Į buvusio mero banką tiktų nemažai eksponatų – svarbu, kad teoriškai iš jų būtų galima paimti žmogaus DNR.

„Yra plaukų, yra cigaretė. Tiktų ir dantų krapštukas“, – sakė A. Zuokas.

Jo kolekcijoje yra garsių žmonių plaukų sruogų, o daugiausiai, net 25 eksponatai – talpos su žmonių iškvėpimais. Politikas LNK gyrėsi, kokios garsenybės turi tokias savotiškas sąskaitas jo DNR banke.

„Be abejo, galime pradėti nuo Dalai Lamos, nuo Valdo Adamkaus. Dar – aktorius Johnas Malkovichius, architektas Danielis Libeskindas, grupės „Aerosmith“ lyderis Stevenas Tyleris, Violeta Urmana, vienas mano mėgstamiausių fotografų Antanas Sutkus, dukart Bogotos meras Antanas Mockus“, – vardino A. Zuokas.

Paklaustas, kaip sugebėjo gauti Dalai Lamos mėginį, buvęs Vilniaus miesto meras sakė, kad iš viso su juo buvo susitikęs net tris kartus. Vieną iš jų ir paprašė iškvėpti į specialią talpą.
A. Zuoko kolekcija

Savo kolekcijoje A. Zuokas turi ir „Oskaro“ laureatės, aktorės Helen Mirren pavyzdį. Jos plaukų sruogą vyras nukirpo 2018 m., nuo tada saugo ir jos iškvėpimą.

Ypatingai pašnekovas didžiuojasi saugoma buvusio prezidento Valdo Adamkaus plaukų sruoga.

„Valdą Adamkų apkirpo jo žmona Alma. Ji juokdamasi dalyvavo šitame procese su garsiu architektu Danieliui Libeskindu“, – pasakojo A. Zuokas. Architektą, savo ruožtu, apkirpo jo žmona Nina.

Politikas iškvėpimus, plaukus ir kitokius pavyzdžius laiko dėl kilnios priežasties.

„Kilo mintis, kad reikia ne tik kaupti iškvėpimus, bet ir turėti galimybę kaupti tam tikrą banką, jei teoriškai reiktų klonuoti žmogų. Šiandien tai kaip ir yra DNR bankas. Neduok Dieve, įvyktų pasaulyje katastrofa, ar, neduok Dieve, koks karas. Teoriškai su šiandieniniu mokslu ir jo galimybėmis tuos žmones būtų galima replikuoti“, – aiškino A. Zuokas.
A. Zuoko kolekcija

Pavyzdžius jis kaupia specialiuose aliumininiuose konteineriuose, užsukamuose specialiais kamščiais. Vėliau kamščiai užtvirtinami vašku, kad niekam nekiltų pagundos talpų netyčia atidaryti ir taip išleisti ten pagautą iškvėpimą.

„Žmogaus iškvėpimas yra visa tai, ką jis turi viduje – ten talentas, gebėjimai, jo žmogiškumas“, – didžiuodamasis kalbėjo kolekcininkas.

Artūro Zuoko kolekcija iš arti, Padėkos diena Pabradės poligone bei skandalas Lentvaryje – laidoje „KK2“ LNK.lt ir LNK eteryje.