"Gedimino laiškai" - tai dokumentų rinkinys, kurio tekstus, vertimus ir komentarus parengė žymus istorijos profesorius Stephenas Cristopheris Rowellas (Stefanas Kristoferis Rauelas). Šiuo leidiniu pristatoma nemažai 14 amžiaus dokumentų, atskleidžiančių Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino politiką Lietuvos ir Europos katalikų bei stačiatikių kontekste.

"Gedimino laiškuose" pateikiama viduramžių diplomatijos, karo, prekybos, tikėjimų kryžkelės, tarptautinės diplomatijos sankirtos, popiežiaus misijos organizavimo praktika, Gedimino sugebėjimas įvertinti politines realijas.

Knyga bus išdalyta Lietuvos bibliotekoms, pagrindinių, vidurinių ir specialiųjų mokyklų, gimnazijų, aukštųjų mokyklų, seminarijų, kolegijų, konservatorijų, institutų bibliotekoms, lietuvių bendruomenių užsienyje bibliotekoms, Lietuvos diplomatinėms tarnyboms užsienyje.

Šios knygos, kuriose atsispindi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino politinės nuostatos, išleidimas, šalia Lietuvos Statuto ir pirmosios Europoje Konstitucijos, Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą išvakarėse dar kartą primena ilgaamžes Lietuvos valstybingumo tradicijas ir fundamentalų indėlį kuriant vieningą senosios Europos civilizaciją bei puoselėjant bendrą intelektualinės kultūros palikimą, rašoma pranešime.

1316 metais valdyti pradėjęs kunigaikštis Gediminas sustiprino Lietuvos didžiąją kunigaikštystę bei buvo naujos Gediminaičių dinastijos pradininkas. Kunigaikštis Gediminas yra laikomas gabiu diplomatu, pergales siekusiu ne kalaviju, bet daugiau diplomatiniais būdais. Su juo siejamas ir sostinės perkėlimas į Vilnių. Jau 1323 metais Lietuvos didžiosios kunigaikštystės sostinė laiškuose Vakarų Europos monarchams ir popiežiams yra minima kaip Vilnius. Gediminas mirė 1341 metais palikęs Lietuvos didžiąją kunigaikštystę gyvybingą ir stiprią.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją