„Žolinėk’ 23“ VU Botanikos sodas lankytojams paruošė staigmeną – daugiau kaip 100 skirtingų skonių ir kvapų mėtų parodą bei aromatingiausios mėtos rinkimus. Šventės lankytojų laukė Jausmės ir „Baltojo kiro“ koncertai, tradicinis kermošius, kūrybinių dirbtuvių dūzgės ir ekskursijos sode.

„Vasara – geriausias laikas ne tik grožėtis gamta, bet ir pažinti vaistinguosius augalus, sužinoti, kaip ir kur juos rinkti. Žolininkai ir žoliautojai pasileidžia po kalnelius, pamiškes bei paežeres ieškoti vaistažolių. O šventėje VU Botanikos sode Kairėnuose lankytojai galės užuosti bei paragauti įvairiausių rūšių vaistingųjų augalų. Mažai kas žino, kad brangiausios vaigstažolės yra rugiagėlės, šventės dalyviai susipažins ir su gausybe kitų augalų“, – dar laukiant šventės pranešime spaudai sakė botanikė Živilė Lazdauskaitė, „Žolinėk’ 23“ vesianti kūrybines dirbtuves apie vaistažolių burtus.

VU Botanikos sodo kolekcijoje auga daugiau nei 180 rūšių mėtų, jų hibridų ir veislių. Su didele dalimi jų susipažinti turi progą šventės „Žolinėk’ 23“ dalyviai.

„Mėtos pakeri savo išskirtiniu aromatu ir skoniu – joms priskiriamos ir gydomosios, ir magiškos galios. Šventės parodoje eksponuosime per 100 skirtingų pavadinimų mėtų. Pipirinių mėtų hibridai ir veislės pasižymi stipriausiu aromatu – mentolio ir aštroko pipirų kvapo. Bus ir kiek lengvesnio aromato, greipfruto poskonio mėtų. Parodoje aptiksite kiek saldoko kvapo mėtų, primenančių azijietiškus aromatus. Neliks nuvilti ir mėtose mėgstantys citrusinių vaisių aromatą, o galbūt labiausiai patiks švelniai kvepianti obuolinė mėta ar slyvų aromato turinčioji? Ateikite ir būsite nustebinti“, – pranešime spaudai intrigavo „Žolinėk’ 23“ šventės mėtų parodos kuratorė, VU Botanikos sodo Vingio skyriaus vadovė Regina Juodkaitė.

Renginio dalyviams suteikta galimybė patiems pasigaminti žolelių arbatos, iš etnologės Gražinos Kadžytės sužinoti netikėčiausių istorijų apie vaistažoles bei įsitraukti į amatininkų dirbtuves, daug sužinoti apie įvairių vaistažolių savybes bei galias, kurias ypač vertino senovės lietuviai.

Šventėje į kvapnių arbatų degustacijas kvietė senąsias tradicijas puoselėjantis Švenčionių vaistažolių fabrikas, šiemet minintis 140 metų jubiliejų. Šventės metu atidaryta paroda, kurioje lankytojai sužinos apie permainingą fabriko istoriją, išvys unikalų nuotraukų archyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją