Norintiems kažkuo įdomesnių gastronominių patirčių, pasirodo, nebūtina laukti, kol automobilis pasieks vieną ar kitą miestą, mat „perliukų“ galima rasti dar pakeliui iki jūros. Visos pateiktos vietos nereikalauja nusukti nuo kelio ir klaidžioti, rinkomės tik iš to, kas matoma važiuojant autostrada.

Kugelis, dėl kurio atvyksta net iš JAV

Važiuojant automagistrale, dėmesį patraukia medinė trobelė su dideliu iš tolo rėkiančiu užrašu „Kugelis“. „Įkurdami šią vietą nusprendėme, kad žmonėms reikia pasiūlyti tai, ko namuose patys negalėtų pasigaminti. Mūsų šeimoje nuo seno buvo tradicija per šventes krosnyje pernakt dideliame puode kepti kugelį. Dvejonių nekėlė, kad šis unikalios receptūros ir kepimo proceso reikalaujantis patiekalas bus pamėgtas mūsų klientų. Tai senovinis kaimiškas kugelis, kurį per naktį kepame didelėje malkomis iškūrentoje krosnyje, o ryte jį ištraukus jau galime patiekti su rūkytų spirgučių padažu ir grietine. Juokas juokais, bet mus jau dažniau pavadina Kugelio namais nei tikruoju kavinės pavadinimu“, – Delfi pasakoja kavinės „Magdė“ šeimininkė Edmunda Karpijienė.

Anot pašnekovės, dažni svečiai čia – ne tik lietuviai, bet turistai iš svetur, reguliariai sulaukiama ir turistų grupių iš JAV. Šio jau legenda tampančio kugelio porcija atsieis 6,50 Eur, puslitris naminės giros – 2,30 Eur.

Kavinė Magdė

„Todėl savo rąstinėje troboje puoselėjame tikro lietuviško maisto tradicijas, ruošdami ne tik kugelį, bet ir cepelinus, bulvinius blynus, balandėlius, žemaičių blynus, taip pat kiaulienos ir vištienos patiekalus. Desertui kepame naminį obuolių-rabarbarų pyragą, morkų pyragą su graikiniais riešutais. Vasara – toks laikas, kai norime skaniai atsigerti, tad patys pradėjome gaminti tikrą senovišką naminę girą. Tai pats populiariausias mūsų gėrimas vasarą, kurį žmonės dažnai nori ir išsivežti. Pas mus galima įsigyti ir šviežio medaus, kurį pristato vietinis bitininkas“, – pasakoja Edmunda.

Duoklė vegetarams ir žaliavalgiams

Visiems, reguliariai važiuojantiems Kaunas – Klaipėda keliu, kavinės pavadinimas „Nikola“ šį tą reiškia. O jei nereiškia, pranešu, kad tai – neoficiali spurgų karalystė. „Sunku tiksliai pasakyti, kiek spurgų parduodam, bet daug, kaip tik žmogus ateina – taip ir bent po vieną“, – Delfi pasakoja kavinės atstovė. Ir išties, jei sustosite čia – nusiteikite, kad greičiausiai teks palaukti. Eilė paprastai nemaža, tačiau laimikis – karštutėlė spurga, dėl kurios nemažai liaudies čia ir sustoja. Deserto kaina – 1,30 Eur.

Visgi, gana išskirtinis, nors galbūt ne visiems žinomas faktas apie šią vietą, kad be spurgų meniu čia platus, o ypač stebina vegetariškų patiekalų ir maisto žaliavalgiams gausa: nuo šešių daržovių sriubos iki glotnučio „Ryto žadintuvas“, nuo falafelių ar grikių kotletų iki „Grožio salotų“ ar sojos kepsnio. Tai – tik maža dalis, tad platų meniu pasirinkimą čia turi ne tik gyvulinės kilmės produktus valgantys žmonės.

Atmosfera – kaip neprastame restorane

Dar viena vieta, puikiai tinkanti visapusiškos kokybės ieškantiems keliautojams – „Pasažo namai“ bistro. Maisto patiekimas nuo indų iki serviruotės – kaip restorane, aplinka irgi toli gražu neprimena pakelės užeigos, uniformuotas personalas šypsosi iš toli. „Mes visada šypsomės klientui, nes norime, kad jis grįžtų. Kad neskubėtų, atvažiuotų, galbūt pavalgęs pasėdėtų ilgiau, gal net išsitrauktų kompiuterį padirbėti fone skambant muzikai ir ant stalo stovint gyvų gėlių puokštei“, – Delfi pasakoja kavinės padavėjas Gintautas ir pabrėžia dėmesį kiekvienai detalei.

Anot vyro, čia jau ne kartą užsuko ir itin žinomi šalies veidai, mat didžiulis dėmesys teikiamas maisto skoniui, kokybei ir pateikimui: nuo naminių kibinų, karštutėlių spurgų, žymiųjų Viduklės koldūnų iki tokių aukštesnės klasės restoranų meniu sutinkamų valgių kaip jaučio žandas ar anties krūtinėlė. Pastarosios kaina – 12,50 Eur.

Kavinė Pasažo namai, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Kiaulienos šašlykų porcija čia atsieis 7,90 Eur, naminė varškės spurga – 1,20 Eur, o porcija šilto obuolių pyrago – 2,50 Eur, Dar vienas išskirtinumas – bene ilgiausios darbo valandos automagistralėje: čia užsukti pavalgyti galite nuo 7 iki 22 val, o vasarą yra vilčių prisibelsti ir dar ilgiau.

Pavalgyti, pavaikščioti, pažaisti

170,6 km – tokia pavadinimo iškaba puošia kitą kavinę, kuri patraukė savo dėmesį gausiai nusėta automobiliais aikštele. Žmonių čia išties nemažai – kas sėdi erdviame pastato viduje, kas pavėsinėje lauke. Puiku tai, kad yra nemaža vaikų žaidimų aikštelė kieme ir didelė pievelė pavedžioti savo pakeleivius keturkojus. Kitaip tariant, tai vieta, tinkama ne tik pasistiprinti, bet ir pailsinti sėdimąją ir šiek tiek pasivaikščioti, o mažiesiems keliauninkams ir pažaisti.

Kalbant apie kainas, cepelinų porcija čia kainuos 6,50 Eur, o vienas cepelinas – 3,30 Eur., šaltibarščių kaina – 4 Eur. Meniu – išties platus ir be cepelinų, šaltibarščių, čeburekų ar kibinų, rasite ir įvairių karštųjų patiekalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)