Šis išsamiais tyrinėjimais paremtas biografinis filmas pasakoja apie pirmąjį pasaulyje kosmonautą Jurijų Gagariną ir jo greitai prabėgusį gyvenimą, pradedant gimtuoju Klušino kaimu Rusijoje ir baigiant istoriniu skrydžiu į kosmosą.

1961 m. balandžio 12 d. kolūkiečio sūnus su nugalėtojo šypsena veide įlipo į dviejų su puse metro skersmens kapsulę, kurią raketa, savo ilgiu prilygstanti 20 aukštų namui, nuskraidino į kosmosą. Po 108 minučių, vieną kartą apskriejęs aplink Žemės orbitą, 27-erių metų erdvėlaivio pilotas sugrįžo į Žemę ir tapo žinomiausiu žmogumi visame pasaulyje.

Pirmasis Gagarino skrydis erdvėlaiviu „Vostok 1“, kurio 50-ąsias metines švęsime šį balandį, tapo reikšmingu XX amžiaus įvykiu ir pavertė Gagariną pasaulinio masto žvaigžde. Jis keliavo po pasaulį, pietavo su Anglijos karaliene, pelnė Džinos Lolobridžitos bučinį ir kartu su privilegijuotaisiais atostogavo Kryme.

Filmas, paremtas daugybe išskirtinių pokalbių su Jurijaus Gagarino šeimos nariais, jo buvusiais kolegomis, įskaitant ir antrąjį pasaulyje kosmonautą Germaną Titovą, bei Rusijos kosmoso tarnybų ir KGB dokumentais, atskleidžia, kokią kainą Jurijui Gagarinui teko sumokėti už didžiausią žmonijos pasiekimą – pradedant nemaloniais trukdžiais vėl pakilti į kosmosą bei priverstinėmis jo, kaip šlovinamo valstybės simbolio, kelionėmis po pasaulį ir baigiant kovomis su kosmoso tarnybos administracija dėl saugumo užtikrinimo procedūrų ir pasirengimo misijoms.

Filme pasakojama apie didžiulę riziką, su kuria susidūrė pirmieji kosmonautai, atskleidžiamos artimo Jurijaus Gagarino draugo Vladimiro Komarovo, kuris žuvo 1967 metais pilotuodamas erdvėlaivį „Sojuz 1“, žūties detalės. Erdvėlaivis „Sojuz 1“ buvo paleistas į kosmosą nepaisant patikrinimo ataskaitoje įvardytų daugiau negu 200 techninių trūkumų. Šiai kosminei misijai Gagarinas buvo paskirtas Komarovo dubleriu. Abu kosmonautai žinojo, kad erdvėlaivio kapsulė nėra saugi. Komarovas buvo vedęs ir turėjo du vaikus. Jis žinojo, kad žus, tačiau neatsisakė skristi, nes suvokė, kad jam atsisakius turės skristi Gagarinas.

Rusų žurnalistas Jaroslavas Golovanovas pasakoja, kad erdvėlaivio paleidimo dieną, tai yra 1967 metų balandžio 23-ąją, Gagarinas atvyko į paleidimo aikštelę ir pareikalavo skafandro, nors jo skrydis nebuvo numatytas. Nepaisant daugybės Gagarino bandymų sutrukdyti Komarovui skirsti, įskaitant ir 10 puslapių memorandumą tuometiniam Sovietų Sąjungos lyderiui Leonidui Brežnevui, Vladimiro Komarovo pilotuojamas erdvėlaivis „Sojuz 1“ buvo paleistas į kosmosą, bet dėl daugybės techninių nesklandumų visu greičiu rėžėsi į Žemę.

Šis dokumentinis filmas pastatytas pagal Jamie‘io Dorano ir Pierso Bizony‘io knygą, kuri pirmą kartą išleista 1998 metais. Pakartotinis specialus šios knygos leidimas, skirtas Jurijaus Gagarino istorinio skrydžio 50-osioms metinėms, dienos šviesą išvys 2011 metų balandžio mėnesį.

Dokumentinio filmo „Visa tiesa apie Jurijų Gagariną“ premjera – balandžio 12 d. 20 val. per „Viasat History“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją