Vyksta švęsti į užsienį

Vestuvių organizatorė Laura Vagonė džiaugiasi, kad vestuvių rinka pasidarė labai įvairi – žmonės klauso savo širdies ir daro šventes tokias, kokias nori. Kaip sako ji, pasikeitė vestuvių formatas.

„Mažiau gal yra tokių vestuvių, kur antrą dieną einama į pirtį, sėdamasi vėl prie stalo su alaus bokalu ir kiaulės ausimis. Tokių gal yra mažiau, bet daugėja išvažiuojamųjų, kartais vos ne savaitę užsitęsiančių vesuvių. Pirmąją dieną atvykę svečiai pasitinkami su vakariene ar kokteiliu, kitą dieną vyksta ceremonija, vestuvinė vakarienė su koncertu, o trečią dieną dar vyksta, pavyzdžiui, išvyka laivais ar į paplūdimį. Ta trečia diena gaunasi šventiška, tik jau miegoti visi eina anksčiau negu vestuvių dieną, bet pusės savaitės, žiūrėkite, ir nėra. Dar kiti prasitęsia išvyką šiek tiek prieš arba po vestuvių. Tad vestuvės gaunasi savaitinės.

Matau ir daug kitų skirtumų su vestuvėmis, kurios vyko, pavyzdžiui, prieš penkerius metus – atsirado daug modernumo, rafinuotumo, nuotakos renkasi ne vien klasikinį įvaizdį, bet jau įvairiausių meninių sprendimų, šviesų instaliacijų atsiranda, kuo aš labai džiaugiuosi, nes tada atsiveria daugiau erdvės kūrybai, nes vis tiek – jei vestuvių planuotoja dirbi daug metų, nesinori kiekvieną savaitgalį „štampuoti“ ir daryti tą patį. Norisi, kad tau irgi būtų kažkoks iššūkis, kažką pagalvoti reikėtų.

Su kai kuriais jaunaisiais, kurie tuoksis po poros savaičių, dar nežinome, kas dainuos, nes tiesiog nesugalvojame, kas čia tiktų – norime kažko gal ne visai populiaraus, nematyto, negirdėto, faino ir tada tas kūrybinis procesas truputį užsitęsia. Būtų ramiau, jeigu viskas būtų suplanuota, bet aš sakau, kad geriau užsisakyti išieškotą dalyką, negu bet ką“, – šypteli pašnekovė.

Pasiruošimui reikėtų skirti metus

L. Vagonė pripažįsta – šiuo metu yra pats įtempčiausias laikas metuose. Tačiau ji pastebi, kad tuoktuvių sezonas dabar prasideda anksčiau, nei buvo įprasta prieš keletą metų. Taip nutiko būtent todėl, kad vestuvininkai kelia sparnus į užsienį ir čia duoda santuokos įžadus bei kviečia gražią progą paminėti savo artimuosius ir draugus.

„Todėl sezonas šiek tiek prasitęsia, nes pietinėse šalyse lyg ir gali startuoti su vestuvėmis šiek tiek anksčiau. Šiais metais jau balandžio mėnesį pradėjau vestuvių sezoną, todėl šiuo momentu man yra jau beveik sezono vidurys. Pagal kitų savo kolegių socialinę mediją matau, kad ošia visi kaip priklauso – po keliasdešimt vestuvių vyksta kiekvieną savaitgalį ir netgi kai kurių dalykų, jeigu pavėlavai, gali nebegauti. Tarkime, kėdžių kažkokių neužsirezervavai, o nori būtent tokių – jau gali tikrai nebespėti užsisakyti, jei iki vestuvių liko savaitė“, – sako ji.

Kasmet Lietuvoje susituokia apie 19 tūkstančių porų, o visų norams išpildyti gali pritrūkti laiko. Tad kada pradėti planuoti ir ruoštis vestuvėms? Ar pakanka keletos mėnesių iki šventinės dienos? L. Vagonė sako, kad auksinis standartas būtų pradėti galvoti likus metams iki vestuvių.

„Jeigu jūs apie kažkokį konkretų asmenį ar vietą svajojate, tai kai nusprendėte tuoktis, aš rekomenduočiau tuos dalykus ir rezervuotis. Tarkime, manęs jau daug savaitgalių kitais metais žmonės nebeturės savo šventėje, gal turės mano komandos nares, todėl, kad aš jau esu rezervuota.

Metai laiko, man atrodo, yra toks sveikas laiko tarpas, kai tu gali be streso dėliotis ir galvotis, ką nori girdėti savo šventėje, kokio nori dekoro. Tarkime, torto tikrai nereikia metai prieš rezervuoti, bet vietą, mėgstamą, mylimą fotografą, videografą, vedėją, jeigu jo reikia, tikrai, jeigu kitais metais planuojate vestuves, jau reikėtų pradėti tuos skambučius daryti“, – pataria garsi vestuvių planuotoja.

Laura Vagonė

Biudžetui ne riba – švenčia ir už milijoną

Paklausta, kiek pinigų reikėtų atsidėti vestuvėms, L. Vagonė tikina, kad vieno ir teisingo atsakymo nėra. Viskas priklauso nuo poros finansinės situacijos ir galimybių.

„Aš negaliu apibendrintai kalbėti apie visą Lietuvą, bet vis tiek iki manęs ateina ta dalis žmonių, kuri gali ir mano atlygį sumokėti ir jeigu jie gali tai padaryti, tai automatiškai jie turi perkamąją galią. Esu dariusi vestuves už milijoną. Ir ne kartą. Bet tai nereiškia, kad tai yra kažkokia siekiamybė. Aš manau, kad tikrai galima pasidaryti vestuves už tiek, kiek turi. Tereikia žiūrėti konceptualiai – peržiūrėti savo norus, šiek tiek gal kai kuriose vietose save riboti, nes negali padaryti tokių pačių vestuvių už 20 tūkstančių ir už milijoną. Tokia yra tiesa. Aš pati savo vestuvėms tiek negalėčiau leisti“, – šypteli renginių organizatorė.

Tad pasiteiravus, ko reikėtų atsisakyti ir kam pataupyti, jei biudžetas yra ribotas, bet norisi gražių vestuvių, L. Vagonė iš karto atkreipia dėmsį į svarbų raktinį žodį – grožį. Pagal tai ji pradeda dėlioti svarbiausius akcentus.

„Įsivaizduokime, kad jūs esate tas klientas, kuris nori varijuoti su pinigais. Jūs man ką tik pasakėte, kad norite gražios šventės. Reiškia, jums estetika yra svarbiausias dalykas. Tad nebūtinai turite labai skaniai žmones pamaitinti, geriau darykite gražų pasibuvimą po ceremonijos, nesvarbu, ar tai būtų bažnyčia, ar simbolinė ceremonija civilinės metrikacijos skyriuje, padarykite gražų, estetišką pasibuvimą su vienakasniais užkandžiais, šampanu. Tegul būna jis geras, nepirkite pigaus, kad tą dieną vis tiek jaustųsi kokybė.

Ir irgi, jeigu sakote gražios, reiškia, jums labai svarbi ta išliekamoji vertė. Vadinasi, jūs norėsite galbūt geresnio fotografo, kuris įamžintų kad ir trumpą dalį, bet kad turėtume estetišką prisiminimą. Buvo toks fotografas Morozovas, kuris mane yra išmokęs labai daug metų prieš ir ką aš dabar sakau poroms, kad jūs atsiminsite savo šventę tokią, kokias gausite nuotraukas. Jūs neįsivaizduojate – net šalčiausių nervų žmogus per vestuvių dieną būna pasimetime. Iš tikrųjų, diena labai greitai prabėga, vis tiek dėmesys ne kiekvieną dieną toks.

Visi nori nuotraukas gauti kuo greičiau, labai smagu, kad fotografai pradėjo bent kelias iš jų iš karto atiduoti, bet iš principo net ir vėliau jas gavus tau vėl sukyla atsiminimai. Mano visos poros yra kaip mano vaikai ir kai kuriuos filmukus, kuriuos gauname ir po pusės metų, žiūrint byra ašarėlės“, – patarimais dalijasi L. Vagonė.

Vestuvių planuotoja rekomenduoja vestuves ne tik planuoti laiku ir atsakingai susidėlioti biudžetą, bet ir pagalvoti apie tuoktuvių repeticiją.

„Tarkime, jeigu ceremonija, ypač jeigu joje dalyvauja daugiau žmonių ir ji minima su scenarijumi, pavyzdžiui, įeina pirma viena giminė, kita ir dar gal pabroliai, pamergės, kažkas sudainuoti, kažkas skaityti, tai repeticiją, jeigu tik yra sąlygos, visada rekomenduoju turėti. Mūsų lietuvių bažnyčios nėra pripratusios prie tų repeticijų, tai reikia šiek tiek pasistengti, kad pavyktų išsiprašyti. Šv. Jonų bažnyčia, pavyzdžiui, visą laiką rekomenduoja pasirepetuoti. Specialiai atskirai daro apmokymus, kaip viskas vyks – paima vieną porą iš būrio besituokiančių, kurie vaizduoja kaip ta santuoka vyksta. Manyčiau, kad tada žmonėms yra ramiau.

Nors kaip planuotoja pasakysiu tokį dalyką, kad gali suplanuoti, surašyti scenarijų minučių tikslumu, tačiau vestuvių dieną prieš ceremoniją žmonės viską pamiršta. Net jeigu vyko ir repeticija, prie ceremonijos durų tėtis klausia: tai kurioje pusėje aš turiu stovėti? Svarbu, kad planuotoja viską žino, jeigu ji yra. Nors irgi nėra būtinybė, nes man atrodo, kad yra apsčiai žmonių, kurie turi organizacinių gebėjimų ir geba patys susiplanuoti ir įsigyvendinti vestuves“, – sako L. Vagonė.

Kiek dėti į vokelį?

Vienas aktualiausių ir bene svarbiausias klausimas – kiek pinigų dovanoti jaunavedžiams. Nė vienos vestuvės neapsieina be vokelių, išskyrus tuos atvejus, kai vestuvininkai turi specialių pageidavimų. Suma, kurią ruošiamasi dovanoti poroms, dažnai tampa galvos skausmu svečiams. Vis dėlto, L. Vagonė pataria žinoti kelis svarbius dalykus.

„Grynieji pinigai ar pavedimai yra populiariausia dovana vien dėl to, kad visiems svečiams palengvintų gyvenimą. Kiekvienai porai išrinkti kažkokį daiktinį dalyką, kad jiems tikrai tiktų, yra labai labai sudėtinga – tu turi labai aiškiai žinoti, pažinoti tuos žmonės. Todėl vokelis palengvina dalią.

O kiek dėti? Kiek negaila. Kiek jūs galite, tiek dedate, ir nesukate galvos. Jeigu negaila 500 eurų – dedate. Jus kviečia į vestuves tikrai ne dėl vokelio turinio. O jeigu kviečia dėl vokelio turinio, tai aš net rekomenduočiau į tokias vestuves gal ir nevykti, geriau sugalvoti kitą veiklą šią gražią lietuvišką vasarą“, – pabrėžia pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją