Smėlis makštyje

Tiems, kurie bent kartą buvo smėlėtame paplūdimyje, puikiai pažįstama situacija, kai žygiuojant iš jo, tenka smėlį krapštyti iš visur – daiktų, batų, tarpupirščių ir netgi plaukų. Tačiau mylintis paplūdimyje smėlis gali patekti ir į intymias vietas. O štai čia malonumo kur kas mažiau.

„Smėlis yra abrazyvinė medžiaga, todėl jei jo patenka aplink lytinius organus, ant vulvos ar net į makštį, jis gali sukelti dirginimą ir trintį“, – sako Stanfordo universiteto medicinos mokslų daktarė, Moterų seksualinės medicinos programos vadovė Leah Millheiser.

Kaip rašoma health.com straipsnyje, jei vis dėlto nusprendėte mylėtis paplūdimyje, po savimi būtinai patieskite didelį rankšluostį. Po lytinio akto prauskitės po gėlu, o ne jūros vandeniu. Mat jei dėl smėlio, patekusio į makštį, atsiras mikroplyšimų, sūrus vandenyno vanduo gali sukelti perštėjimo ir deginimo jausmą.

„Tai gali būti nemalonu, tačiau didelių rūpesčių sukelti neturėtų. Moters organizmas nuolat gamina makšties išskyras, kurios išvalo makštį, todėl galiausiai smėlis pasišalins savaime“, – sako medicinos mokslų daktarė L. Millheiser.

Nida

Smėlyje apstu mikrobų

Retsykiais paplūdimiuose pastebėti besituštinančius žmones, o ypač vaikus – nėra malonus vaizdas, tačiau kur kas dažnesnis ir praktiškai kasdienis vaizdelis – gyvūnų ir paukščių tuštinimasis šiose vietose. Smėlėti paplūdimiai jiems it aukso kasykla – malonus ir nemokamas viešasis tualetas.

Tai lemia ir labai nemalonią statistiką. 2015 metų žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbtas tyrimas rodo, kad paplūdimio smėlyje gali būti 100 kartų daugiau išmatų bakterijų nei jūros vandenyje.

„Turite vadovautis sveiku protu, kai kalbama apie tai, kur užsiimti seksu. Bakterijų ir virusų yra visur. Tai nereiškia, kad visi, kurie užsiima seksu prie baseino ar paplūdimyje, pasigaus infekciją, tačiau galimybė užsikrėsti nuo to, kas yra ant smėlio ar vandenyje, tikrai egzistuoja. Būkite protingi“, – sako dr. L. Millheiser.

Viešbučių baseinuose knibžda mikrobų

Remiantis 2018 metų Jungtinių Amerikos Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, beveik trečdalis iš 498 ligų protrūkių susijusių su pramoginiais vandens telkiniais: viešbučių baseinais, sūkurinėmis voniomis ir SPA centrais, buvo virškinamojo trakto susirgimai, nusinešę net 8 gyvybes ir paguldę į ligos patalą 27 tūkstančius gyventojų.

„Bakterijos gali gyventi baseino vandenyje. Mes puikiai žinome, kad jei kas nors serga virškinamojo trakto virusais, pavyzdžiui, viduriuoja, ir eina maudytis, ta virusinė infekcija gali patekti į baseiną ir išplisti. Bakterijos į žmogaus organizmą gali patekti ir pro makštį“, – sako dr. L. Millheiser.

Baseinas kieme

Vanduo išsausina makštį

„Kai užsiimate seksu vandenyje, prarandama makšties lubrikacija. Makšties išskyros yra sudarytos iš vandens, didžioji dalis jūsų yra vanduo, todėl kai vanduo susitinka su vandeniu, natūralios išskyros išdžiūsta labai greitai“, – sako specialistė.

Tikėtina, kad į paplūdimio krepšį paprastai neįsidedate lubrikantų. Bet jei planuose vis dėlto kirba mintis užsiimti seksu vandenyje – pasirūpinkite silikono pagrindo lubrikantais.

„Silikono pagrindo lubrikantas nenusiplaus taip lengvai, kaip vandens pagrindu pagamintas lubrikantas“, – paaiškina dr. L. Millheiser.

Lubrikantas, kaip pastebi ekspertė, yra svarbus ne tik dėl to, kad padeda užtikrinti malonesnę sueitį, bet ir gali padėti išvengti nemalonių pojūčių moterims. Pastarieji gali pasireikšti makštyje atsiradus įplyšimams. Be to, jie tampa puikiu keliu infekcijoms.

„Kai makštyje atsiranda įplyšimai, lengviau pernešamos infekcijos tiek iš partnerio, tiek iš vandens“, – sako L. Millheiser.

Galite susirgti šlapimo takų infekcija

Kaip teigiama health.com, šlapimo takų infekcijos yra gana dažnas moteris varginantis susirgimas visus metus. Tačiau 2013 m. žurnale „PLOS One“ paskelbtas tyrimas rodo, kad moteris jos dažniausiai vargina vasarą. Tikėtina dėl to, kad bakterijos klesti karštoje, drėgnoje aplinkoje (pvz., maudymosi kostiumėlių kelnaitėse), o daugelis bakterijų vasarą turi didesnę tikimybę kontaktuoti su makštimi.

„Svarbu pažymėti, kad moterys užsikrečia šlapimo takų infekcijomis sueities metu, kai vyksta varpos įsiskverbimas į makštį. Šis judesys stumia bakterijas, kurios supa šlaplės angą, į šlapimo pūslę, o tai sukelia infekcijas“, – sako dr. L. Millheiser.

Baseine esančios bakterijos taip pat gali patekti į šlapimo takus ir sukelti šlapimo takų infekcijas. Po lytinių santykių vandenyje, kaip pataria specialistė, „iš karto nusišlapinkite, nes baseino vanduo galėjo pernešti bakterijas į jūsų šlapimo pūslę, todėl jas reikėtų pašalinti“.

Nesubalansuotas makšties pH

Šlapinimasis į vandenyną ar seksas jūroje gali sujaukti natūralų makšties pH lygį. Sveiko pH lygio palaikymas makštyje yra svarbus, siekiant apsaugoti ją nuo bakterijų, galinčių sukelti vaginozę, uždegimines išskyras, niežulį ir deginimą. Makšties pH disbalansą gali sukelti keli veiksniai, pavyzdžiui, antibiotikų vartojimas ir makšties plovimas.

Remiantis 2016 metais žurnale „Journal of Infectious Disease“ paskelbtu tyrimu, nesaugus seksas taip pat gali sutrikdyti pH pusiausvyrą. Taigi gali būti, kad ir seksas vandenyje gali pakeisti makšties pH, tačiau konkrečių tai įrodančių tyrimų kol kas nėra.

Rizikuojate pastoti ir užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis

Kai kurie žmonės mano, kad neįmanoma pastoti užsiimant seksu vandenyje. „Turėjau daug pacienčių, kurios pastojo po lytinio akto vandenyje, manydamos, kad nepastos. Kai sėkla patenka į makštį, aplink gimdos kaklelį išsirikiuoja milijonas spermatozoidų – tereikia prasiskverbti vienam, kad moteris pastotų“, – sako L. Millheiser.

Kalbant apie vasarinio sekso mitus, kai kurie žmonės taip pat mano, kad chloras ir karštas vanduo gali nužudyti spermatozoidus, todėl jiems nereikia jaudintis dėl pastojimo ar užsikrėtimo lytiniu keliu plintančiomis infekcijomis rizikos.

Remiantis 2007 m. atliktu tyrimu, paskelbtu „International Journal of Urology“ žurnale, spermatozoidų skaičius sumažėja karštame vandenyje, bet iškart sugrįžta į prieš tai buvusį lygį, kai karšto vandens tiekimas nutrūksta.

Dr. Millheiser teigimu, karštas vanduo ir chloras gali pakenkti spermai. Bet jei sperma išskiriama makštyje, pakanka tik vieno spermatozoido, patekusio į kiaušinėlį, kad šis būtų apvaisintas. Kalbant apie lytiškai plintančias infekcijas, chloras ir šiluma nesunaikina bakterijų ar virusų, kurie sukelia šias infekcijas.

Vadinasi, galite gyventi atostogų ritmu, tačiau kai kalba pasisuka apie saugų seksą – čia atostogauti nevalia.

Parengta pagal health.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)