Tyrimai atskleidžia, kad Druskininkai ir Birštonas praėjusiais metais pritraukė 19 procentų keliaujančių po Lietuvą ir penkis procentus Lietuvą lankančių užsieniečių.

Trumpas atostogas mielai leidžia kurortuose

„Tai gana dideli skaičiai. Buvo atlikti tyrimai, kur keliautojai praleidžia savo ilgąsias atostogas, tai viena dalis keliauja į užsienį, o iš tų, kurie poilsiauja Lietuvoje, pusė renkasi pajūrį, kas ketvirtas keliauja į kurortus. Žinoma, tai ne ilgųjų atostogų kryptis, labiau mėgstama įprastais arba ilgaisiais savaitgaliais, – renkasi kas ketvirtas poilsiautojas. Sakyčiau, neprastas rezultatas“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė.

Dovilė Seliukė

Ar Lietuvos kurortus lankančių daugėja, paaiškės tik po vasaros sezono, kai Statistikos departamentas atnaujins per vasarą surinktus duomenis. Stebint vietinį turizmą, anot D. Seliukės, galima matyti, kad žmonės itin aktyviai domisi savo kraštu ir keliauja po Lietuvą.

„Atsigavimas – net 114 procentų, lyginant su 2019 metais. Prieš kurį laiką sakėme, kad pirmasis ketvirtis pakritęs, o vasara sugrąžino tuos keliautojus Lietuvoje“, – paskutiniais turimais duomenimis remiasi pašnekovė.

Pamėgo ir užsieniečiai

Kokie užsienio turistai susivilioja palankyti lietuviškus SPA kurortus? D. Seliukė sako, kad Birštoną ir Druskininkus pamėgo kaimyninių šalių keliautojai.

„Ne paslaptis, kad užsuka turistų iš Latvijos, pailsėti atvyksta ir turistų iš Lenkijos. Yra ir potencialių turistų – tų, kurie dar nėra apsilankę, bet noriai atvyktų. Tai žmonės iš Junginės Karalystės, kurie mielai pamatytų mūsų SPA kurortus. Turistai iš Izraelio ne tik aplanko, bet ir puikiai vertina mūsų SPA paslaugas – net 89 procentai vertina teigiamai. Tai byloja apie puikią mūsų teikiamų paslaugų kokybę“, – vardija pašnekovė ir priduria, kad ilgesnį poilsį lietuvių SPA kurortuose kartu su svečiais iš Izraelio renkasi ir keliautojai iš Vokietijos.

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vykdomoji direktorė Lina Nosevič pasakoja, kad šiais metais siūloma gausybė sveikatinimo programų šeimoms.

„Šeimas su įvairaus amžiaus vaikais kiekvienas kurortas nustebina savaip. Druskininkai yra net išsirinkę vaikų paslaugų SPA TOP objektus. Galime pasididžiuoti ir „SPA Vilnius“: jie turi ir vaikų SPA programą, ir nuostabų K. Dineikos parką, kur galima išbandyti kaskadas, vaikai bei šeima gali kartu pramogauti. „Eglės“ sanatorija Birštone turi galimybę pakviesti šeimas su vaikais. Jei tėvai pasirenka sveikatingumo programą, SPA vaikams, procedūros ir gyvenimas iki pat rugpjūčio pabaigos nieko nekainuoja. Birštonas teikia fantastinę Šreko paslaugą, pramogą ir procedūrą, – visi šeimos nariai, atvykę į „Versmės“ sanatoriją, gali išsitepti purvu su moliu. Tai irgi galimybė prisiliesti prie sveikatinimo procedūrų“, – dalį iš plačios pasiūlos vardija L. Nosevič.

Lina Nosevič

Apgalvoti šeimų poreikiai

Anot pašnekovės, Palanga turistus vilioja jūra, nuostabia gamta, vadinamąja klimato terapija, peloidoterapija, balneoterapija, – visa tai siūlo įvairūs SPA.

„Yra ir programa „Vėjo aitvarai“ – vaikams siūloma įvairių procedūrų, inchaliacijų, perlinė vonia, kur oro burbuliukai apima visą kūną. Vaikai drauge su tėvais gali prisiliesti prie sveikatinimo, gamtinių, kurortinių išteklių“, – kuo vilioja Palanga, vardija L. Nosevič.

Pašnekovė sako, kad kai tėvai turi galimybę rinktis, jie visuomet rinksis poilsį, kuris tinka ir mažiesiems šeimos nariams. Mielai išbando pasivaikščiojimus su šiaurinėmis lazdomis, mėgaujasi miško terapija. O kurortai nemažai investuoja, kad būtų patrauklūs ir konkurencingi su užsienio šalių kurortais.

Lietuvos kurortai atviri poilsiautojams ištisus metus. D. Seliukė sako, kad Palanga daugiau turistų privilioja tuomet, kai žmonės planuoja ilgesnį – trunkantį apie savaitę ir daugiau – poilsio laiką, tačiau ilgieji savaitgaliai leidžiami ir kituose Lietuvos kurortuose.
„Lietuviškas SPA paslaugas, kad ir kaip būtų keista, gerai vertina ir patys lietuviai, nors mes dažniau paburnojame, nes kaimyno žolė visada žalesnė. Daugiau nei 84 procentai išbandžiusių SPA paslaugas jas vertina gerai, labai gerai arba rekomenduoja kitiems“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė.

Atliktos apklausos parodė, kad poilsį žmonės sieja su gamta, tad kurortai yra paruošę puikių parkų takų, kuriais galima keliauti ir su šiaurinėmis ėjimo lazdomis, ir dviračiais. Nuo kelionių bei poilsio neatsiejamas ir maistas.

„Keliaudami mėgstame ragauti, atrasti. Jei aplink yra pilių, dvarų – pasimėgauti architektūra. Tai yra tiek mūsų, tiek užsienio turistų mėgstamos veiklos“, – sako D. Seliukė.

L. Nosevič patikina, kad, norėdami pasimėgauti kurortu ir pailsėti per Žolines, pridėję kelias atostogų dienas, dar rasite vietų SPA centruose ir aktyvių veiklų su visa šeima.