Trumpiausia metų naktis puošta vainikais, laužais ir dainomis.

Nuo 19.30 val. Verkiuose pinami vainikai, susirinkusieji būrė iš žolynų, o ugnies apeigos pagerbtos sutartinėmis. Ugnies apeigos artėjant 21 valandai vyko prie Lizdeikos aukuro, o iškart po to sekė ir medžių pagerbimo ceremonija. Kaip visada gausiai į Rasų šventę susirinkę svečiai ne tik šoko prie laužo, su muzikos garsais lydėjo saulę.

Nepamirštas ir vienas esminių šventės momentų – Nerimi plukdyti vainikai. Palydėjus saulę Joninių laužų apsuptyje organizuojamos ir maudynės, šokinėjimas per ugnį. Kantriausi šventės dalyviai, nusipraustę ryto rasa kojas, sutiks ir tekančią saulę kartu.

Šventę vedė senųjų papročių puosėlėtoja Nijolė Balčiūnienė, o renginio neaplenkė ir vaistažolių žiniuonės bei būrėjos Rita Balsevičiūtė, Rita Balkutė, Nastutė Sidabrienė, Onutė Budzeikienė, Botanikos instituto vaistažolių specialistės. Susirinkusiems gerą nuotaiką palaikė folkloro ansambliai „Laukis“, „Varangė“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, tradicinė kapela „Griežikai“, Punsko lietuvių folkloro ansambliai „Alna“, „Gimtinė“, „Šalcinukas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją