausiame moksleivių įkurtų bendrovių konkurse Europoje „Gen-E 2023“ Eligijus ir Damir pelnė 2-ąją vietą. Tai – aukščiausias kada nors lietuvių pasiektas rezultatas šiame konkurse.

METŲ PASIAUKOJIMAS – APDOVANOJIMAS LIETUVOS KARIAMS UKRAINOJE

Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą netelpa į jokias formules ar apibūdinimus. Tai – siaubingos, sveiku protu nesuvokiamos žudynės. Tačiau šiame nežmoniškame kare ukrainiečiai yra ne vieni. Kartu su jais – ir lietuviai. Tikram priešui į akis žiūri ir iki mirties kaunasi žmonės, kurių mes nežinome ir nematome. Jie neskelbia apie savo žygdarbius socialiniuose tinkluose ir jiems negalima paskambinti, nes kiekviena ryšio priemonė – signalas priešui, galintis atnešti mirtį.

Priešakinėse fronto linijose Ukrainoje prieš rusų agresorius kariauja lietuviai, gindami ne tik Ukrainos, bet ir visų mūsų laisvę. Šiandien Ukrainos pasipriešinimas yra visų laisvę branginančių žmonių vilties švyturys. Ukrainoje kovojantys lietuviai – vyrai ir moterys – gina visos Europos laisvę. Jie yra tie, kurie nebijo aukoti savo gyvybių. Jie – ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio garbė. Jie – mūsų saugesnės padangės kodeksas.

UŽ GYVENIMO NUOPELNUS – PROFESORIUS ARVYDAS JANULAITIS

Arvydas Janulaitis – profesorius, dėstytojas ir mokslo akademijų narys, į Lietuvą atvedęs moderniąją biotechnologijos farmacinę pramonę. Aukščiausiais mokslo apdovanojimais įvertintas biochemikas padėjo pagrindus įmonėms „Fermentas“ (dabar – „Thermo Fisher Scientific“) bei „Biofa“ (dabar – „Teva Lithuania“), buvo jų steigėjas, augina startuolį „Diagnolita“.

Moderniosios biotechnologijos pradininkas Lietuvoje A. Janulaitis taip pat įsteigė Ateities biomedicinos fondą, skirtą personalizuotos medicinos tyrimų plėtrai šalyje, ir pats į jį įnešė 10 mln. eurų. Mecenuoti tokį mokslo fondą – unikalus reiškinys Lietuvos istorijoje. Savo moksline veikla A. Janulaitis prisidėjo prie genų inžinerijos atsiradimo ir vystymo pasaulyje. Jo paties ir jo vadovaujamų mokslininkų dėka Lietuvoje atrasta trečdalis visų pasaulyje žinomų restrikcijos fermentų, be kurių genų inžinerija būtų neįmanoma.

Padėką ir savo geriausius pasirodymus šiems žmonėms skyrė ryškiausios šalies žvaigždės, tarp kurių – Vaidas Baumila, Monika Pundziūtė-Monique ir Džiugas, Karina Krysko, Povilas Meškėla ir choras „Dagilėlis“, Aistė Smilgevičiūtė, Austieja, Tadas Juodsnukis ir Iglė Bernotaitytė. Renginio metu taip pat įvyko ir netikėto dueto – Monikos Liu ir Free Finga – naujausio kūrinio „Beržai“ premjera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją